«Καζάνι που βράζει» η θάλασσα – Έφτασε ακόμα και τους 28 βαθμούς η θερμοκρασία της σήμερα

Βράζει» και σήμερα η χώρα – Τι να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο
«Φωτιά» πήρε η θάλασσα στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου καθώς επικράτησαν ασυνήθιστα ασθενείς άνεμοι στο Βορειοδυτικό Αιγαίο Πέλαγος.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν και συνεχίζονται είχε ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει τοπικά τους 27°C νότια του Θερμαϊκού κόλπου.


Το γράφημα του meteo.gr που ακολουθεί δείχνει την εκτίμηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από δορυφορικές μετρήσεις του αμερικάνικου δορυφόρου ΝΟΑΑ-18 (οι οποίες είναι σύμφωνες και με επιπλέον μετρήσεις ευρωπαϊκών δορυφόρων) και την απόκλιση των τιμών από τη μέση τιμή της περιόδου 2008-2018 την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020.
Στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα την περίοδο 15 – 30 Ιουνίου 2020 η μέση ταχύτητα του ανέμου εκτιμήθηκε κατά μέσο όρο 10 km/h χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 1981-2010 ενώ στο Νότιο Αιγαίο ήταν πιο υψηλή κατά 15 km/h.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται τα τελευταία 30 χρόνια με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο αυτού του ατμοσφαιρικού αέρα ως συνέπεια της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Πηγή:protothema.gr