Επενδύσεις θέλουμε, επενδυτές υπάρχουν ;

Τώρα που αποκτήσαμε την πρώτη πραγματική φιλοεπενδυτικη κυβέρνηση στη χώρα μας,που παράλληλα κέντρα εξουσίας είναι έτοιμα να ασχοληθούν και να δώσουν λύση σε κάθε αξιόλογο επενδυτή,που το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει ένα δίδυμο Γεωργιάδη – Παπαθανάση, που πιστεύουν στο αναπτυξιακό μοντέλο μέσω των επενδύσεων,ήρθε ο κορωνοϊός και τα ανέτρεψε όλα.
Παλιότερα υπήρχαν ιδέες ανθρώπων και λεφτά για να επενδυθούν, αλλά η γραφειοκρατία, η μικρή και μεσαία διαφθορά, η κρατική αδιαφορία, το φρικτό νομικο-θεσμικό πλαίσιο και οι μόνιμες «λαϊκές» αντιδράσεις σε κάθε σχέδιο, μετέτρεπαν τις επενδυτικές προθέσεις σε επενδυτικούς εφιάλτες. Τώρα υπάρχει ένας Γεωργιάδης, ένας Γεραπετρίτης και μια ομάδα υπό τον Δημητριάδη που μόλις πάρουν χαμπάρι ότι υπάρχει επενδυτής στον ορίζοντα κάνουν ότι μπορούν για να του ανοίγουν δρόμο. Επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις, ξεπετάνε τις αναγκαίες υπογραφές, πιέζουν διάφορες υπηρεσίες που ανακαλύπτουν εμπόδια και ελλείψεις, παραμερίζουν συλλόγους και κινήσεις κατά της επένδυσης, νομοθετούν για την εξάλειψη χρόνιων εκκρεμοτήτων και γενικώς σκίζονται για να δουν ένα ευρώ να επενδύεται. Με βάση τα μέτρα και την οπτική της περασμένης δεκαετίας ή εικοσαετίας, η κυβερνητική υποβοήθηση κάθε ανθρώπου ή νομικού προσώπου που αποφασίζει να επενδύσει κάποια εκατομμύρια μοιάζει έως και σκανδαλώδης. Οι υπουργοί δεν κάνουν αφ’υψηλού πολιτική, σηκώνουν το τηλέφωνο, φωνάζουν, παρακολουθούν, καλούν υπαλλήλους, κυνηγάνε διευθυντές, μεσολαβούν στις τράπεζες, σμικρύνουν χρόνους, διαλύουν αντιρρήσεις.
Όλα αυτά όμως είναι πολύ πιθανόν να φανούν χαμένος κόπος. Οι επενδυτές δεν συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο ενδιαφέρον πλέον. Η πανδημία αλλάζει συνήθειες, τρόπο ζωής,φρενάρει γενικώς τη παγκόσμια οικονομία. Οι αναλύσεις πάνω στο οικονομικό μέλλον δυίστανται,άλλοι μιλούν για ανάπτυξη πάνω από 5 % για τη χώρα μας το 21,ενώ άλλοι κρατάνε μικρό καλάθι επίσημαίνοντας ότι κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η πανδημία και την επόμενη χρονιά. Πάντως οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές μιλάνε για μια διετία τουλάχιστον, στατικότητας, αναμονής και μικρής ανάπτυξης. Εκείνο που φαίνεται ακόμη πιο δύσκολο στην προσέγγιση του, είναι το ποιες θα είναι οι διαφοροποιήσεις στη ζωή μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Ακόμη και η επένδυση στο Ελληνικό φαίνεται να πηγαίνει με βραδείς ρυθμούς πλέον, οι επιφυλάξεις της εταιρίας που έχει πλειοδοτήσει είναι ορατές. Ενδεχομένως δεν κινδυνεύει εδώ η επένδυση στο σύνολο της,αλλά χρόνοι και επιμέρους, έχουν μπει σε αναμονή και διερεύνηση.
Ο Τουρισμός έκανε βουτιά τεράστια το πρώτο εξάμηνο του έτους και συνεχίζει η κακή χρονιά με πολλές επιφυλάξεις για το πώς θα κλείσει η χρόνια και τι προοπτικές υπάρχουν για την επόμενη. Ποιος θα επένδυε σήμερα στο τουρισμό παγκοσμίως; Και ποια τράπεζα εύκολα θα χρηματοδοτούσε ένα μεγάλο τουριστικό πρότζεκτ ; Τεράστια ερωτήματα,μεγάλες αμφιβολίες. Κρίμα όμως, γιατί ενώ έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα μας, ανθρώπους ικανούς και με ανοιχτό μυαλό στον επενδυτικό τομέα,ήρθε ο κορωνοϊός και δυστυχώς χάθηκαν οι επενδυτές. Μακάρι το εμβόλιο να έρθει γρήγορα και να αντιστρέψει την σημερινή κατάσταση.

photo: xrimaonline.gr