Οι Τραγουδιστάδες στο Μουσείο Σολωμού | Τίμησαν τους επιφανείς Ζακυνθίους (ΦΩΤΟ-BINTEO)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το δεύτερο ψηφιακό μουσικό αφιέρωμα που πραγματοποίησαν οι “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος” με τη συνδιοργάνωση του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, του ΙΟΝΙΑΝ TV και της ηλεκτρονικής έκδοσης imerazante.gr, από τον ιδιαίτερο χώρο του Μουσείου, στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Το πρόγραμμα παριελάμβανε μελοποιημένη ποίηση του Διονυσίου Σολωμού σε νέες αλλά και παραδοσιακές λαϊκές συνθέσεις, τον “Φιλόπατρη” του Ανδρέα Κάλβου και “της Γης τα Πλάσματα” του Γιάννη Τσακασιάνου.

Οι Τραγουδιστάδες ανέφεραν για αυτό το δεύτερο ψηφιακό αφιέρωμα: «Τιμούμε τους επιφανείς Ζακυνθίους και μεταφέρουμε τους ιδιαίτερους Ζακυνθινούς μας ήχους σε κάθε σπίτι και σε κάθε έξυπνη συσκευή, μέσα από την τηλεόραση του ΙΟΝΙΑΝ, το Ζακυνθινό portal imerazante.gr και παράλληλα σε live ψηφιακή μετάδοση από τις κοινωνικές πλατφόρμες YouTube και Facebook. Στόχος μας να είμαστε παρόντες στα μουσικά πράγματα του τόπου μας, με τον δικό μας ερασιτεχνικό, ανεξίτηλο και ιδιαίτερο καλλιτεχνικό τρόπο».

Την εκδήλωση προλόγισε η αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Κατερίνα Δεμέτη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κάτω από το βλέμμα του εθνικού Ποιητή, στο αυθεντικό πορτραίτο της Αίθουσας Σολωμού, θα απολαύσετε ποίηση του Διον. Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου και του Ιωάν. Τσακασιάνου, μελοποιημένη από τον Παύλο Καρρέρ, το Νικ. Μάντζαρο, τον Πιέρο Πανταζή, το Δημήτρη Λάγιο, τον Νικ. Κόκκινο και λαϊκούς ανώνυμους συνθέτες. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη του Ποιητή για τη μουσική και σύγχρονοί του μαρτυρούν ότι έλαβε ενεργό μέρος στην μελοποίηση του Ύμνου από το Μάντζαρο.

Λέγεται μάλιστα ότι Ποιητής και Μουσουργός εδάκρυζαν, όταν γραφόταν η μελωδία στο πιάνο, και ρίχνονταν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, ενώ συχνά για να διαπιστώσει ο Σολωμός αν έχουν μουσικότητα οι στίχοι του, τους τραγουδούσε. Ο Μάντζαρος μελοποίησε ακόμη κατά τον Δεβιάζη, πολλά ποιήματα του Σολωμού, όπως τη «Φαρμακωμένη», την οποία θ’ ακούσουμε απόψε, αλλά και την «Ξανθούλα» σε sol terza minore, την οποία θ’ ακούσουμε σε άλλη μελοποίηση, του μεγάλου Ζακυνθινού μουσουργού Π. Καρρέρ. Είναι γνωστό το ανέκδοτο ότι όταν κάποτε ο Ποιητής τραγουδούσε στην εξοχή το ποίημά του «Ο θάνατος του Βοσκού», κάποιος νέος, το άκουσε, το έγραψε σε χαρτί και το βράδυ το τραγούδησε μαζί με τους φίλους του κάτω από τα παράθυρά του. Απόψε, έχουμε τη χαρά, ν’ ακούσουμε ζωντανά μέσα από την αίθουσα που εκτίθενται τα χειρόγραφά του και δίπλα από το στεφάνι των Ψαριανών και τον αυθεντικό τονισμό του Τσακασιάνου του επιγράμματος «Εις την Καταστροφή των Ψαρών», τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος».

Οι «Τραγουδιστάδες», με την 20ετή συνεχή καλλιτεχνική πορεία, τις παρουσιάσεις και τις διακρίσεις στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο, πρωτοπορούν στη δύσκολη αυτή περίοδο της covid-εποχής και μάς φέρνουν σε επαφή με τους Ποιητές μας».

#2 DigitalConcert | Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος στο Μουσείο Σολωμού

Οι Τραγουδισταδες τση Ζάκυνθος ζωντανά από το Μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων

Posted by Εφημερίδα Ημέρα – Imera newspaper on Sunday, July 19, 2020