Περιοδεία Δ. Κουτσούμπα στη Ζάκυνθο | «Ορμητική είσοδο στον αγώνα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο»

Περιοδεία στο νησί μας έκανε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο κ. Κουτσούμπας έφτασε στη Ζάκυνθο το μεσημέρι και στο λιμάνι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή τα τοπικά στελέχη του κόμματος. Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τους φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος στο Σαρακινάδο.
Ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τους τελευταίους μήνες τους εργαζόμενους στον τουρισμό και τον επισιτισμό και τόνισε πως δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σε όλους τους χώρους εργασίας για τον κορωνοϊό, ενώ πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ζακύνθου εξακολουθούν να είναι μεγάλες. Αναφορά έκανε και στην πώληση 15.000 στρεμμάτων στα ορεινά λέγοντας: «Εδώ στη Ζάκυνθο, η λεγόμενη τουριστική ανάπτυξη περνάει μέσα και από την πώληση 15.000 στρεμμάτων γης στα ορεινά του νησιού στον όμιλο του Εμίρη του Κατάρ, για την οποία όλοι έβαλαν πλάτη, και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα στηρίγματά τους στην Τοπική Διοίκηση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν: το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Οικοδόμων, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, τα Σωματεία εργαζομένων ΕΑΣ, το Σωματείο της ΔΕΥΑΖ, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Οδηγών ΚΤΕΛ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παράρτημα Ζακύνθου, η ΕΤΕ ΔΕΗ, το Σωματείο Συνταξιούχων, εκπρόσωποι αγροτών, η ΕΛΜΕΖ, το Σωματείο Εργαζομένων Εφορίας, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Περιφέρειας Ζακύνθου, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Ένωση Φοροτεχνικών Ζακύνθου, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το Σωματείο Κουρέων, ο Σύλλογος Γονέων Ειδικού Σχολείου, η Ένωση Γονέων, η Λαϊκή Συσπείρωση Ζακύνθου. Υπόμνημα με τα προβλήματα τους παρέδωσαν το Σωματείο Εργαζομένων στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων του νησιού, ο δικηγορικός σύλλογος πάρκου, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος – παράρτημα Ζακύνθου, ο Σύνδεσμος οικοδόμων, η ΕΛΜΕ, ο πολιτιστικός σύλλογος Ερωτόκριτος.

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΖ
Ο κ. Κωνσταντίνου, αφού ανέλυσε τις παρεμβάσεις του ΕΚΖ όλο το προηγούμενο διάστημα μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε τον αγώνα να μην πεινάσει κανένας στο νησί να μην μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Το τελευταίο διάστημα ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι πετιούνται έξω από το ταμείο ανεργίας Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε της επιτροπή αλληλεγγύης με τράπεζα τροφίμων και θα δυναμώσουμε το επόμενο διάστημα την διεκδίκηση μας για εισόδημα σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, θα δώσουμε μάχη για την τήρηση της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία, όσα ανοίξουν και να σταματήσουν ΔΕΗ, Δήμος, Τράπεζες να χρεώνουν τους ανέργους με επιπλέον ποσά καθημερινά. Καλούμε όλους τους φορείς και τα σωματεία που συμμετέχουν σήμερα εδώ σε κοινό αγώνα για την επιβίωση. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης τη στιγμή που όλα τα εργατικά αιτήματα δεν γίνονται αποδεκτά ούτε καν προς συζήτηση από τα άλλα κόμματα»

Στο Δήμο
Λίγο πριν την ομιλία του με θέμα: «ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ», ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με το Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων. Στο Δήμο τον υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Μαρίνος, ο οποίος αφού ανέλυσε όλα τα προβλήματα των εργαζομένων του επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, στο υπόμνημα αναφέρεται: «Στο Δήμο Ζακύνθου αντιμετωπίζουμε πολλά σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται ιδίως με την τραγική έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού και τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην καθαριότητα και στο εργατοτεχνικό προσωπικό. Επίσης, διεκδικούμε την αναγνώριση των 2ετιών 2016-2017 και την αναδρομική χορήγηση των κλιμακίων».

«Ορμητική είσοδο στον αγώνα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο»
Να δώσουν μία πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο, κάλεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τους Ζακυνθινούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία Σολωμού. Ο κ. Κουτσούμπας ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, τον τουρισμό και τη στήριξη των εργαζομένων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, μίλησε για τον πολύπαθο τομέα της υγείας και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα διεθνή γεγονότα και την εξωτερική πολιτική.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουτσούμπας για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ανέφερε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αντιγράφει μόνο χουντικά διατάγματα, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, για το όποιο χύθηκαν ποταμοί αίματος παντού σε όλη την Ελλάδα. Κάνει όμως κι ένα επικίνδυνο βήμα μπροστά, ποινικοποιεί την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Ενοχοποιεί το ριζοσπαστισμό δηλαδή τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Αλήθεια στο νησί σας, όπως και σε όλα τα νησιά η αναδουλειά έχει σχέση με τις διαδηλώσεις ή με το γεγονός ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν έχουν για να ξοδέψουν; Για τα λουκέτα φταίνε οι συγκεντρώσεις ή τα μειωμένα εισοδήματα, τα υπέρογκα χρέη, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί; Τόσο φτηνή προπαγάνδα αλλά και τόσο επικίνδυνοι στόχοι. Το λέμε ξανά κι από αυτό εδώ το βήμα: Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί. Θα τον ακυρώσει στην πράξη, το εργατικό λαϊκό κίνημα, όπως έκανε και στο παρελθόν με πολλούς άλλους παρόμοιους νόμους».

Για τον τουρισμό, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον τουρισμό, ξέρουν καλά πως το «τουριστικό θαύμα», τα ρεκόρ και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου, επιτεύχθηκε πάνω στις δικές τους πλάτες. Στον κλάδο του τουρισμού απογειώθηκε η «ευελιξία» με τις 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, γενικεύτηκαν οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε μόλις το 10% των εργαζομένων στον κλάδο. Σήμερα όμως πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Σε κάθε σπίτι εργαζόμενου που έμεινε χωρίς δουλειά πρέπει να μπει ο μισθός που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς του και όχι τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση. Να οργανωθεί η πάλη για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. Όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα. Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί. Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού. Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η ορμητική είσοδος στον αγώνα. Η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο: Το μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του»