Για τα πανηγύρια | Γράφει ο Κώστας Κλάδης

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και τα στοιχεία για την οικονομία, την πανδημία και τον τουρισμό είναι απογοητευτικά και ανησυχητικά. Όμως η «κυβέρνηση των αρίστων» δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα με τις επιδόσεις της, ενώ τα ΜΜΕ, ιδιαίτερα η τηλεόραση, αγωνίζονται να εμφανίσουν μια ανεστραμμένη πραγματικότητα «κανονικότητας και επιτυχιών».

Η Τουρκία, με ένα σύνολο καλοσχεδιασμένων προκλήσεων, επιτυγχάνει να σύρει την Ελλάδα σε μυστικές συνομιλίες με επιδιαιτητή τη Γερμανία, και οι ΗΠΑ ομιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα» νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Τα ελληνικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο Ερντογάν κατατροπώθηκε ξανά από τη σθεναρή στάση της κυβέρνησης, μέλος της οποίας εξακολουθεί να είναι ο κ. Βαρβιτσιώτης με τη μνημειώδη πλέον πρόβλεψή του για την Αγία Σοφία. Φυσικά, κουβέντα για την παρωδία με τη NAVTEX μεταξύ Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού, και την έλλειψη στοιχειώδους κυβερνητικού συντονισμού.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός ανακοινώνει (ίσως υπό την επίδραση των δύο συνεχόμενων ημερών αγρύπνιας) ότι επιστρέφει με 70 δις ευρώ, ενώ αυθεντικοί υμνητές του κυβερνητικού έργου προβληματίζονται πως θα τα διαχειριστούμε. Όμως τα 70 τελικά αποδεικνύονται 19 (με επιφύλαξη και αυτά) και οι καταβολές θα ξεκινήσουν από το 2021. Για την πρωτοφανή ανακρίβεια δεν μιλά κανείς, ενώ βιώνουμε άλλη μια επιτυχία με την ενεργό συμμετοχή του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις, όταν αποδεικνύεται ότι μετείχε μόνο σε μία προπαρασκευαστική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη!

Ο πρωθυπουργός στη Βουλή «αποφασίζει και διατάζει» τη χορήγηση 1.4 δις ευρώ στους συνταξιούχους, το 36% των 3.9 δις ευρώ που πρέπει να τους επιστραφεί από την απόφαση του ΣτΕ. Αποκαλύπτεται ότι θα δοθούν μόνο 900 εκ. ευρώ, ενώ καταργούνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα. Η τηλεόραση προβάλλει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης που, περίπου με δική της πρωτοβουλία, αποφάσισε να μοιράσει χρήμα στους ευγνώμονες συνταξιούχους.

Μετά από δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης οι άριστοι κατόρθωσαν, πριν τον κορονοϊό, να πετύχουν το τέταρτο τρίμηνο του 2019 τη χειρότερη επίδοση της ευρωζώνης (-0,7%). Στήνουν ένα επικοινωνιακό θέαμα στο Ελληνικό αλλά σήμερα, μαζί με τις μπουλντόζες (αυτές που θα έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα), αποχωρεί και βασικός επενδυτής! Και ως προς τις επενδύσεις που θα συνέρρεαν με την κυβερνητική αλλαγή και ακόμη τις περιμένουμε, η αποχώρηση της αλυσίδας «Pizza Hut» κτυπά καμπανάκι.

Η εγκληματικότητα αυξάνεται ακάθεκτη ενώ ενημερωνόμαστε για την κινητικότητα του ακάματου κ. Χρυσοχοΐδη, που μετά την «επίλυση», από Σεπτέμβριο, των προβλημάτων στη Ζάκυνθο, μεταβαίνει στη Μύκονο για να επιβλέψει την αστυνόμευση. Ούτε λέξη για την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΥΠ που ζητά την αντικατάσταση του «ανεπαρκούς» διοικητή της, για χάρη του οποίου άλλαξε ο νόμος !

Η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων κορονοΐού υποχρέωσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει εσπευσμένα νέα, αποσπασματικά και αντιφατικά μέτρα. Τουλάχιστον επιβλήθηκε η μάσκα στις εκκλησίες όπου μέχρι χθες υπήρχε φόβος για ιερή οργή των πιστών στην κάλπη. Φυσικά είχε καταβληθεί φιλότιμη προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις, με την σουρεαλιστική φωτογραφία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας σε νυκτερινό κέντρο, με την εικόνα της Παναγίας στο τραπέζι του, δίπλα σε αλκοόλ και παγάκια!

Ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε θερινό πρόγραμμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αραιά δρομολόγια, και ταυτόχρονα απειλούσε με πρόστιμο 150 ευρώ τους πολίτες που χρησιμοποιούν μέσο το οποίο υπερβαίνει το 65% της χωρητικότητάς του (Δεν διευκρίνισε πως θα ξεχωρίζει ο πολίτης το 65%, και οι ελεγκτές τους υπεράριθμους). Μετά από θύελλα αντιδράσεων, αντελήφθη ότι ο συνωστισμός δεν είναι τελικά ένα αναπόδραστο φυσικό φαινόμενο και ανακοίνωσε μέτρα πύκνωσης των δρομολογίων (ανάκληση αδειών, ειδικό πρόγραμμα στις ώρες αιχμής).

Παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού, αποφασίζεται η αύξηση της πληρότητας των πλοίων κατά 20%. Βέβαια ο κ. Θεοχάρης δεν διάγει και τις καλύτερες ημέρες του κυβερνητικού του βίου, αφού δεν συμμετείχε σε κυβερνητική σύσκεψη για τον κορονοϊό (όπως και ο υπουργός Υγείας), δείγμα της κυβερνητικής σοβαρότητας.

Με όλα τα παραπάνω και με αφορμή τις κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με τα πανηγύρια, δεν απέχει από την πραγματικότητα η εκτίμηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «φοβάμαι ότι για τα πανηγύρια είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αποφάσεις της».

Ο Κώστας Κλάδης είναι μέλος ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

photo: sportime.grg