Έργα ζακυνθινόπουλων στην Έκθεση Ζωγραφικής του Ιδρύματος Γουλανδρή στο Μουσείο Τέχνης

Στο πλαίσιο των ψηφιακών δραστηριοτήτων που το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή πρότεινε, σε καιρούς απρόσμενων, θλιβερών υγειονομικών συμβάντων – δραστηριότητες που αφορούσαν όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες–, τα παιδιά, όπως είναι επόμενο, έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Ήταν η ανοιχτή πρόσκληση (open call) που τους απηύθυνε να θέσουν σε εγρήγορση τη φαντασία τους, υπερβαίνοντας τη νωχελική αδράνεια του κατ’ οίκον περιορισμού και να ζωγραφίσουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εντελώς ελεύθερα, θέματα που ενέπιπταν στην προσοχή τους (ζωγραφιές, γλυπτά, κατασκευές).

Το αποτέλεσμα δικαίωσε κατά πολύ τις προσδοκίες του Ιδρύματος: 252 παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Όλες οι προτάσεις αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, προσβάσιμες στην κοινή θέαση.

Το εύρος της παιδικής φαντασίας, ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης, τα μέσα με τα οποία εκφράστηκαν, η αισθητική τέρψη που προκάλεσαν, οδήγησαν στη σκέψη να οργανωθεί μια έκθεση με νόρμες και κριτήρια που επιβάλλονται οργανωτικά σε εκδηλώσεις μουσειακών αξιώσεων και με τις ανάλογες εκθεσιακές υποδομές. Προς τούτο, ασμένως διατέθηκε ο όροφος των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, όπου εγκαινιάστηκε η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων με τα έργα των παιδιών.

Ανάμεσα στα έργα των παιδιών βρίσκονταν και τα έργα τριών Ζακυνθινόπουλων. Οι ζωγραφιές της Θεοδώρας και του Κων/νου Βάδεν, 14 και 15 ετών αντίστοιχα και ενός πολύ μικρότερου, μόλις 5 ετών του Γεωργίου Αντωνιάδη.

Η επίσκεψη σε αυτό το αφιέρωμα θα είναι μια διαδρομή στην παιδική φαντασία και μια εμπειρία κοινωνικής πραγματικότητας, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την παιδική φαντασιακή πρόσληψη και δημιουργικότητα. Αυτό που θα συγκρατήσουμε είναι το ένστικτο των παιδιών και η εύστοχη ματιά τους σε γεγονότα που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, βιώσαμε μέσα στη δίνη της πανδημικής αγωνίας.

Διάρκεια έκθεσης
1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ωράριο λειτουργίας
Ιούνιος – Ιούλιος:
Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00
Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα, Τρίτη κλειστά

Αύγουστος – Σεπτέμβριος:
Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00
Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα κλειστά

Θεοδώρα Βάδεν (14 ετών) Το ποδήλατό μου. Ακρυλικά σε καμβά 30 Χ 40 εκ.
Κωνσταντίνος Βάδεν (15 ετών) Παλέτα και βάζο με ανθισμένη αμυγδαλιά. Ακρυλικά σε καμβά 30 Χ 40 εκ.
Γεώργιος Αντωνιάδης (5 ετών) Φινέας και Φέρμπ. Ξυλομπογιές και μαρκαδόροι σε χαρτί 21 Χ 21 εκ.