ΣΥΡΙΖΑ: «Να δοθεί η πραγματική εικόνα για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ζάκυνθο!»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ζακύνθου καλεί τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Ζάκυνθο να δώσουν την πραγματική εικόνα της πανδημίας στο νησί, διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας με την συμμόρφωση των πολιτών στα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται: «Στον απόηχο των διαβεβαιώσεων – βουλευτή και περιφερειάρχη – για την υγειονομική θωράκιση της Ζακύνθου απέναντι στην πανδημία, η ΠΕ Ζακύνθου τέθηκε, με κυβερνητική απόφαση, σε καθεστώς «ειδικών περιοριστικών μέτρων» λόγω «αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου Covid-19», ενώ είχε ήδη επιβληθεί πρόσφατα το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 το βράδυ. Το επιτελικό μπάχαλο στο άνοιγμα του τουρισμού και την είσοδο των επισκεπτών στην χώρα, χωρίς προηγούμενο αρνητικό τεστ στην χωρά προέλευσής τους, λόγω της υποταγής της κυβέρνησης στις πιέσεις μεγάλων tour operators, είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης. Τον Αύγουστο εκδηλώθηκε το 53% του συνόλου των 10.000 κρουσμάτων της χώρας, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ επίσης τον Αύγουστο είχαμε τετραπλασιασμό των διασωληνωμένων ασθενών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό στο τέλος Ιουλίου. Έτσι η κυβέρνηση των «αρίστων» προσπάθησε να συσκοτίσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα σε κάθε νομό, ανακαλύπτοντας την «δημιουργική επεξεργασία» των στοιχείων της πανδημίας.
Με τον τρόπο αυτόν η «υγειονομικά θωρακισμένη Ζάκυνθος» βρέθηκε σε ελεγχόμενη καραντίνα μετά την «δημιουργική επεξεργασία» των τοπικών κρουσμάτων κορωνοιού. Ειδικότερα:
1) Ποτέ δεν δόθηκε επίσημη απάντηση για τον ακριβή αριθμό των τεστ επισκεπτών εξωτερικού στο αεροδρόμιο. Επιμελώς απέφυγαν να απαντήσουν τόσο ο βουλευτής Ζακύνθου κ Ακτύπης όσο και η Περιφερειάρχης κ Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, αν και ρωτήθηκαν επανειλημμένα.
2) Ο ανεπαρκής αριθμός δειγματοληπτικών ελέγχων στο αεροδρόμιο ( υπολογίζεται μόλις στο 10-15% των αφίξεων εξωτερικού) επιβεβαιώνεται και από το γνωστό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας “ Guardian,” για τους 11 νεαρούς τουρίστες από το Πλυμουθ της Αγγλίας, που διαγνωσθήκαν θετικοί εκεί, αμέσως μετά την επιστροφή τους, από τις διακοπές τους στην Ζάκυνθο. Προφανώς δεν θα ήταν η μοναδική περίπτωση.
3) Κανένας δειγματοληπτικός έλεγχος με τεστ, δεν έγινε σε όσους επισκέπτες εξωτερικού έφθασαν ακτοπλοϊκά, αν και η πληρότητα των πλοίων αυξήθηκε από το 60% στο 85% με απόφαση της κυβέρνησης.
4) Οι επισκέπτες εσωτερικού, που διαγνώσθηκαν θετικοί στην Ζάκυνθο με βάση το τεστ κορωνοιού υπολογίσθηκαν σαν κρούσματα στον…. τόπο κατοικία τους και όχι τοπικά (!). Το αποτέλεσμα αυτής της αλχημείας ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΠΕ Ζακύνθου στα καθημερινά επίσημα πανελλαδικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, να υπολείπεται των πραγματικών κρουσμάτων και να παρουσιάζεται μια εξωραϊσμένη εικόνα.

Αυτή η τακτική της συσκότισης των πραγματικών κρουσμάτων στην Ζάκυνθο ούτε τον τουρισμό διέσωσε, ούτε την αναζωπύρωση της πανδημίας κατάφερε να αποτρέψει. Η αλαζονική προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσει ένα success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει πλέον μετατραπεί σε μια αποτυχημένη και αποπροσανατολιστική προσπάθεια ενοχοποίησης της κοινωνίας με την μονότονη επίκληση της «ατομικής ευθύνης των πολιτών». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ζακύνθου καλεί τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στην Ζάκυνθο, κκ βουλευτή και περιφερειάρχη, να δώσουν την πραγματική εικόνα της πανδημίας στο νησί, διασφαλίζοντας την προστασία της υγείας με την συμμόρφωση των πολιτών στα αναγκαία μέτρα προφύλαξης. Η υπευθυνότητα των πολιτών – δεδομένη άλλωστε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας – διασφαλίζεται πάντα στην βάση της ειλικρινούς και υπεύθυνης ενημέρωσης».

photo: ert.gr