Δ. Κουτσούμπας από Ζάκυνθο | «Ορμητική είσοδο στον αγώνα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο»

Να δώσουν μία πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο, κάλεσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας του Ζακυνθινούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία Σολωμού το βράδυ της Τετάρτης. Ο κ. Κουτσούμπας ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, τον τουρισμό και τη στήριξη των εργαζομένων, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, μίλησε για τον πολύπαθο τομέα της υγείας και ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για τα διεθνή γεγονότα και την εξωτερική πολιτική.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Σήμερα εδώ από τη Ζάκυνθο, εδώ σ’ αυτό το όμορφο νησί του Ιουνίου συζητάμε με τους εργάτες, τους άνεργους τους μικροεπαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες για το τι πρέπει να γίνει για να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα, αφού ήδη βρισκόμαστε σε μια νέα φάση.

Και δω στη Ζάκυνθο δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε πολλά, για το γεγονός ότι είμαστε πλέον μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση. Γιατί την κρίση ήδη την ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού που αυτό το καλοκαίρι έμειναν άνεργοι, ή θα δουλεύουν για λίγες ώρες, λίγες μέρες, οι μικροί επαγγελματίες στον κλάδο που απειλούνται με καταστροφή, οι φτωχοί αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Χρειάζεται όμως να πούμε πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε και πως θα το πετύχουμε για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση, που ήδη έχουν πληρώσει πολλά!

Για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Πάντα η κάθε κυβέρνηση, ο κάθε μηχανισμός του συστήματος, το ίδιο το κεφάλαιο υπολόγιζε τις λαϊκές αντιδράσεις. Ήθελε ή να τις προλάβει με κάποια μέτρα – “παρηγοριά στον άρρωστο”, ή να τις ενσωματώσει και να τις οδηγήσει στην υιοθέτηση ανώδυνων αιτημάτων.

Από δίπλα αξιοποιούσε και την καταστολή, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων, της ταξικής πάλης. Το ίδιο κάνει και τώρα με το άθλιο, κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που τόλμησε να βγάλει από τα συρτάρια της. Τι κάνει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο;

Ομολογεί ότι όσα λέει περί “δίκαιης κατανομής των βαρών” είναι παραμύθια, ότι η επίθεση στην εργατική τάξη, το λαό θα κλιμακωθεί. Παραδέχεται την ανησυχία της ότι οι εργαζόμενοι δεν θα υπομείνουν αδιαμαρτύρητα όλα όσα έρχονται με το πρόσχημα της νέας κρίσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αντιγράφει μόνο χουντικά διατάγματα, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, για το όποιο χύθηκαν ποταμοί αίματος παντού σε όλη την Ελλάδα.

Κάνει όμως κι ένα επικίνδυνο βήμα μπροστά, ποινικοποιεί την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Ενοχοποιεί το ριζοσπαστισμό δηλαδή τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου.

Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από τα όσα γελοία λέγονται και γράφονται από τα παπαγαλάκια της ότι δήθεν οι διαδηλώσεις παραλύουν την αγορά, ρίχνουν τον τζίρο, ευθύνονται για τα λουκέτα.

Αλήθεια στο νησί σας, όπως και σε όλα τα νησιά η αναδουλειά έχει σχέση με τις διαδηλώσεις ή με το γεγονός ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν έχουν για να ξοδέψουν;

Για τα λουκέτα φταίνε οι συγκεντρώσεις ή τα μειωμένα εισοδήματα, τα υπέρογκα χρέη, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί; Τόσο φτηνή προπαγάνδα αλλά και τόσο επικίνδυνοι στόχοι. Το λέμε ξανά κι από αυτό εδώ το βήμα: Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί. Θα τον ακυρώσει στην πράξη, το εργατικό λαϊκό κίνημα, όπως έκανε και στο παρελθόν με πολλούς άλλους παρόμοιους νόμους.

Για τον τουρισμό

Η “ατμομηχανή” της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, πηγαίνει με την όπισθεν και οδηγεί και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη κρίση. Κι αυτό γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις επένδυσαν στη “μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, υπονόμευσαν τις υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, γιατί δεν αποτελούσαν «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τα κέρδη των επενδυτών.

Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον τουρισμό, ξέρουν καλά πως το «τουριστικό θαύμα», τα ρεκόρ και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου, επιτεύχθηκε πάνω στις δικές τους πλάτες. Στον κλάδο του τουρισμού απογειώθηκε η «ευελιξία» με τις 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, γενικεύτηκαν οι χαμηλοί μισθοί και μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε μόλις το 10% των εργαζομένων στον κλάδο.

