Πιέσεις για λύση | Νέες καθυστερήσεις από τη δημοτική αρχή για τις παραλίες – Σύσκεψη στο Δήμο

proininews

•Σύσκεψη για τις παραλίες και τους ναυαγοσώστες με πρωτοβουλία ξενοδόχων και προέδρων Τ.Κ.
•Τώρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού…
•Οι ξενοδόχοι θα προσφέρουν δωρεάν διαμονή και σίτιση στους ναυαγοσώστες

Την παρέμβαση των ξενοδόχων και πρόεδρων τοπικών κοινοτήτων έφεραν οι νέες καθυστερήσεις από τη δημοτική αρχή για την πρόσληψη ναυαγοσωστών στις παραλίες… Υπενθυμίζουμε ότι στις 24 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για το θέμα της χρήσης των παραλιών και αποφασίστηκε μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι παραλίες μας, με το απαραίτητο προσωπικό και τα ναυαγοσωστικά μέσα. Ωστόσο, η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Χθες ξενοδόχοι του νησιού και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι πιθανές λύσεις σε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος είχε ζητήσει από το Δ.Σ. να αποφασίσει για την άρση αποδοχής της ΚΥΑ για τη χρήση των παραλιών, ισχυριζόμενος ότι ο Δήμος δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος για την ασφαλή λειτουργία τους (πρόσληψη ναυαγοσωστών και προμήθεια ναυαγοσωστικών μέσων). Είχε μάλιστα ισχυριστεί ότι τα έσοδα του Δήμου από τις δημοπρασίες φέτος θα είναι λίγα και συγκεκριμένα, μειωμένα κατά 40% λόγω των ειδικών μέτρων που ελήφθησαν για την πανδημία και γι’ αυτό, θεωρεί ότι είναι προτιμότερο ο Δήμος να αποποιηθεί των ευθυνών του και να ενημερώσει την Κτηματική για τους κινδύνους που υπάρχουν.
Ωστόσο, μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν χθες συμφώνησε στο να προχωρήσει η πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Μάλιστα, προκειμένου να δοθεί μία λύση άμεσα, οι ξενοδόχοι θα προσφέρουν δωρεάν διαμονή και πλήρη σίτιση στους ναυαγοσώστες εκτός νομού που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, μετά τη συνάντηση με τους ξενοδόχους δήλωσε: «Πιστεύω ότι κατάλαβαν το πρόβλημα που υπάρχει και ότι δεν γίνεται οι παραλίες να δουλεύουν χωρίς ναυαγοσώστη παράνομα, διότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα τότε υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε ναυαγοσώστες ή εταιρία που να διαθέτει ναυαγοσώστες. Πιστεύω θα το πετύχουμε. Όλοι μαζί θα ψάξουμε ναυαγοσώστες και μετά, όταν τους βρούμε, ο Δήμος θα τους προσλάβει και θα αρχίσουμε σιγά σιγά τις προμήθειες για τον εξοπλισμό. Δεν έχει σημασία το εάν θα ξοδέψουμε χρήματα, γιατί ο εξοπλισμός θα μας χρειαστεί και του χρόνου, ενώ αν πάρουμε εταιρία φέτος, του χρόνου θα είμαστε σε αδιέξοδο. Νομίζω ότι δόθηκε λύση που ικανοποίησε τους ξενοδόχους αλλά και τα συμφέροντα του Δήμου».

Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Ξένος ιδιοκτήτης της «Xenos Group Hotels», δήλωσε: «Συμφωνήσαμε τα εξής: από αύριο ο Δήμος δέχεται αιτήσεις για την πληρωμή των παραλιών που είναι μπροστά από ξενοδοχεία και πολύ σύντομα με πολλές διαφημίσεις στη Ζάκυνθο και στην Ελλάδα θα βρούμε τους αντίστοιχους ναυαγοσώστες, ώστε να λειτουργήσουν νόμιμα και απρόσκοπτα οι παραλίες της Ζακύνθου. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κανένα κώλυμα».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Νίκος Γκλαβάς τόνισε: «Σαν κλάδος θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι σώζεται αυτή τη χρονιά. Προτείναμε να παρέχουμε δωρεάν διαμονή και πλήρη σίτιση σε όλους τους ναυαγοσώστες εκτός νομού. Αυτή η σεζόν είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και λόγω της ανεργίας θεωρούμε ότι θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι και οι θέσεις θα καλυφθούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έλλειψη ναυαγοσωστών δέσμευε και τους επιχειρηματίες που έχουν τα πόστα τους στις παραλίες, αλλά και τους ξενοδόχους για τα πόστα που είναι μπροστά από τις επιχειρήσεις τους. Μάλιστα όλα τα προηγούμενα χρόνια στις παραλίες μπροστά από τις επιχειρήσεις τους, υπήρχε επίβλεψη από τους ναυαγοσώστες των ξενοδοχείων.
Για μία ακόμα φορά, ο Δήμος δεν λαμβάνει εγκαίρως τις αποφάσεις και τα κενά που δημιουργούνται καλύπτονται από ιδιώτες. Ακόμα και μετά την απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. τα αντανακλαστικά του Δήμου δεν λειτούργησαν και έτσι, οι ξενοδόχοι και οι πρόεδροι των Τ.Κ. πήραν τη πρωτοβουλία να γίνει αυτή η συνάντηση χθες στο Δημαρχείο, μήπως έστω και την ύστατη στιγμή, υπάρξει μία λύση… Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, Διονύσης Κλαμπάνης, που ήταν παρών στη συνάντηση, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πρόσληψη των ναυαγοσωστών θα ολοκληρωθούν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, καθώς πρέπει πρώτα να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή και στη συνέχεια, να εγκριθεί η απόφαση από την Αποκεντρωμένη. Δυστυχώς, ο Δήμος αντί να φροντίσει για τα αυτονόητα εδώ και πολλούς μήνες, ζήτησε… στα τέλη του Ιούνη να μην έχει καμία δικαιοδοσία στις παραλίες και τώρα στις αρχές του Ιούλη, θα δοθεί λύση μετά τις πιέσεις που ασκούν οι επιχειρηματίες και όλοι οι δημότες. Μένει να δούμε αν όντως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση θα υλοποιηθούν άμεσα…