Ακυρώθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την σύναψη σύμβασης με το ΔΕΠΑΝ | Καταγγελία από την «ΑΝΑΣΑ» για τα υδατοδρόμια

Δεκτή έγινε η προσφυγή που είχε καταθέσει η παράταξη του πρ. Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΠΑΝ, για την αδειοδότηση και κατασκευή των 5 υδατοδρομίων στα Ιόνια. Ο κ. Γαλιατσάτος παραχώρησε συνέντευξη τύπου και ανέλυσε τόσο τον τρόπο με τον οποίο είχε προχωρήσει το έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του, όσο και τα σημεία με τα οποία διαφωνεί με την περιφερειακή αρχή. Επίσης, άσκησε δριμεία κριτική στην κ. Κράτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη τονίζοντας ότι: «επιχείρησαν παράνομες πράξεις με σκοπό την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε: «Είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία ως περιφερειακή αρχή για να υλοποιηθεί όσο γρήγορα γινόταν ένα δίκτυο υδατοδρομίων κατάλληλα αδειοδοτημένο σε όλα τα νησιά, ώστε με τα ήδη αδειοδοτημένα στην Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα, να υπάρξει στη Δυτική Ελλάδα να ένα αξιόπιστο δίκτυο το οποίο να επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να βάλουν τα υδροπλάνα τους και να αποκατασταθεί αυτή η επικοινωνία την οποία θεωρούμε πολύ σημαντική και για την ασφάλεια της περιοχής και για τον τουρισμό αλλά και για τη συνοχή της Π.Ι.Ν. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε συνεργαστεί με τα λιμενικά ταμεία και φτάσαμε στο τέλος της θητείας μας σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο για την αδειοδότηση και την κατασκευή των υδατοδρομίων. Πρώτον, είχε λήξει η διαδικασία των χωροθετήσεων (δηλαδή είχε αποφασιστεί και είχε εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές που θα γίνει το κάθε υδατοδρόμιο – Αργοστόλι, Ιθάκη, Μεγανήσι, Λευκάδα, Ζακύνθου) Επίσης είχαμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση τόσο για τους φακέλους της αδειοδότησης και τις μελέτες όσο και για τον εξοπλισμό των υδατοδρομίων. Η χρηματοδότηση εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα τους κωδικούς της ΠΙΝ. Αυτά τα σημεία ήταν ήδη ολοκληρωμένα και εκκρεμούσε η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων από μία μελέτη που είχε κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος) και εκκρεμούσε να εκδοθεί η απόφαση Π.Ο. Μετά την έκδοσή τους θα μπορούσε η Περιφέρεια να προκηρύξει δια των υπηρεσιών της την προμήθεια του εξοπλισμού, να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό σε κάθε υδατοδρόμιο και να καλέσει την αρμόδια επιτροπή να πιστοποιήσει και να δώσει την άδεια λειτουργίας. Βρισκόμασταν δηλαδή σε ένα τελικό στάδιο».

Τι άλλαξε
Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε πως από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα, η περιφερειακή αρχή δεν έκανε τίποτα για να συνεχιστεί αυτή τη διαδικασία, δηλαδή να ενεργοποιήσει τους αναδόχους μελετητές και να ολοκληρώσει τις προγραμματικές συμβάσεις με τα λιμενικά ταμεία. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, τον Γενάρη του 2020 κατέθεσε εισήγηση στο Π.Σ. και ζήτησε να υπάρξει ένας σχεδιασμός για να ολοκληρωθούν γρήγορα οι εκκρεμότητες. «Εκεί είχαμε μία ανατροπή από την περιφερειακή αρχή» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος και πρόσθεσε: «Η ΠΙΝ που είχε αναλάβει την υποχρέωση να εκτελεί το έργο ξαφνικά μεταβλήθηκε σε μεσίτη και ανέλαβε να φέρει σε επαφή τα λιμενικά ταμεία με ένα ΝΠΙΔ, ένα δίκτυο που ονομάζεται ΔΕΠΑΝ το οποίο θα αναλάμβανε να εκτελέσει το έργο με ένα κόστος αυξημένο κατά 404%. Αντιδράσαμε και εξηγήσαμε ότι αυτό το νέο σχέδιο έπασχε νομικά, διαχειριστικά και ηθικά. Νομικά, γιατί δεν ήταν δυνατόν αυτό το δίκτυο να έχει τις αρμοδιότητες της αναθέτουσας αρχής, να αντικαθιστά τα λιμενικά ταμεία. Διαχειριστικά γιατί ήταν ανεξήγητη η καθυστέρηση που θα σημειωνόταν και ηθικά με την εκτίναξη του κόστους. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία του Π.Σ. αποφάσισε να προσχωρήσει στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΔΕΠΑΝ και να αλλάξει τελείως τον σχεδιασμό. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε προσφυγή στην απόφαση γιατί θεωρούσαμε ότι είναι μία απόφαση που δεν πρέπει να υλοποιηθεί. Η εξέλιξη μας δικαιώνει. Γιατί η προσφυγή παραπέμφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην αρμόδια τριμελή επιτροπή του άρθρου 68 του ΠΔ 30/1996 η οποία αποτελείται από έναν νομικό ως πρόεδρο του νομικού συμβουλίου του κράτους, έναν δ/ντη της Αποκεντρωμένης και έναν περιφερειακό σύμβουλο, οι οποίοι αποφασίζουν επί της προσφυγής».