Για να μην πούμε βέβαια πως αυτό το “θαύμα” δεν το έζησαν οι λαϊκές οικογένειες για τις οποίες οι διακοπές και η αναψυχή παραμένουν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζει τους εργαζόμενους ότι “φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021». Για ποιους όμως θα είναι μια δύσκολη χρονιά; Για τους ομίλους του τουρισμού που τα προηγούμενα χρόνια έσκασαν από τα κέρδη ή για τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς εισόδημα;

Πραγματικά έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι όταν λένε πως οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού έχουν λεφτά να ζήσουν 10 ζωές ενώ οι εργαζόμενοι ούτε μια μέρα! Και δεν φτάνει αυτό, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίξει ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ξενοδοχειακές, τουριστικές επιχειρήσεις.

Μαλώνει μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα διασφαλίσει περισσότερα στο κεφάλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πλειοδοτεί, όμως, έτσι “θα στηριχτεί ο κόσμος της εργασίας και θα μπει τέλος στο αλαλούμ” όπως είπε πριν λίγες μέρες από την Κέρκυρα ο κ. Τσίπρας; Γιατί στην πλειοψηφία του ο κόσμος της εργασίας, δηλαδή οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό στη Ζάκυνθο έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Το μεγαλύτερο αλαλούμ που επικρατεί στον τουρισμό αφορά την ασυδοσία των ομίλων, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και πολλά ατυχήματα. Χωρίς ρεπό με πάνω από 10 ώρες εργασίας την ημέρα και χωρίς ολόκληρο το ένσημο. Σ’ αυτό το αντεργατικό αλαλούμ έχει βάλει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα όμως πρέπει να δυναμώσει η διεκδίκηση για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς εισόδημα. Σε κάθε σπίτι εργαζόμενου που έμεινε χωρίς δουλειά πρέπει να μπει ο μισθός που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς του και όχι τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση.

Να οργανωθεί η πάλη για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα.

Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία.

Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν.

Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί.

Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού.

Η ‘ατμομηχανή” του τουρισμού στα τελευταία βαγόνια τράβηξε μαζί της ένα μεγάλο κομμάτι από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες και εδώ στη Ζάκυνθο, αφού στον τουρισμό προσανατολίστηκαν πολλοί. Σήμερα όμως απειλεί να τους πετάξει στον γκρεμό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις τους μόνους που θέλουν να διασώσουν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ’ αυτούς κατευθύνονται τα παχυλά προγράμματα χρηματοδότησης, οι εγγυήσεις, οι φοροαπαλλαγές και διάφορες άλλες «διευκολύνσεις», ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες στον τουρισμό και την εστίαση απειλούνται με καταστροφή. Πώς θα πληρώσουν τα έξοδα, πώς θα βγάλουν το χειμώνα, αφού συνήθως τρώνε από τα έτοιμα του περσινού καλοκαιριού που τώρα τέλειωσαν;

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ αποτελούν πραγματική προστασία για τους χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες όχι μόνο γιατί εξασφαλίζουν να μην φορτωθούν με νέα χρέη, να μην απειληθούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και γιατί προβλέπουν να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις. Ο αγώνας για την επιβίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό αποκτά πλέον κρίσιμη σημασία.

Αυτό που τώρα χρειάζεται είναι η ορμητική είσοδος στον αγώνα. Η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών, αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, φτωχών αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο: Το μεγάλο κεφάλαιο, την εξουσία του, τις κυβερνήσεις του.

Η πάλη για τα άμεσα, ζωτικά προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει αποτελεσματική, όσο βάζει στο στόχαστρο τους μεγάλους ενόχους, όσο συγκεντρώνει δυνάμεις απέναντι στο ίδιο το σύστημα, γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες σήμερα ασφυκτιούν μέσα στον καπιταλισμό. Γιατί, καλύτερη ζωή και αξιοπρέπεια σήμερα, σημαίνει πριν απ’ όλα ένα πράγμα: Πάλη για να πάρει η εργατική τάξη, ο λαός την εξουσία.

Με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.

Η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Οι λαϊκές οικογένειες θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα και δεν θα χτίζονται «τουριστικά θαύματα» πάνω σε μισθούς πείνας και συνθήκες γαλέρας. Θα απολαμβάνουν και οι ίδιοι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής.

Τα δάση και οι παραλίες θα δίνουν ζωή και χαρά στον λαό και δεν θα καίγονται όπως συμβαίνει κάθε χρόνο εδώ στη Ζάκυνθο γιατί η “ατμομηχανή του τουρισμού” στην κυριολεξία καίει τα πάντα στο πέρασμά της.

