Διον. Ιθακήσιος | «Παρεξήγησαν το ήπιο του χαρακτήρα μου»

Άμεση ήταν η απάντηση του Διονύση Ιθακήσιου στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου και της Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σχετικά με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της Ζακύνθου, αλλά και σε αναρτήσεις του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κ. Ιθακήσιος αναφέρει τα εξής:

«Επειδή μια ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών με φωτογραφίζει (τουλάχιστον έτσι το εκλαμβάνω) οφείλω να πω και εγώ την άποψη μου.

Πρώτον η σχέση μου με τη συγκεκριμένη επιχείρηση του Λαγανά είναι ιδιοκτησιακή κυρίως (την κληρονόμησα από τη συχωρεμένη τη μάνα μου) αλλιώς ίσως και εγώ σπανίως θα περνούσα από το Λαγανά, δυστυχώς αυτό. Δεν συνηθίζω τα τα βάζω με την αστυνομία αλλά και γενικώς με την διοίκηση, αν και έχω άποψη, όχι υποχρεωτικά πάντα θετική.

Όμως αποφεύγω αιχμές, αλλά και παρέες, δημόσιες σχέσεις τέτοιου τύπου. Όσοι με ξέρουν καταλαβαίνουν. Θα μου ήταν εύκολο το αντίθετο, αλλά ειλικρινά δεν μου πάει και δεν το έχω. Ποτέ δεν ενόχλησα για δικές μου εξυπηρετήσεις, ούτε συγγενών μου, αλλά και φίλων. Όταν δε είχα δημόσια θέση για χρόνια, απέφευγα να περάσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, έστω και για μια ώρα για να μην φέρω κανέναν σε δύσκολη θέση.

Άρχισα να τοποθετούμε στην συγκεκριμένη περίπτωση:

1ο. όταν μου ζητήθηκε η γνώμη μου για το μέτρο των ορθίων. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι είναι εκτός λογικής και ανεφάρμοστο,

2ο. Όταν προέκυψε η αυτόφωρη διαδικασία κατά τριών επιχειρήσεων το περασμένο Σάββατο η πρώτη μου αντίδραση ήταν «καλά σας έκαναν έπρεπε να έχετε κλείσει», άλλωστε το έχω πει εκατό φορές ότι τα κλειστά, εσωτερικού χώρου κέντρα διασκέδασης, δεν έπρεπε να ανοίξουν ποτέ.

3ο. Όταν όμως μου παρουσιάστηκαν στοιχεία από κάμερες του εξωτερικού χώρου του καταστήματος του Λαγανά και κατά την ώρα της μήνυσης, δεν υπήρχαν όχι όρθιοι, ούτε ένας θαμώνας και όταν ήρθε και η αθωωτική απόφαση για το Barrage και πληροφορίες για το πώς επεβλήθησαν κάποιες μήνυσεις αλλού, θεώρησα ότι πρέπει να αντιδράσω ως άνθρωπος και ως πολίτης, αν θέλετε και ως θιγόμενος ιδιοκτήτης. Αλήθεια είναι κακό να υποστηρίζεις την περιουσία σου και έπρεπε να σωπάσω; Το χειρότερο όταν διάφοροι διακινούσαν ότι η Ζάκυνθος βρέθηκε στις περιοχές που έπρεπε να επιβληθούν μέτρα,με ευθύνη όπως έλεγαν των 5-6 καταστημάτων, ε τότε θεώρησα ότι έχει στηθεί προβοκάτσια,εκεί πήγε το μυαλό μου

4ο. Εγώ τα βάζω με την κυβέρνηση και τις αλλόκοτες αποφάσεις της, που γεμίζουν παραλίες και πλατείες χωρίς να λύνουν το πρόβλημα. Το ότι τα τελευταία χρόνια ασκώ κάποια δημοσιογραφία, την οποία ποτέ δεν έμπλεξα με προσωπικά συμφέροντα, δεν με οδήγησε ούτε σε έπαρση, ούτε σε έλλειψη σεβασμού. Φαίνεται αυτό παρεξηγήσε η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου. Έχουν ακούσει πολύ χειρότερα τα τελευταία χρόνια από δημοσιογράφους και ποτέ δεν αντέδρασαν τόσο έντονα. Τι να πω;

Παρεξήγησαν το ήπιο του χαρακτήρα μου και θεώρησαν ότι μπορούν εύκολα να στραφούν προς εμένα μόνον ή η αντίδραση τους κρύβει εκνευρισμό, που προέρχεται από τις πικρές αλήθειες που μπορεί να γράφω. Αυτές το λέω ξανά ήταν κυρίως κατά της κυβέρνησης.

Ζητάνε τη συγνώμη μου, δεν έχω ποτέ πρόβλημα να ζητήσω συγνώμη αν έσφαλα ή αν είπα κάτι παραπάνω. Άλλωστε ψάχνοντας γραπτά και δήλωσεις μου η λέξη Αστυνομία, πολύ περισσότερο ονόματα ανθρώπων δεν υπάρχουν πουθενά στις βασικές αναρτήσεις, ενδεχομένως σε σχόλια και απαντήσεις σε άλλους.

Τώρα αν κυκλοφορούν διάφορα κουτσομπολιά καφενείου, αυτά είναι ελεγχόμενα για την αξιοπιστία τους και το τι εξυπηρετούν. Εγώ τιμάω πάντα και διαχρονικά την Αστυνομία και τη δουλειά της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υπερβολές και λάθη. Όταν οι αποφάσεις δεν προσκρούουν στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, τόσο πιο καλή γίνεται η συνεννόηση με την κοινωνία.

Πάντως θα είμαι ο τελευταίος που θα τα βάζει με άλλους και όχι με την πολιτεία, εννοώ την εκάστοτε κυβέρνηση, που φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για όλα και που πολλές φορές χρησιμοποιεί την Αστυνομία και την εκθέτει στο τέλος αφήνοντάς την ακάλυπτη.

Ελπίζω η παρεξήγηση να λυθεί και ο καθένας στο ρόλο του, εγώ δεν έχω καμία φιλοδοξία πολιτική πλεον, ούτε ασκώ δημοσιογραφία επαγγελματικά και για κάποιο ώφελος,το έχω δηλώσει εδώ και χρόνια αυτό.

Με σεβασμό στην αλήθεια λοιπόν πάντα, όσο πικρή και αν είναι για τον καθένα κυρίως για μένα, είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω και το όποιο, φραστικό λάθος μου.

Διονύσιος Ιθακήσιος«.