Οι αυταπάτες ορισμένων για την σημερινή Τουρκία | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Πριν λίγες ημέρες σε τηλεοπτική εκπομπή, υπουργός αυτής της κυβέρνησης, που γνωρίζει τα της εξωτερικής πολιτικής, έλεγε ότι «τελικώς ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να κάνει την Αγία Σοφία Τζαμί». Είναι ανθρώπινο και φυσιολογικό να πέφτουμε έξω σε προβλέψεις, όμως άλλο να είσαι πολίτης ή και πολιτικός που δεν έχεις σχέση με την διπλωματία και άλλο να έχεις εντρυφήσει σε αυτά. Δείχνει αυτό περίτρανα ότι ως χώρα δεκαετίες τώρα τρέφουμε αυταπάτες και έχουμε «φοβίες» σε πολλά από αυτά που αποτελούν σημεία τριβής με τη γείτονα. Αυτό είναι η μεγαλύτερη ζημιά για τη χώρα.

Λέμε ότι αν γίνει κάτι, ο διεθνής παράγοντας θα παρέμβει όπως στα Ίμια και όλα θα τελειώσουν σε λίγες ώρες. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα τολμήσει. Μέγα λάθος, είναι ο πιο προβλέψιμος πολιτικός. Ότι λέει, το κάνει, απλά διαλέγει το χρόνο και την συγκυρία που τον βολεύει. Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα οι στρατιωτικοί μας και για αυτό στις δικές τους τοποθετήσεις, με την σύμφωνη γνώμη φυσικά των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων τους, είναι πιο εύστοχοι και πιο κατηγορηματικοί. Όταν λένε «ότι όποιος τολμήσει, θα υποστεί και τις συνέπειες» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Τέτοια μηνύματα χρειάζονται προς την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ και τους άλλους φίλους. Η Τουρκία δεν κάνει πίσω όπως φαίνεται και κυρίως δεν υπολογίζει σοβαρά αντίποινα από Αμερική και Ευρώπη. Φυσικά και οι συνεχείς παραβιάσεις των διεθνών κανόνων αλλά και το τελευταίο με την Αγία Σοφία, έχουν βγάλει τις ΗΠΑ και την ΕΕ από τα «ρούχα τους», όμως επί της ουσίας μένουμε σε φραστικές καταγγελίες και λίγες αναφορές σε λήψη μέτρων. Μάλιστα επ’ αυτού απαιτείται και ομοφωνία που δεν διαφαίνεται. Υπάρχουν χώρες που αντιδρούν πιο έντονα και έρχονται πολύ κοντά σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και μερικές ακόμη. Η Γερμανία όμως πέραν των φραστικών καταγγελιών ουδέν. Οι ΗΠΑ ομιλούν διάφοροι, ο Τραμπ όμως σιωπά. Η Αγγλία όπως πάντα πιο φιλοτουρκική, παρά προς την πλευρά μας. Το κυπριακό ακόμη επηρεάζει τις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δε Ορθόδοξη Ρωσία, άλλα λέει ο Πρόεδρος της, περί εσωτερικής υποθέσεως άλλα ο ορθόδοξος χριστιανικός λαός της που πικράθηκε με την απόφαση. Επί της ουσίας πάμε για αποδοχή πλέον ενός τετελεσμένου. Δεν λέω ότι το κυρίαρχο θέμα των ελληνοτουρκικών θεατών είναι ή πρέπει να γίνει η Αγία Σοφία. Έχουμε πολύ σοβαρότερα και ουσιαστικά.

Όμως δείχνει αυτή η τελευταία προκλητική απόφαση, ότι είναι ώρα ως χώρα και εξωτερική πολιτική, να βγούμε από τις αυταπάτες μας και να χαράξουμε μια άλλη εθνική στρατηγική, που δεν θα περιμένει πολλά από κανέναν, αλλά θα δείχνει στην γείτονα χώρα ότι είμαστε αποφασισμένοι για όλα και ότι κάθε τι που λέει ο Τούρκος Πρόεδρος, εμείς το παίρνουμε πλέον στα σοβαρά ως απειλή.

photo: lifo.gr