Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης | Σκουπίδια και απόλυτη εγκατάλειψη

•Σοβαρά προβλήματα στη γειτονιά
•Ο Δήμος αδιαφορεί…
•Συνεχείς καταγγελίες από τους κατοίκους της περιοχής

Πλήρως απογοητευμένοι είναι ο εφημέριος, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Φανερωμένης και οι κάτοικοι της πόλης από την κατάσταση που επικρατεί στην γύρω περιοχή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους στο Δήμο, δεν έχει γίνει τίποτα ούτε για τον καθαρισμό, αλλά ούτε γενικότερα για τη βελτίωση της εικόνας της γειτονιάς.
Έξω μάλιστα από τον Ιερό Ναό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με σκουπίδια που συσσωρεύονταν στους κάδους και μάλιστα, η κατάσταση πολύ συχνά χειροτερεύει καθώς πολλοί πετούν όπου βρουν τα απορρίμματα τους ακόμα και τα ογκώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τα παράπονά τους για όλους τους ασυνείδητους που δεν σέβονται το χώρο και το περιβάλλον και εξακολουθούν να πετάνε άχρηστα αντικείμενα παντού. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στον πεζόδρομο, αφού από τη μια πλευρά είναι παρανόμως κλειστός από μια πολυθρόνα που έχει τοποθετήσει κάτοικος, ενώ ένα σκάφος επίσης κλείνει τον χώρο που υποτίθεται ότι είναι κοινόχρηστος… Κατά καιρούς και ο εφημέριος έχει διαμαρτυρηθεί και μετά από συνεχείς εκκλήσεις του απομακρύνονται τα σκουπίδια ή τα οχήματα που βρίσκονται εκεί. Παρόλα αυτά, ο Δήμος ποτέ δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά για τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη μεγάλη γειτονιά της πόλης. Για παράδειγμα, στην πλατεία του Ιερού Ναού υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια, ενώ ακόμα και δίκυκλα σταθμεύουν παράνομα στην πλατεία…


Προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση…
Εν τω μεταξύ όσον αφορά το ρεύμα, πρόσφατα η Εκκλησία είχε ενημερωθεί ότι λόγω βραχυκυκλώματος υπήρχε μικρή τάση στα κάγκελα γύρω από την πλατεία και από θαύμα δεν συνέβη κάποιο ατύχημα. Παράλληλα, ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού.

Χρήση ναρκωτικών ουσιών – Χωρίς θέσεις στάθμευσης
Εν τω μεταξύ κάθε βράδυ όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής κάποιοι πετούν μπουκάλια με μπύρες και γίνεται χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Αστυνομία. Όσον αφορά τις εισόδους του Ναού, δύο φορές έχει γίνει αίτημα στο Δήμο για να δοθούν δυο θέσεις πάρκινγκ, προκειμένου να πραγματοποιούνται κηδείες, γάμοι, βαφτίσεις και άλλες θρησκευτικές τελετές, ωστόσο απορρίφθηκε το αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι είσοδοι να είναι συνεχώς μπλοκαρισμένοι και να μην μπορούν να περάσουν στην εκκλησία ακόμα και άτομα με αναπηρία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν έξω από τον ιστορικό ναό της Φανερωμένης, ο οποίος έχει ανεγερθεί εδώ και πολλούς αιώνες και αποτελεί ένα ξεχωριστό μνημείο για το νησί μας.

Ανδριανή Τσιντσιλώνη – Εκκλησιαστικός Επίτροπος
«Δεν είναι δυνατόν ένας ιστορικός ναός τόσων αιώνων – είναι από το 1737 κτισμένος – να λεηλατείται κατά αυτόν τον τρόπο! Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε αυτή τη βρωμιά. Τα σκουπίδια, όποιος έρχεται δεν τα πηγαίνει στους κάδους, αλλά γύρω γύρω από τον ναό. Οι περίοικοι κλείνονται στα σπίτια τους και λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνοι τους. Πολλές φορές έχουμε κάνει αιτήματα προς τον Δήμο. Εσείς βλέπετε κάποιον να καθαρίζει;».

Διονύσης Ζαφειρόπουλος – Εκκλησιαστικός Επίτροπος
«Είναι στενάχωρα και λυπηρά τα όσα συμβαίνουν στον Ιστορικό Ναό της Φανερωμένης σχετικά με την καθαριότητα. Όπως λέει και το Ευαγγέλιο αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε εσένα, μην το κάνεις εσύ στους άλλους. Όπως ο καθένας σέβεται την ιδιοκτησία και τον χώρο στον οποίον ζει, να σεβαστούν τον χώρο του Ιερού Ναού. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, γιατί αγαπάμε την εκκλησία. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να δούμε καθαρό και ευπρεπισμένο τον Ιερό Ναό της Φανερωμένης μας».

Αλίκη Αγαλιώτη – Κάτοικος περιοχής
«Η συγκεκριμένη πλατεία έχει πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια. Γίνεται μεγάλος αγώνας για να είναι αξιοπρεπής η εικόνα, έστω του προαύλιου χώρου. Κάθε απόγευμα μαζεύονται όλες οι κυρίες με τα μωρά και μετατρέπεται ο χώρος σε παιδική χαρά και οπωσδήποτε κάποια στιγμή μετατρέπεται σε τουαλέτα… Το βράδυ έχουμε στρωματσάδες από Ρομά… Τα παιδιά σκαρφαλώνουν στο καμπαναριό και λερώνουν με τις φυσικές τους ανάγκες, τους τοίχους της εκκλησίας. Ο Δήμος αδιαφορεί. Πρέπει να βρεθεί κάποια λύση για αυτό το μνημείο που βρίσκεται σε αυτή την αισχρή κατάσταση».