Από τη μια η δασοκτόνα πολιτική, το νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς και καταπατήσεις, αλλαγή χρήσης της γης και από την άλλη η πολιτική που εφαρμόζεται στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία έχουν σαν αποτέλεσμα οι πυρκαγιές να απειλούν το νησί!! Και όλως τυχαίως μετά τις φωτιές αντί να φυτρώνουν ξανά δέντρα φυτρώνουν ξενοδοχεία ή οικόπεδα προς μελλοντική εκμετάλλευση!

Η εξουσία της εργατικής τάξης, ο σοσιαλισμός θα μπορέσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, παιδείας δωρεάν για όλους, δικαιώματα που ο καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις του ούτε στον αιώνα τον άπαντα δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν στο λαό μας.

Για την Υγεία

Για ποια υγεία, για ποια παιδεία μπορούμε να μιλάμε σήμερα το 2020, στη Ζάκυνθο που δεν είναι κανένα ακριτικό νησί, απομακρυσμένο από την ηπειρωτική χώρα; Για παράδειγμα, ενώ όλοι μιλούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, κι ενώ το “άνοιγμα” του τουρισμού μεγαλώνει την ανησυχία ιδιαίτερα στους κατοίκους των νησιών, η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου παραμένει απαράδεκτη. Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, μηχανήματα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Φτάσαμε στο σημείο ορισμένοι να πανηγυρίζουν γιατί άνοιξε η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο και χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αφού ούτε ένας μόνιμος γιατρός δεν διορίστηκε επί Κορωνοιού. Για να μην μιλήσουμε για την παιδεία των παιδιών σας που προσπαθούν να μορφωθούν σε σχολικά κτίρια 30 χρόνων και βάλε και μάλιστα σε μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης.

Κι όμως σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο δικός ρεαλισμός, γιατί ρεαλιστικό και αναγκαίο είναι ότι συμφέρει την εργατική τάξη, το λαό.

Διεθνή και εξωτερική πολιτική

Σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας. Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας ξεδιπλώνει βήμα – βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει μια σειρά πόλεμοι, συγκρούσεις, γίνονται επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των στρατηγικών δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Αυτές όμως οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουμε στη χώρα μας, με άλλες που φτιάχτηκαν, με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά και με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε αυτές τις χώρες.

Αυτό έγινε και συνεχίζει να γίνεται διότι υπάρχουν τμήματα του ελληνικού κεφαλαίου, επιχειρηματικά συμφέροντα που συμμετέχουν σε αυτό το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση της Ν.Δ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή.

Θυμίζουμε πως ελληνική φρεγάτα της ευρωπαϊκής δύναμης «Irini» πήρε εντολή από την ιταλική διοίκηση να αφήσει ήσυχο το τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη και γι αυτό κανείς δεν είπε κουβέντα. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πιο έντονο το παζάρι ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική Γαλλία και Ιταλία με την Τουρκία. Η Γαλλία έχει ζωτικά συμφέροντα στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, με τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κύπρο, την παρουσία αεροπλανοφόρου και τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές της Ε.Ε. για την προώθηση των συμφερόντων της Γαλλίας στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου και στον κόλπο της Λιβύης.

Επίσης η Γαλλία συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με την Τουρκία και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας στη Λιβύη για το τώρα και για το μετά του πολέμου στη Λιβύη.

Εξίσου έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή, δείχνει και η Ιταλία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε πανηγυρικό τόνο σχετικά με την υπογραφή της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και ειδικότερα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στην Ελλάδα και Ιταλία.

Πανηγυρισμοί δεν δικαιολογούνται. Η συμφωνία δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα υπηρετεί τα συμφέροντα και τα σχέδια των αστικών τάξεων των δύο κρατών.

Δεν ισχύει ο ισχυρισμός που λέει ότι με την συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία.

Τέτοιοι ισχυρισμοί αφενός υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις σε όλο το τόξο από που αφορά Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο. Αφετέρου η συμφωνία για το Ιόνιο με την Ιταλία, είναι μία βάση από την οποία η Τουρκία θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της. Γι’ αυτή ακριβώς τη συμφωνία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως είναι θετική για την Τουρκία και ότι τους δίνει δίκιο για τη Συμφωνία με τη Λιβύη»!!!

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επισκέφθηκε την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπάρχει στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και ήδη είχε πραγματοποιηθεί στρατιωτική άσκηση υποβρυχίων της Ιταλίας και της Τουρκίας. Ενέργεια, που σχολιάστηκε από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, συνδέοντάς την, με τα κοινά συμφέροντα, την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες των δύο χωρών στη Λεκάνη της Μεσογείου. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέδριο στην Αττάλεια ξεδίπλωσε ακόμα περισσότερο τις προθέσεις της αστικής τάξης της χώρας του, κλείνοντας το μάτι προς την ελληνική κυβέρνηση.

