Αριστούχοι των πανελλαδικών μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ» | Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στο 1ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Ζακυνθινοί μαθητές που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους, μιλούν για τα συναισθήματα τους στην «ΗΜΕΡΑ», για τη δύσκολη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Κατέβαλαν σκληρή προσπάθεια για αυτό το αποτέλεσμα που δικαιώνει τον αγώνα τους, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι φέτος πέρασαν και μία ακόμα δύσκολη δοκιμασία, αυτήν της καραντίνας.
Οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Γκούσκος, δήλωσε: «Η βαθμολογία παρελήφθη από το Υπουργείο με το σύστημα πόρτα – πόρτα. Ήρθαν οι διευθυντές των Εξεταστικών Κέντρων και των Λυκείων, παρέλαβαν τα αποτελέσματα σε σφραγισμένους φακέλους και πήγαν στα σχολεία για να γίνει ο έλεγχος, ενώ μετά αναρτήθηκαν ανώνυμα. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, στην Έκθεση παρουσιάστηκε μια δυσκολία. Την επόμενη εβδομάδα θα ξέρουμε συνολικά πόσο καλά έγραψαν τα παιδιά. Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου περίπου στις 20 με 24 θα γνωρίζουμε τους επιτυχόντες, γιατί τότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις. Στις Πανελλαδικές από το νησί μας συμμετείχαν 290 παιδιά από τα Γενικά Λύκεια και 60 από το ΕΠΑΛ.
Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις δείχνουν ότι πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις στις σχολές του 1ου και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, στις σχολές δηλαδή των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών και στις σχολές των Επιστημών Υγείας και Ζωής, ενώ στο 2ο και το 4ο πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες και Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα) δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με πέρυσι.

Δήλωσαν στην «ΗΜΕΡΑ»…
Μαρία Φουρνογεράκη – Μαθήτρια 2ου Λυκείου (Παναγούλα)
«Οι πανελλήνιες είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Τα συναισθήματα που βιώνουν οι μαθητές ποικίλλουν: φόβος, άγχος, σύγχυση, ψυχική οδύνη. Συμμετέχουν σε μια διαδικασία που πρόκειται να καθορίσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και της οποίας η έκβαση είναι απρόσμενη. Παρά τα αμφιθυμικά αυτά συναισθήματα, είναι σημαντικό να συνεχίσουν με κουράγιο και επιμονή το ταξίδι τους. Η προσπάθεια τους θα ανταμειφθεί και θα έρθει το αίσιο τέλος».

Ζωή Δρόσσου – Μαθήτρια 1ου Λυκείου
«Η φετινή χρονιά κύλησε για μένα λίγο διαφορετικά από τις υπόλοιπες. Ήταν μια χρονιά με ανάμεικτα συναισθήματα. Υπήρχαν στιγμές γέλιου, χαράς, ενθουσιασμού αλλά και στιγμές σκληρής προσπάθειας και αβεβαιότητας. Και εγώ, όπως και όλα τα αλλά παιδιά, δώσαμε μια μάχη και εύχομαι ειλικρινά να ανταμειφθούν οι προσπάθειες μας. Για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα αυτόν τον αγώνα εύχομαι να οπλιστούν με δύναμη και θετική ενέργεια. Είναι σημαντικό να αφοσιωθούν στον αγώνα τους, αλλά να μην ξεχνούν τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους. Καλό καλοκαίρι σε όλους»!

Τζωρτζίνα Λαγουνάρη – Μαθήτρια Λυκείου Κατασταρίου
«Η φετινή σχολική χρονιά υπήρξε πραγματικά ιδιαίτερη για όλα τα παιδία που διαγωνίστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο. Έπειτα από αλλεπάλληλες εκπαιδευτικές αλλαγές, μία νέα ύλη αλλά και μια πανδημία που ανέτρεψε την καθημερινότητά μας, καταφέραμε να δώσουμε εξετάσεις με σκοπό να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές-συνοδοιπόρους σε αυτό το ταξίδι, τόσο για την ψυχολογική υποστήριξη όσο και για τα εφόδια που μου προσέφεραν για τις εξετάσεις. Επόμενος μου στόχος είναι το τμήμα Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τα παιδιά που ετοιμάζονται φέτος για των αγώνα των πανελλαδικών, θα ευχηθώ καλή επιτυχία, διατηρώντας ένα σταθερό πρόγραμμα διαβάσματος και με άρτια οργάνωση, χωρίς ωστόσο να αποκόπτονται από τα χόμπι και τα αθλήματα που αγαπούν, καθώς όλα είναι αναγκαία για την επιτυχία»!