Τηρήθηκε το έθιμο της «Μαλλιαρής» – Καλό μήνα σε όλους (φώτο)

Ένα παραδοσιακό επτανησιακό έθιμο τελέστηκε και φέτος την τελευταία ημέρα του Ιουλίου. Ο λόγος για το έθιμο της «Μαλλιαρής», μιας πέτρας που φέρνει καλοτυχία για όλη τη χρονιά. Αν και το έθιμο δεν πραγματοποιείται εδώ και χρόνια, όπως παλιά, δίνει την ευκαιρία στους Ζακυνθινούς να μαζευτούν έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου και να ακούσουν λίγο μετά τις 22.30 τη Φιλαρμονική να παιανίζει εύθυμα.
Λίγο αργότερα παραδοσιακοί μουσικοί και κανταδόροι μαζεύονται και τραγουδάνε, ταξιδεύοντας το κοινό σε επτανησιακούς μελωδικούς ρυθμούς.

Η παράδοση λέει ότι μόλις αλλάξει η μέρα και μπει η 1η Αυγούστου, το καμπαναριό που θα σημάνει την έλευση της Σαρακοστής, θα δώσει το σύνθημα στους Ζακυνθινούς, να βγάλουν τα παπούτσια τους, να ανασηκώσουν τα μπατζάκια τους και να μπουν στη θάλασσα, «για να πιάσουνε τη μαλλιαρή», μια πέτρα στην οποία έχουν φυτρώσει φύκια. Την ανασύρουν σαν τρόπαιο, την φέρνουν στο σπίτι τους και την τοποθετούν κάτω από το κρεβάτι για να τους φέρει καλοτυχία για όλη τη χρονιά. Το έθιμο όμως δεν τηρείται κατά γράμμα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν μερικές φορές κάποιοι τολμηροί που πηγαίνουν προς τη θάλασσα για να πιάσουν τη «Μαλλιαρή».

Να πούμε ότι μετά τις 12 τα μεσάνυχτα έγινε Αγιασμός στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ενώ τηρήθηκαν από όλους τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.