Ζάκυνθος: Μέχρι 25 πτήσεις ημερησίως τον Αύγουστο | Περιορισμένη κίνηση και αγωνία για τα αυξανόμενα κρούσματα

•Τουριστικοί πράκτορες μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ»
•Πιο διστακτικοί οι υποψήφιοι πελάτες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ευρώπη
•Χωρίς απρόοπτα συνεχίζεται η σεζόν στο νησί

Πιο χαμηλά από τις προσδοκίες των τουριστικών πρακτόρων θα κινηθούν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο νησί μας τον Αύγουστο. Η φετινή σεζόν παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και όπως αναφέρουν, η μείωση θα αγγίξει το 60% συγκριτικά με πέρσι. Τον Αύγουστο αναμένονται 20-25 πτήσεις ημερησίως, ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είχαμε 60 πτήσεις.


Ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, ωστόσο και πάλι ο αριθμός των πτήσεων δεν είναι μεγάλος. «Υπάρχει τις τελευταίες τρεις μέρες μεγαλύτερη ζήτηση για την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο, επειδή έκλεισε η Ισπανία. Βλέπουμε μια ροή κρατήσεων μεγαλύτερη. Αυτό όμως δεν ξέρουμε αν θα οδηγήσει κάποιες εταιρίες να φέρουν περισσότερα αεροσκάφη. Με βάση τον αρχικό μας προγραμματισμό, θα είναι λίγο λιγότερες από τις μισές οι πτήσεις. Πιστεύω θα έχουμε μέχρι 25 πτήσεις την ημέρα περίπου. Τα αεροπλάνα θα έρχονται γεμάτα βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το θέμα είναι πόσες θέσεις θα πουλήσουν».

Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης, μας μεταφέρει εικόνα από την πολωνική και την τσέχικη αγορά και δυστυχώς τα μηνύματα για τον Αύγουστο δεν είναι αισιόδοξα, καθώς οι αφίξεις από την Πολωνία θα μειωθούν περίπου κατά 50% συγκριτικά με πέρυσι. Όπως αναφέρει, αν το 2019 είχαμε 16 πτήσεις την εβδομάδα με 2.350 άτομα, φέτος θα έχουμε 8 πτήσεις την εβδομάδα με 950 άτομα. «Θα έχουμε λίγες περισσότερες πτήσεις από τον Ιούλιο. Πέρσι είχαμε 4 φορές την εβδομάδα πτήσεις από την Πολωνία και τώρα φέρνουν 3 φορές και οι πτήσεις είναι πολύ λιγότερες. Από την Tσεχία πέρσι είχαμε αφίξεις 3 μέρες την εβδομάδα και τώρα έχουμε 2 πτήσεις από Πράγα και 1 πτήση από Μπρνο που τη μοιράζεται με άλλες εταιρίες. Η πολωνική αγορά είχε 4 φορές τη βδομάδα αφίξεις και τώρα έχουμε 3 φορές την εβδομάδα και βέβαια οι πτήσεις είναι ακριβώς οι μισές από πέρσι. Τον Αύγουστο σε σχέση με πέρσι θα έχουμε το 50% μείωση από Τσεχία, Πολωνία και Σλοβενία».

«Υπάρχει φόβος για τον κορωνοϊό, αλλά μέχρι τώρα πάμε καλά»
Μέρα με τη μέρα η εικόνα της πανδημίας στη χώρα δείχνει να χειροτερεύει αφού τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα και όλους τους Έλληνες. Ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος και φόβος λόγω του κορωνοϊού, όμως πρόσθεσε ότι η σεζόν εξελίσσεται καλά για τη Ζάκυνθο, χωρίς απρόοπτα. «Ο κίνδυνος υπάρχει. Όσος περισσότερος κόσμος κυκλοφορεί είναι πιο δύσκολο. Μέχρι τώρα τα πάμε πολύ καλά σε όλους τους τομείς. Οι Ρουμάνοι που έφτασαν χθες και προχθές υποβλήθηκαν όλοι σε τεστ. Το είχαν κάνει το τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να επεκταθεί για άλλες χώρες. Η πρόληψη σίγουρα βοηθάει και πιστεύω ότι όλα δουλεύουν σωστά και στο αεροδρόμιο και στο νοσοκομείο».

Ο κ. Μπολίδης εξέφρασε την ανησυχία του και για τον αριθμό των αφίξεων στο νησί από την Ιταλία, καθώς και από την υπόλοιπη Ελλάδα. «Ανησυχούμε γιατί περιμέναμε από Ιταλούς και Έλληνες μεγαλύτερη κίνηση και δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο… Επίσης η ίδια εικόνα υπάρχει και από την Γερμανία. Με τα κρούσματα ανησυχούμε, διότι δεν θέλουμε να θεωρηθούμε επικίνδυνη χώρα. Πρέπει να παραμείνουμε ασφαλής χώρα στην Ευρώπη. Αν αυξηθούν τα κρούσματα, σίγουρα θα υπάρξουν χειρότερες εξελίξεις, όπως έγινε και με την Ισπανία. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε. Αυξάνονται τα κρούσματα και σε άλλες χώρες και αυτό κάνει πιο διστακτικούς τους υποψήφιους πελάτες. Μπορεί να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του πελάτη, αλλά η γενική κατάσταση της Ευρώπης δεν είναι καλή».
Όσον αφορά την κίνηση του Σεπτέμβρη – αν και είναι νωρίς – η εικόνα που έχουν οι τουριστικοί πράκτορες του νησιού μας, είναι πως θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο. «Οι προγραμματισμένες πτήσεις θα είναι λίγο λιγότερες για τον Σεπτέμβριο. Είναι νωρίς να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η σεζόν», τονίζει ο κ. Φιλιπποπολίτης, ο οποίος περιμένει τα πράγματα να πάνε καλύτερα, ώστε να κλείσει η οικονομική «τρύπα» των προηγούμενων μηνών.