Στο τραπέζι όμως του διαλόγου, έχει ήδη σερβιριστεί η συνεκμετάλλευση από τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Συνεκμετάλλευση, όμως, σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές. Τέτοιες ρυθμίσεις, δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντίθετα περιπλέκουν τα προβλήματα αφού τα εμπλέκουν στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή, η επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει μια «δίκαιη» λύση, είναι παραπλανητική. Το δίλημμα συνεκμετάλλευση – συμβιβασμός ή κλιμάκωση – πόλεμος, που όλο και περισσότερο λανσάρεται, είναι αβάσιμο και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού!

Είναι παραπάνω από σίγουρο, ότι η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση. Αντίστοιχα ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση.

Τελικά, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική, που είναι αδιέξοδη. Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή, ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών.

Οι λαοί έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ. Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Το ΚΚΕ έχει υποστηρίξει από καιρό πριν πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Το ΚΚΕ έχει καταδικάσει την απαράδεκτη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης λλά και την αδειοδότηση της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που καταστρατηγεί δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Το ΚΚΕ πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:
— Τη μη αλλαγή των συνόρων.
— Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
— Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.
— Την ακύρωση της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

Πολλοί από εσάς, που μπορεί να ξεκινάμε από τις ίδιες ή από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αναγνωρίσατε για άλλη μια φορά, πως το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτή της πανδημίας να μπει μπροστά για τα δικαιώματα του λαού. Πως αν δεν ήταν το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα, θα υπήρχε «σιγή νεκροταφείου». Αυτό μας το δείξατε με τη θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά μας να μείνουμε δυνατοί και όχι σιωπηλοί, το νιώσαμε στις συζητήσεις μας.

Προχωράμε μαζί μπροστά !

Όλοι εσείς που αισθάνεστε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, που νιώθετε προδομένοι από προηγούμενες επιλογές σας. Εσείς που νιώθετε κοντά στο ΚΚΕ και στη νεολαία του, σας λέμε πως τώρα είναι η ώρα να έρθετε πιο θαρρετά δίπλα μας.

Ο δρόμος για να «αναπνεύσουμε καθαρό αέρα», είναι αυτός που έχει ως επίκεντρο την ανατροπή αυτού του συστήματος. Και αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα! Ελάτε μαζί μας για να τα βγάλουμε πέρα στις νέες δυσκολίες που μας φέρνουν. Για να μην πληρώσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο και αυτή την αλήθεια τη λέει μόνο το ΚΚΕ.

Μια πρωτοφανή μαζικότητα στους αγώνες το επόμενο διάστημα θα αλλάξει το κλίμα υπέρ του λαού. Τώρα χρειάζεται να πάμε όλοι μαζί, με πνεύμα αντεπίθεσης. Μόνο έτσι μπορεί να τρομάξουν και να κάνουν πίσω. Αυτή είναι η απάντηση στο «τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει». Γιατί αυτός ο αγώνας μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Μόνο έτσι τα νέα παιδιά, που βλέπουν τα φτερά τους να κόβονται, που είδαν να ενηλικιώνονται μέσα στην κρίση, θα αντιληφθούν ότι η φτώχεια, η παραίτηση και η οικονομική επισφάλεια δεν είναι δεδομένα. Ότι δεν θα γίνουνε συνήθεια.

Μόνο έτσι θα δουν ότι στο χέρι τους είναι να γίνει η δικαιολογημένη οργή τους δύναμη ανατροπής. Ότι μπορούν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Το ΚΚΕ είναι δίπλα σας! Όλοι για έναν και ένας για όλους. Μην αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Ελάτε σε επαφή με τα ταξικά σωματεία και συσπειρώσεις, με τους συλλόγους γυναικών, με τις επιτροπές αγώνα στις γειτονιές. Αν δυναμώσουμε, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να κερδίσουμε μικρές και μεγάλες μάχες, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς εισόδημα, να αισθάνεται παράταιρος. Κανένας άνεργος να είναι χωρίς επίδομα, να αισθάνεται ντροπιασμένος. Κανένας χωρίς ρεύμα. Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας και κατασχέσεις. Να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εδώ μπορούν να συναντηθούν οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, με την θέληση για πραγματικές ριζικές αλλαγές. Η ιστορία μας, οι αγώνες μας, μας έχουνε δείξει ότι μπορούμε να έχουμε νίκες. Τώρα είναι η ώρα ο λαός, με το ΚΚΕ, να κάνει την κίνησή του. Γιατί μας ενώνουν η ανάγκη και το δίκιο μας»!