Τα 72 δις στη βαλίτσα του πρωθυπουργού ή όταν βαράς αέρα! | Γράφει ο Ηλίας Μακρής

Ο Ηλίας Μακρής είναι Περιφερειολόγος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου.

Τα καθαρά νέα χρήματα που η Ελλάδα θα λάβει από τις Βρυξέλλες το 2021, 2022 και 2023 ανέρχονται συνολικά σε 12,12δις. Ούτε 72δις, ούτε καν 19δις! Πώς όμως προκύπτουν τα 72 δις που ισχυρίζεται η κυβέρνηση;
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια «δημιουργική» λογιστική άνευ προηγουμένου: Στα 19,.. δις η κυβέρνηση προσθέτει τους πόρους από ΕΣΠΑ, ΚΑΠ κ.λ.π, δηλαδή, τις ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-27 που συνολικά ανέρχονται περίπου στα 40δις και προσθέτει επίσης και δάνειο από την κομισιόν ύψους 12δις. Βέβαια, εδώ να πούμε ότι αν έπαιρναν δάνειο από τον ESM θα είχαμε και φτηνότερο επιτόκιο… Τέλος πάντων! Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι πόροι από το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, οι πόροι του προϋπολογισμού της ΕΕ γενικώς, πάντα δίνονταν στα κράτη μέλη, αλλά δυστυχώς δεν αποτέλεσαν θεραπεία για την κρίση και τα μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αποτελούν επίτευγμα της κυβέρνησης, ώστε να δικαιολογούνται οι κομπασμοί για την βαλίτσα του Μητσοτάκη…

Πιο αναλυτικά:
Ακαθάριστα, η Ελλάδα θα λάβει 22,4δις, πιο συγκεκριμένα 19δις από το Ταμείο Ανάκαμψης (6,65δις το 2021, 6,65δις το 2022 και άλλα 5,7δις το 2023) συν άλλα περίπου 2δις από μικρή αύξηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ (κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική). Από αυτά περί τα 22,4δις πρέπει να αφαιρεθεί το νέο χρέος που επωμίζεται το Ελληνικό Δημόσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως άλλωστε το κάθε κράτος μέλος, κάτι που «ξεχνούν» να αναφέρουν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα αναλογεί η αποπληρωμή ποσού ύψους 10,3δις. Λίγο υψηλότερο από το 1% των 750 δις της ενίσχυσης, που θα δανειστεί η Επιτροπή από τις αγορές εκ μέρους της Ένωσης.
Εν κατακλείδι, η χώρα έχει λαμβάνειν 12,12 δις (22,4 μείον 10,3). Αυτά τα ποσά είναι λίγο υψηλότερα του 2% του ΑΕΠ και με αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει ελλείμματα προϋπολογισμού άνω του 10% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι ο κ. Σταϊκούρας στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου* έχει προσυπογράψει ότι το 2021 θα κλείσει με πλεόνασμα !!!, Καθώς αυτό δεν γίνεται, κι αν ακόμη δεχτούμε ότι αυτό το πλεόνασμα θα είναι ελάχιστο (π.χ της τάξης του 0,01%), το 5ο Μνημόνιο είναι πλέον δεδομένο! Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν, τόσο οι θέσεις των χωρών του πλούσιου Βορρά για μείωση των επιχορηγήσεων, όσο όμως και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις, όσο και αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από όσα προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη, για νέες περικοπές στο ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κος Μητσοτάκης για τη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δε μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.

* Η δήλωση του Eurogroup της 11ης Ιουνίου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «…περιμένουμε ένα πρωτογενές έλλειμμα το 2020, πριν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2021…».
Τα συμπεράσματα δικά σας.

photo: sputniknews.gr