Ανοίγει η κρουαζιέρα από 1η Αυγούστου | Δυσοίωνες οι προβλέψεις για φέτος

Καθυστερεί η άφιξή τους
Το άνοιγμα της κρουαζιέρας στη χώρα μας ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αφού από 1η Αυγούστου θα επιτρέπονται τα κρουαζιερόπλοια να αράζουν στα 6 λιμάνια του Πειραιά, της Ρόδου, του Ηρακλείου, του Βόλου, της Κέρκυρας και του Κατακόλου.
Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα πλοία θα μπορούν να προσεγγίσουν οποιαδήποτε ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιο τους.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων Ελλάδος Θανάσης Κόντες μιλώντας στο ΙΟΝΙΑΝ σημείωσε ότι θα καθυστερήσει η άφιξη τους στα Ελληνικά Λιμάνια.
«Ήδη την περασμένη εβδομάδα βγήκανε τα πρωτόκολλα για την κρουαζιέρα. Τα πλοία είναι δεμένα, δεν έχουν πληρώματα και επιβάτες. Το άλλο είναι ότι ένα πλοίο παρόλο που ανοίγει, θέλει 1,5 μήνα για να ετοιμαστεί από πληρώματα, τροφοδοσίες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Επίσης ο κόσμος δεν έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη να ξεκινήσει στην κρουαζιέρα με πολύ κόσμο».
Μάλιστα ο κ. Κόντες σημείωσε ότι ορισμένα μικρά πλοία 150-200 ατόμων ίσως ξεκινήσουν, αλλά τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια από 2-4,000 επιβάτες δύσκολα να αρχίσουν την πορεία τους πριν τον Σεπτέμβριο.
«Ένας μεγάλος tour operator είναι η TUI που θα ξεκινήσει ορισμένες κρουαζιέρες μέσα στον Αύγουστο. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από Γερμανία και κάνει κρουαζιέρες του πουθενά. Ξεκινάει από Αμβούργο και είναι 2-3 μέρες εν πλω και επιστρέφει. Το ίδιο μπορεί να κάνει μια κρουαζιέρα και στην Κέρκυρα, δεν το ξέρουμε».

Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κρουαζιεροπλοίων Ελλάδας σημείωσε ότι αν κατεβαίνει κόσμος από τα κρουαζιερόπλοια θα πηγαίνει σύμφωνα και με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
«Θα κατεβαίνουν αλλά θα πηγαίνουν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Θα θερμομετρούνται κανονικά σε όλους τους προορισμούς. Θα ακολουθούνται συγκεκριμένα μέτρα με τις εκδρομές. Πόσα άτομα θα μπορούν να μπουν στο πούλμαν. Είναι έτοιμες οι εταιρίες να ακολουθήσουν το πρόγραμμα» Το νησί μας, το οποίο ως γνωστόν δεν διαθέτει προβλήτα για κρουαζιερόπλοια ίσως δει δύσκολα φέτος επισκέψεις με αυτόν τον τρόπο, αφού κυρίως έρχονται μεγάλα πλοία, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν έστω και για λίγες ώρες αφίξεις έξω από το λιμάνι.

Προσπάθεια στήριξης του νησιού με τον εσωτερικό τουρισμό
Μια σημαντική βοήθεια στην τουριστική οικονομία της Ζακύνθου είναι και ο εσωτερικός τουρισμός. Ο Θανάσης Τυρογιάννης που διαθέτει τουριστικό γραφείο από την Καρδίτσα και πολλές φορές έρχεται στο νησί μας, έκανε τη σύγκριση του σήμερα με το χθες.
«Ακούγοντας και τους υπόλοιπους, το νησί έχει μια κάμψη γύρω στο 80%. Έχω ένα γκρουπ από την Καρδίτσα 35 ατόμων, όσο είναι το όριο των υγειονομικών πρωτόκολλων. Γενικώς πηγαίνω στα ελληνικά νησιά. Μέσα σε όλες τις εκδρομές 2-3 φορές το χρόνο ερχόμαστε Ζάκυνθο. Πιο παλιά έφερνα περισσότερο κόσμο, ακόμα και 400-500 άτομα. Είναι ένας προορισμός, ο οποίος πάντα είναι στα πλάνα του γραφείου. Φεύγοντας από εδώ πηγαίνουμε στην Κρήτη και τη Σαντορίνη».
Ο κ. Τυρογιάννης πρόσθεσε ότι ο κόσμος είναι διστακτικός όσον αφορά το να ταξιδέψει καθώς φοβάται τους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό.
strong>«Είναι φοβισμένος ο κόσμος. Ενδιαφέρεται αλλά φοβάται τον εισαγόμενο τουρισμό για τον κορωνοϊό».