Σε χαμηλά επίπεδα ο τουρισμός του Ιουλίου | Ελπίδες να πάει καλύτερα ο Αύγουστος

«Χαμόγελα» για τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων

Χαμηλή ήταν η πτήση για τον τουρισμό του νησιού μας τον Ιούλιο, αφού η κίνηση πήγε πολύ χαμηλότερα από όσο περίμεναν οι τουριστικοί πράκτορες. Συγκεκριμένα και επειδή οι επισκέπτες ήταν λιγότεροι στα αεροπλάνα αλλά και λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, τα πράγματα δεν πήγαν όπως αναμένονταν.
«Εντάξει δεν ήταν καθόλου καλός ο Ιούλιος. Ήταν αρκετά χαμηλές οι τιμές και ήταν πολλές οι άδειες θέσεις στα αεροπλάνα. Ήταν αναμενόμενο κάτι τέτοιο, αλλά τα πράγματα πήγαν χειρότερα από ότι περίμεναν οι εταιρίες» δηλώνει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ενώ μαζί του συμφωνεί και ο επίσης τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης, ο οποίος όμως τόνισε ότι η κίνηση παρόλα αυτά βελτιώνεται καθημερινά.
«Στην αρχή την φοβηθήκαμε την κίνηση. Ενώ ξεκίνησαν να κάνουν πωλήσεις δεν υπήρξε η αναμενόμενη ζήτηση αν και μέρα με τη μέρα βελτιώνεται η κατάσταση. Οι αγορές της Τσεχίας και της Πολωνίας αντέδρασαν καλά και δείχνουν ότι έχουν μια καλή κινητικότητα. Εκεί που είμαστε σε αναμονή γιατί δεν βλέπουμε να είναι θετικά τα πράγματα είναι από την Αγγλική και τη Γερμανική Αγορά. Οι Ολλανδοί από την πλευρά τους κινούνται όπως αναμενόταν. Αν συνεχίσουμε να μην έχουμε πολλά κρούσματα στη Ζάκυνθο θα υπάρξουν καλύτερες μέρες»
Στο θέμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και στη Ζάκυνθο σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα και με τον Γιάννη Φιλιπποπολίτη, ο τόπος μας τα έχει πάει καλά, αφού έχουμε μόλις ένα εισαγόμενο κρούσμα από τότε που άνοιξαν οι πτήσεις του Αεροδρομίου του νησιού μας.
«Εμείς σας Ζάκυνθος έχουμε πάει πολύ καλά και έχουμε εισαγόμενο κρούσμα μια Πολωνή τουρίστρια. Γενικά έχουμε πάει θετικά.
Και αναλογικά να το δούμε δεν ήταν κακά τα νούμερα. Όσο και λίγοι άνθρωποι να ήρθαν. Έρχονται 3,000 άνθρωποι την ημέρα στο νησί. Επίσης σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις τήρησαν τα μέτρα, δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ο κόσμος που έχει έρθει μέχρι τώρα είναι ευχαριστημένος».

Ο κ. Φιλιπποπολίτης εξέφρασε τον προβληματισμό του όσον αφορά την τουριστική κίνηση από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς από τον οδικό τουρισμό μπορούν να μπουν στη χώρα με αρνητικό τεστ και αυτό προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα.
«Εμείς έχουμε στην Ελλάδα τα έκτακτα μέτρα για τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους. Δεν είναι εύκολο οι άνθρωποι να πάνε να κάνουν το τεστ για να έρθουν στη χώρα. Υπάρχει πρόβλημα και έχει σχεδόν χαθεί ο οδικός τουρισμός. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παίρνονται μέτρα για τα επιδημιολογικά φαινόμενα, αλλά αυτή η περίοδος δημιουργεί αρκετά θέματα».

«Είμαστε αισιόδοξοι για τον Αύγουστο»

Όσον αφορά τον Αύγουστο ο κ. Φιλιπποπολίτης τόνισε ότι περιμένει τα πράγματα να βελτιωθούν προς το καλύτερο και να βοηθηθεί η οικονομία του νησιού μας, η οποία έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Σημείωσε μάλιστα ότι περιμένει να έρθουν περισσότεροι Έλληνες επισκέπτες αλλά και Ιταλοί τουρίστες.
«Και τον Αύγουστο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα έχουμε περισσότερο κόσμο. Σαφώς θα είναι περισσότεροι οι Έλληνες και οι Ιταλοί που θα έρθουν. Πιστεύω μέσω Πάτρας οι Ιταλοί θα βρεθούν στη Ζάκυνθο. Να δούμε πόσοι έρθουν και σε ποια καταλύματα θα έρθουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το σχόλιο του Μάνθου Μπολίδη, αφού σημείωσε ότι περιμένουν να δούνε τι θα γίνει με την Ιταλική και την Ελληνική Αγορά που δίνει το κάτι παραπάνω στο νησί μας.
«Για τον Αύγουστο περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την Ιταλική και την Ελληνική αγορά που δεν κινούνται τόσο έντονα, Με τις υπόλοιπες πιστεύω θα πάμε καλύτερα. Πιστεύω η επιστροφή των ήδη πελατών που ήρθαν θα βοηθήσει».
Ο κ. Μπολίδης σημείωσε ότι το πρόβλημα στις επιχειρήσεις του νησιού μας είναι μεγάλο λόγω της κατάστασης με τον τουρισμό, με τα πράγματα γενικότερα να είναι δύσκολα και οι εισπράξεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
«Τα πράγματα στις επιχειρήσεις είναι δύσκολα γιατί δυστυχώς οι εισπράξεις είναι χαμηλές στις επιχειρήσεις. Η λειτουργία όλων των εταιριών και των καταστημάτων και των ξενοδοχείων αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας. Μιλάμε για όσο το δυνατόν λιγότερη χασούρα, δεν μιλάμε για κάτι άλλο. Ήδη τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα».
Όσον αφορά το θέμα της τήρησης των μέτρων ο κ. Μπολίδης σημείωσε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρωτόκολλά και άλλες που δεν συμμορφώνονται.
«Εκεί υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα. Υπάρχει η πλευρά των επιχειρηματιών που κρατάνε όπως πρέπει τα πρωτόκολλα, αλλά δυστυχώς σε όλους τους κλάδους βλέπω εταιρίες που κινούνται εκτός πρωτοκόλλου. Πρέπει όλοι να τηρούμε αυτό που πρέπει».