Κορωνοϊός | Τρεις μοριακοί αναλυτές για τεστ στο Νοσοκομείο – Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα


•Έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
•«Προσέχουμε για να έχουμε» το μήνυμα ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων

Η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στο νησί μας. Υπό αυτές τις συνθήκες το μόνο που επισημαίνουν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά και από όλους τα υγειονομικά μέτρα. Στο νησί μας, οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι αυστηροί και συνεχείς. Στο αεροδρόμιο καθημερινά γίνονται δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό, ενώ και στο λιμάνι γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν μέχρι χθες εκτεταμένους ελέγχους (πάνω από 300) σε όλη την Ελλάδα.


Τρεις μοριακοί αναλυτές για τεστ στο ΓΝΖ
Δύο επιπλέον υπερσύγχρονοι Μοριακοί Αναλυτές για την ταχεία ανίχνευση του SARS-COV-2, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αντιδραστηρίων τους, παραχωρούνται στο Νοσοκομείο μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης δήλωσε: «Κατά το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε όλοι σκληρά προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς. Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας είναι ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός. Από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παραμείνουμε υγειονομικά ασφαλείς. Με την από 9ης Ιουλίου 2020 απόφαση του Υπουργείου Υγείας εντός των επόμενων ημερών παραχωρούνται στο νησί μας δυο επιπλέον Μοριακοί Αναλυτές Εξετάσεων (PCR) για κορωνοϊό. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική παραχώρηση για την οποία θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τόσο τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια όσο και τον Υφυπουργό Β. Κοντοζαμάνη για την πολύτιμη συμβολή τους στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Νοσοκομείο μας θα έχει στη διάθεσή του συνολικά τρεις Μοριακούς Αναλυτές καθώς και πληθώρα αντιδραστηρίων. Η Ζάκυνθος είναι και θα παραμείνει ένας ασφαλής υγειονομικά προορισμός».

«Πρέπει να προστατέψουμε τον τουρισμό»
Αυτό που επισημαίνουν οι άνθρωποι του τουρισμού είναι ότι θα πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο οι επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία. Επισημαίνουν δε πως μόνο με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, θα αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού, αφού κρούσματα κάποια στιγμή θα υπάρξουν. Ωστόσο, όπως αναφέρουν υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας, λόγω της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, ενώ επίσης για τους επισκέπτες μας είναι πολύ σημαντικό ότι η Ζάκυνθος συνολικά, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα είχε μόλις 7 κρούσματα.

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Τουριστικός Πράκτορας
«Ανησυχία υπάρχει. Με σωστό έλεγχο και ψυχραιμία δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ελπίζουμε να μην διακοπεί η τουριστική περίοδος. Είμαι αισιόδοξος ότι θα διαχειριστούμε τα πάντα σωστά. Είναι λογικό να αυξηθούν τα κρούσματα αφού έρχονται τουρίστες. Πιστεύω όμως ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Γίνονται έλεγχοι στα ξενοδοχεία και στα αεροδρόμια. Υπάρχει ένας επαγγελματισμός από τους επιχειρηματίες και θα συνεχίσουμε τη σεζόν. Υπάρχει κόσμος που φοβάται και κόσμος που θέλει να ταξιδέψει. Γίνεται προσπάθεια από κάποια κράτη να κρατήσουν τον κόσμο στη χώρα τους. Υπάρχει μια τέτοια ψυχολογική πίεση για να τονώσουν την οικονομία».

Χρήστος Ξένος – Iδιοκτήτης «Xenos Group Hotels»
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τηρώντας όλοι μας τους κανόνες υγιεινής. Στα ξενοδοχεία τηρούνται 100% οι κανόνες. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει στα εστιατόρια, τα καφέ και άλλους χώρους διασκέδασης. Νομίζω ότι τα γρήγορα τεστ πρέπει να εφαρμοστούν τουλάχιστον στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου για να προλαβαίνουμε τυχόν κρούσματα. Οι αποστάσεις και η καθαριότητα πρέπει να είναι στο μυαλό μας όλη την ώρα. Εάν δεν υπάρξουν κρούσματα ο μήνας Ιούλιος θα κλείσει με ένα 5-10% της περσινής κίνησης, ο δε Αύγουστος μπορεί να κλείσει με 40% και ο Σεπτέμβριος το ίδιο. Θα δείξει σε 10-15 μέρες μετά τις πρώτες αφίξεις των Βρετανών. Καθοριστική ημερομηνία θεωρείται η 10η Αυγούστου που θα έχουν ήδη έρθει οι Βρετανοί. Ελπίζουμε ότι η πολιτεία έχει κάνει τα πάντα και το νοσοκομείο είναι πανέτοιμο. Να δώσουμε συγχαρητήρια στον Βουλευτή μας και στον κ. Μαρτίνο για τη δωρεά του μηχανήματος μοριακού ελέγχου».

Χριστίνα Τετράδη – Αντιπρόεδρος ΞΕΕ
«Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία όταν αυξάνονται τα κρούσματα. Όμως ήμασταν προετοιμασμένοι αυτή τη σεζόν να λειτουργήσουμε υπό αυτές τις δύσκολες και είμαστε και εκπαιδευμένοι τόσο εμείς όσο και το προσωπικό μας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση συμβεί. Εφαρμόζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα πολύ αυστηρά και αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά και από όλη την κοινωνία μας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε περίπτωση που υπάρξει κάποιοι κρούσμα. Οι Βρετανοί είναι οι βασικοί μας πελάτες και περιμένουμε με χαρά την έλευση τους. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει την οικονομία του νησιού μας».