Η ανακοίνωση της παράταξης
Η «ΑΝΑΣΑ» εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, στην οποία αναφέρεται: «Αποκαλύφθηκε η λαθροχειρία που επιχείρησαν από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης και η περιφερειάρχης κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου στην υπόθεση της αδειοδότησης και κατασκευής των πέντε υδατοδρομίων στα Ιόνια Νησιά. Η αποκάλυψη προέκυψε μετά την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 68 του Π.Δ. 30/1996, με την οποία δικαιώνεται η προσφυγή που είχε καταθέσει η ΑΝΑΣΑ κατά της νομιμότητας της σχετικής απόφασης (42/2020) του ΠΣ Ιονίων Νήσων.
• Πέραν πάσης αμφιβολίας, προκύπτει η συνειδητή προσπάθεια του υπουργού (που είχε στείλει τον σύμβουλό του στην συνεδρίαση του ΠΣ) και της περιφερειάρχη να παραπλανήσουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΔΕΠΑΝ.
• Στόχος τους δεν ήταν η ταχεία αδειοδότηση και λειτουργία των υδατοδρομίων. Αν επιθυμούσαν αυτό, ο δρόμος υπήρχε και ήταν η συνέχιση του σχεδιασμού της ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ, με εγκεκριμένες χωροθετήσεις, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και με την άδεια ίδρυσης σε τελική φάση.
• Στόχος τους ήταν η παροχή ευκαιρίας κερδοσκοπίας στον ιδιωτικού χαρακτήρα φορέα, ιδιαίτερα μέσω της εκτίναξης του προϋπολογιζόμενου κόστους του έργου κατά 404%!
• Επιχείρησαν, εν τέλει, υπουργός και περιφερειάρχης, εν γνώσει τους παράνομες πράξεις με σκοπό την λαφυραγώγηση του δημοσίου χρήματος.
Δυστυχώς δεν είναι η μόνη ένδειξη για την αντίληψη τους για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος και του ιδρώτα του ελληνικού λαού: με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισαν την τεράστια απάτη της αγοραπωλησίας των 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά της Ζακύνθου. Την ίδια στιγμή που το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο επεξέτεινε το κακουργηματικό κατηγορητήριο σε βάρος όλων των συντελεστών της αγοραπωλησίας αυτής που κλέβει απροκάλυπτα την περιουσία του δήμου, της εκκλησίας, και δεκάδων πολιτών του νησιού, ο μεν υπουργός δήλωσε «ας πεινάσουν οι Ζακυνθινοί» αφού δεν θέλουν την «επένδυση», η δε περιφερειάρχης χαρακτήρισε την «επένδυση» τύχη αγαθή για την Ζάκυνθο!
Η ΑΝΑΣΑ θεώρησε υποχρέωση της να ενημερώσει και να αποκαλύψει την συμπαιγνία αυτή στην υπόθεση των υδατοδρομίων.Η ΑΝΑΣΑ και στο μέλλον θα είναι εκεί για να μην επιτρέψει τον αθέμιτο πλουτισμό ορισμένων αδίστακτων σε βάρος του λαού και του τόπου».