Οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο | Δ. Ακτύπης: «Η Ελλάδα γιορτάζει μια ακόμα μεγάλη διπλωματική επιτυχία»

O Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης αναφορικά με τη Συμφωνία Οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δήλωσε:

«Σήμερα η Ελλάδα γιορτάζει μια ακόμα μεγάλη διπλωματική επιτυχία σε διάστημα λίγων μηνών.

Δυο μόλις μήνες μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία, η χώρα μας προέβη στην υπογραφή μιας ακόμα εξαιρετικά ωφέλιμης για τα ελληνικά συμφέροντα συμφωνίας, αυτή τη φορά με την Αίγυπτο. Με τη συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνεται και κατοχυρώνεται το δικαίωμα και η επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Με την υποδειγματική αυτή συμφωνία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέλνει ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν προβαίνει σε παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμβάσεις, όπως το μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ. Αντιθέτως, η χώρα μας προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το διεθνές δίκαιο, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι κανείς δεν δύναται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η μακρόπνοη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό αποτύπωμα της χώρας μας και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως πως μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζει να αποδοθούν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας Νίκο Δένδια, οι οποίοι μάχονται διαρκώς για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων»