Εθνική συνεννόηση | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Η περασμένη εβδομάδα υπήρξε έντονη, γεμάτη γεγονότα και προκλήσεις. Ξεκίνησε με την ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει το Ταμείο Ανάκαμψης των οικονομιών των κρατών – μελών που επλήγησαν από την πανδημία. Μια απόφαση δύσκολη, που ελήφθη μετά από πολύωρες σκληρές διαπραγματεύσεις, με το Βορά και το Νότο της Ευρώπης να «συγκρούονται». Το τελικό αποτέλεσμα ευτυχώς υπήρξε καλό και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Οι προκλήσεις τις οποίες έχει πλέον να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι μεγάλες και μπροστά της. Το δεύτερο μεγάλο γεγονός ήταν οι προκλήσεις της Τουρκίας, για έξοδο ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του Καστελόριζου, το οποίο θα συνόδευαν τουρκικά πολεμικά πλοία. Η πιθανότητα θερμού επεισοδίου με απρόβλεπτες συνέπειες πολύ κοντά.
Πυρετός διαβουλεύσεων, ενημέρωση ηγετών σε όλο τον κόσμο από τον Πρωθυπουργό, αλλά και των πολιτικών αρχηγών… Για την ώρα φαίνεται η κρίση να έχει αποφευχθεί, όμως όσο οι στόλοι βρίσκονται σε επιφυλακή, η τουρκική προκλητικότητα με τις συνεχιζόμενες Naftex καλά κρατεί, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και δυστυχώς ο κίνδυνος επεισοδίου πάντα είναι υπαρκτός. Όμως η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε μόνον αυτά.
Είχαμε αποκαλύψεις συνομιλιών αξιωματικών της Πυροσβεστικής, για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι και την ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Σε μια στιγμή, λοιπόν, που θα έπρεπε το πολιτικό κλίμα να είναι ήρεμο και η εθνική συνεννόηση των κομμάτων επιβεβλημένη, υπήρξαν γεγονότα προγραμματισμένα ή έκτακτα που «έβαζαν φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό. Ακούστηκαν πολλά, ειπώθηκαν βαριές κουβέντες στη Βουλή και στα κανάλια. Όμως τελικά και ευτυχώς, η συνεννόηση των πολιτικών αρχηγών στις συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσέφερε την επιθυμητή εικόνα της ενότητας και της κοινής πορείας όλων, έστω και μέσα από τις διαφορετικές οπτικές. Συνεννόηση δεν σημαίνει και ταύτιση απόψεων. Σημαίνει όμως κοινούς τελικούς στόχους. Αυτό υπάρχει και είναι δεδομένο. Θέλουμε διάλογο με την γείτονα, για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ. Είμαστε έτοιμοι και για τη Χάγη, όμως όχι υπό πίεση και εκβιασμό. Στα παιχνίδια αυτά του Τούρκου Προέδρου θα είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι για όλα και αυτό έγινε γνωστό σε όλους τους ηγέτες του κόσμου και προς την Τουρκία. Ευχής έργο θα είναι να το έχουν καταλάβει και χωνέψει οι πάντες. Δεν είναι κάτι εύκολο αυτό και μπορεί να κρύβει θυσίες και κινδύνους, δεν γίνεται αλλιώς δυστυχώς.
Πάντως και ο λαός μαζί με το πολιτικό σύστημα δείχνει μια ενότητα και μια ψυχραιμία, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι ανησυχίες. Το έδειξε στην προκλητική συμπεριφορά του κ. Ερντογάν προς τον πολιτισμένο κόσμο, με το να μετατρέψει σε Τζαμί την Αγία Σοφία. Όλος ο λαός φάνηκε ενωμένος και αποφασιστικός στην αντιμετώπιση και αυτής της πρόκλησης, που δεν είναι εθνική μόνον, αλλά παγκόσμια πολιτισμική και που δυναμιτίζει τις διαθρησκευτικές σχέσεις των ανθρώπων. Δυστυχώς θα ζήσουμε πολύ καιρό ακόμη με αυτές τις συνεχιζόμενες προκλήσεις. Είναι η μοίρα μας να έχουμε κακό γείτονα με ακόμη χειρότερη ηγεσία αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η ενότητα και η συνεννόηση λοιπόν πρέπει να είναι δεδομένη, ακόμη και μέσα από τις αντιθέσεις και τις διαφωνίες των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων.

photo: newsbreak.gr