Οι Βρετανοί ξανάρχονται από 15/7 με απευθείας πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια |Ξενοδόχοι και πράκτορες μιλούν στην «ΗΜΕΡΑ»

parosnews

•Κλειστά έως 15/7 τα σύνορα για τους Σέρβους
Σε πλήρη επαναλειτουργία θα τεθεί η αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Βρετανίας από τις 15 Ιουλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χθες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και κατόπιν εισήγησης των ειδικών. Η επανάληψη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευής η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε μία λίστα με τις χώρες για τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγει τα σύνορά του από τις 10 Ιουλίου χωρίς την καραντίνα των 14 ημερών και σε αυτήν ήταν και η Ελλάδα. Ο κ. Πέτσας συμπλήρωσε: «Είμαστε μία από τις πολύ λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους ελέγχους ταξιδιωτών. Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους. Για τη διευκόλυνση του ελέγχου αυτού όλοι οι επισκέπτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF), 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ώστε να παίρνουν το QR Code. Έτσι νιώθουν και οι ίδιοι ασφάλεια, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε ένα Κράτος που είναι οργανωμένο, που παρακολουθεί, εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κρούσμα και το απομονώνει, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα. Για τη Σουηδία παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξή τους».

Η Ζάκυνθος και τα οικονομικά δεδομένα
Η Ζάκυνθος εξαρτάται σε ένα τεράστιο βαθμό από τη συγκεκριμένη αγορά και το άνοιγμα των πτήσεων έφερε χαμόγελα στους επιχειρηματίες του νησιού που εδώ και καιρό περίμεναν να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για την άφιξη των Βρετανών τουριστών. Δηλώνουν ότι πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που θα ενισχύσει την οικονομία του τόπου ακόμα και στα μέσα της σεζόν και θα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο και σε άλλους κλάδους (καταστήματα εστίασης και αναψυχής, ενοικιαζόμενα Ι.Χ., κ.ά.). Αυτό το άνοιγμα κρίνεται πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της σεζόν και την πορεία των εσόδων. Το 2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «capital.gr», μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ έδειξε πως το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο δεύτερο τρίμηνο και το 63% στο τρίτο. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ήταν 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ, η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες και οι top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.


Αυστηρά μέτρα προστασίας
Πολύ σημαντικό είναι να εξακολουθήσουν όλοι να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο 100%, ενώ και στο αεροδρόμιο σχολιάζουν ότι θα πρέπει να είναι αυστηρά τα μέτρα για να αποφευχθεί πιθανή διασπορά του ιού.

Η επιμήκυνση της σεζόν
Αν και δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ή αναφορές από τους τουριστικούς πράκτορες για πιθανή επιμήκυνση της σεζόν, θεωρείται απαραίτητο ώστε η οικονομία του νησιού μας να στηριχθεί και να καλυφθεί το τεράστιο κενό που έχει ήδη δημιουργηθεί στην αγορά.

Προβληματισμός για το κλείσιμο των συνόρων
•10.000 αφίξεις Σέρβων είχε το νησί

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία, που αποτελεί μια καλή αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς οι Σέρβοι μόνο το 2019 άφησαν 297 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πραγματοποίησαν 7,7 εκατ. διανυκτερεύσεις. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις και στο νησί μας, το οποίο συνολικά έχει περίπου 10.000 αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα. «Είχε ακυρωθεί νωρίτερα η πτήση από ένα από τα πρακτορεία. Έμειναν δυο εταιρίες και ακύρωσαν τις πτήσεις από Βελιγράδι που επρόκειτο να ξεκινήσουν. Αυτό που συνέβη τώρα δεν επηρεάζει τις αεροπορικές εταιρίες, αλλά ίσως επηρεάσει τις μεμονωμένες αφίξεις, γιατί έχουμε κόσμο που έρχεται και με πούλμαν και με Ι.Χ. Αυτοί δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν στο νησί. Η αγορά της Σερβίας όσον αφορά τον μαζικό τουρισμό είναι μια καλή αγορά. Ήδη έχουμε ενδιαφέρον και από άλλες αγορές που ξεκίνησαν αλλά δεν έχουμε δει όσο μεγάλη ζήτηση περιμέναμε. Τα πράγματα πάνε σιγά σιγά αλλά στην εκκίνηση διαπιστώνουμε μια διστακτικότητα», δηλώνει ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης.

Δήλωσαν στην «ΗΜΕΡΑ» για το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς…

Γιάννης Φιλιπποπολίτης – Τουριστικός πράκτορας
«Είναι πολύ σημαντικό για τη Ζάκυνθο. Το ελπίζαμε και το περιμέναμε. Τώρα, θα υπάρξει ένα κύμα κρατήσεων προς την Ελλάδα και επιτέλους, δόθηκε μια οριστική ημερομηνία. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πωλήσεις και ενδιαφέρον από τον κόσμο για να έρθει. Μπορεί να τονώσει και την αγορά. Οι Βρετανοί κυκλοφορούν, είναι κοινωνικοί και χαλάνε και το τελευταίο ευρώ που έχουν στην τσέπη τους. Υπάρχουν πολλοί επαναλαμβανόμενοι πελάτες και ανυπομονούν όταν ανοίξουν οι πωλήσεις να έρθουν. Θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό το ποσοστό των Βρετανών που θα έρθουν στη Ζάκυνθο. Τώρα που έχουμε την ημερομηνία έναρξης θα δούμε κατά πόσο μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Όσες εταιρίες έχουν ξεκινήσει, δεν έχουν μιλήσει για επιμήκυνση της περιόδου. Με τους Βρετανούς όμως υπάρχει μια ελπίδα ότι μπορεί να κρατήσει περισσότερο η παρουσία τους στο νησί».

Νίκος Γκλαβάς – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Αρκαδίων
«Η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία μόνο θετική μπορεί να είναι για το νησί μας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την αγορά. Απαιτεί όμως μεγαλύτερη συνέπεια από εμάς και στην τήρηση των μέτρων μιας και αναμένουμε μεγάλο αριθμό αφίξεων. Η ζήτηση για διαμονή από τη βρετανική αγορά ήταν συνεχής και τώρα με την εξάλειψη των τελευταίων εμποδίων, περιμένουμε να ενταθεί ακόμα περισσότερο. Ίσως καταφέρουμε να σώσουμε μια χαμένη χρονιά».

Γιώργος Μάργαρης – Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δ.Ε. Ζακυνθίων
«Ήταν λογική αυτή η καθυστέρηση μέχρι την άρση της απαγόρευσης των πτήσεων καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν ήταν καλά. Όλοι συμφωνούμε ότι η οικονομία πρέπει να στηριχθεί, να υπάρχουν δουλειές και στις μικρές επιχειρήσεις. Είναι λογικό είναι να υπάρξουν και κάποια κρούσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Είμαστε πλέον ώριμοι σαν κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έτσι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε με τους Βρετανούς – και όχι μόνο – τουρίστες στις επιχειρήσεις, που συνήθως, εμείς οι ίδιοι και οι οικογένειες μας δουλεύουν».