Αγία Σοφία | Η ΕΛΜΕΖ καταδικάζει την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν

Ανακοίνωση ΕΛΜΕΖ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ένας από τους πιο ουσιαστικούς στόχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συνάμα πολιτικής, είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος αξιών για τους προεφήβους και εφήβους μαθητές, που θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και νοηματοδόητησης της κοινωνικής τους έκφρασης και της προσωπικότητάς τους ως ενεργοί πολίτες. Από τις πιο σπουδαίες αξίες (διαχρονικά) λογίζεται αυτή του σεβασμού της διαφορετικότητας η οποία αποτελεί και τη βάση της συνύπαρξης και της ειρηνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των λαών και του πολιτισμού τους. Δυστυχώς, όμως, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας μονομερούς ενέργειας από μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Μίας ενέργειας που, αν μη τι άλλο, προκαλεί όχι μόνο την ελληνική κοινή γνώμη αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Πρόκειται για την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει σε ισλαμικό τέμενος (τζαμί), ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.


Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι προτεραιότητα της πολιτικής της γείτονος χώρας είναι η ικανοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι και μικροκομματικά οφέλη για εσωτερική κατανάλωση. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, η τουρκική ηγεσία δεν διστάζει να «εργαλειοποιεί» ότι αυτή θεωρεί χρήσιμο προς επίτευξη των στόχων αυτών. Πριν λίγους μήνες δεν δίστασε να «εργαλειοποιήσει» το μεταναστευτικό, οργανώνοντας και υποβοηθώντας την προώθηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας. Τώρα, όμως, η τουρκική ηγεσία δεν διστάζει να «εργαλειοποιεί» και τη θρησκεία του Ισλάμ, στην προσπάθειά της να συσπειρώσει το (σουνιτικό) Ισλάμ προς επίτευξη πολιτικών αλλά και οικονομικών συμφερόντων! «Θύμα» αυτής της πολιτικής είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που αποτελεί όχι απλά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και οικουμενικό σύμβολο της απανταχού χριστιανοσύνης. Η εμφάνιση δε, του Τούρκου Ιμάμη μέσα στο ναό της Αγίας Σοφίας να εκφωνεί το λόγο του κρατώντας οθωμανικό ξίφος στο χέρι, αποτελεί μία κίνηση που αντιστρατεύεται στο σεβασμό της διαφορετικότητας και στη συνύπαρξη των λαών και των πολιτισμών! Είναι απορίας άξιο πως στη σύγχρονη εποχή κάποιοι ηγέτες αρέσκονται να αυτοπροβάλλονται ως «κατακτητές» βεβηλώνοντας πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία άλλων λαών, φορτίζοντας επικίνδυνα το πολιτικό κλίμα. Τέτοιου είδους ενέργειες θα πρέπει να τυγχάνουν αμέριστης καταδίκης από όλους μας.

Ως εκ τούτου η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη, προκλητική αυτή απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, βεβηλώνοντας ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά αποτελεί βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων, αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας. Η προκλητικότητα αυτή υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή, την επιδίωξή τους να «κρατήσουν» την Τουρκία στην αγκαλιά τους. Τα υποκριτικά ευχολόγιά τους όχι μόνο δεν έκαμψαν, αλλά τροφοδοτούν αυτή την επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα η απόφαση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης μεταξύ άλλων τροφοδοτεί τον εθνικισμό ανάμεσα στους λαούς και ενισχύει τα φασιστικά στοιχεία στις δύο χώρες, σε μια περίοδο που η ευρύτερη περιοχή γίνεται πεδίο ανταγωνισμών.

Η ΕΛΜΕΖ απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ταυτόχρονα καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη του στους πατριδοκαπηλους φασίστες -υμνητές της χουντας, αυτούς δηλαδή που ευθύνονται για την τραγωδια της Κυπρου, να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για τη μη αλλαγή συνόρων. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση, αν απαλλαγούν από αυτούς που τους θέλουν κομπάρσους στα δικά τους πολεμοκάπηλα και εθνικιστικά σχέδια.

Για την τροπολογία σχετικά με τον ορισμό προσωρινών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, που με μια απαράδεκτη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, προχώρησαν στην «κατάργηση» των Διευθυντών Π.Ε. και Δ.Ε και στην εισαγωγή διαδικασίας «επιλογής» προσωρινών Διευθυντών, μέχρι την οριστική θεσμοθέτηση νέου συστήματος επιλογής.

Η σημερινή κυβέρνηση, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ενάντια στο καθεστώς παράτασης θητείας των Διευθύνων επί ΣΥΡΙΖΑ, πριν ένα μήνα στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ήταν η ίδια που έδωσε παράταση θητείας στα συγκεκριμένα στελέχη(!!).

Η «επιλογή» στελεχών που νομοθετήθηκε αποτελεί μια προσχηματική διαδικασία κρίσεων, με διορισμένο Πενταμελές Συμβούλιο Επιλογής, απουσία αιρετών, απουσία (στην πράξη) κριτηρίων, απόλυτα δεσμευτικές προϋποθέσεις συμμετοχής π.χ. για να επιλεγεί κάποιος ως Διευθυντής πρέπει υποχρεωτικά να έχει θητεία στελέχους εκπαίδευσης, ιδιαίτερα ως Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ, Σχολικός Σύμβουλος, Συντονιστής Εκπαίδευσης εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση να διατηρήσει τα προσχήματα, επιδιώκει να ελέγξει ακόμα πιο αποφασιστικά το συγκριμένο κρίκο της διοικητικής ιεραρχίας με στόχο να προωθήσει πιο επιθετικά την πολιτικής της. Είναι διαχρονική τακτική όλων των κυβερνήσεων (πάντα στο όνομα της «αξιοκρατίας», την «αντικειμενικότητας» και της «αποκομματικοποίησης» της διοίκησης) να «κόβουν και να ράβουν» τις επιλογές στελεχών κατά το δοκούν.Το ίδιο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο γίνεται και τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οργανωτικοί Συντονιστές των ΠΕ.ΚΕ.Σ, που σήμερα προτάσσει η κυβέρνηση στην επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και είχαν οριστεί, στην ουσία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (δεν είχαν περάσει από κρίσεις). Να και η συνέχεια του κράτους στην πράξη!

Η χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση προχωράει σε μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επόμενη σχολική χρόνια είναι κρίσιμη για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Κυρίαρχη επιλογή είναι η προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα ζητήματα των σχολείων, όπως οι όροι ασφάλειας και υγιεινής με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσουν, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, η προώθηση των δεξιοτήτων, οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση κ.α. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και τον μηχανισμό που θα συμβάλλει στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Η αυταρχική πολιτική, και στο επίπεδο της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα και ως τέτοια χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Προσαρμόζουν το αστικό κράτος, που έχει συνέχεια ανεξάρτητα από κυβέρνηση, και τους μηχανισμούς του στις ανάγκες μιας πιο «επιτελικής» λειτουργίας υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και των στοχεύσεων του κεφαλαίου, προετοιμάζουν, στα πλαίσια αυτά, ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ απαιτεί
•Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία!
•Η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα ακυρωθεί στην πράξη!
•Να μην περάσει η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση στην εκπαίδευση. ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να αποφασίσουν άμεσα απεργία – αποχή!

Αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!