Ο Ερασίμολπος σχολιάζει

Τις τελευταίες μέρες προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι δεν ακολουθούνται οι κανόνες ασφαλείας κατά της πανδημίας (μάσκες κάτω από το πιγούνι κ.λπ.). Είναι εμφανές ότι επικρατεί η παρανόηση πως «μπόρα ήταν και πέρασε». Ως γιατρός νομίζω ότι είμαστε στην αρχή· ακόμη και το δεύτερο κύμα ήρθε νωρίτερα από τον Οκτώβρη που το περιμέναμε και σίγουρα έπεται και τρίτο εντός του 2020.
Ο ατυχής και σίγουρα ανώριμος τρόπος ψυχολογικής αυτοάμυνας του ανθρώπου, να εθελοτυφλεί μπροστά σε μια δυσάρεστη πραγματικότητα, είναι επικίνδυνος και επιφέρει δυστυχία, γιατί το άλυτο πρόβλημα μεγαλώνει.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάει πέρα από τα όριά του, από τη μοίρα του. Όταν διαχειριστεί τη μοίρα του εσφαλμένα, θα επιφέρει επιπρόσθετες συμφορές απάνω του. Το περίφημο «υπέρ μόρον» που αναφέρει ο Όμηρος.
Ζούμε μια μεταλλαγή των αξιών όταν πιστεύουμε ότι η οικονομία είναι υπεράνω όλων. Ας προσέξουμε λοιπόν να μην παρερμηνεύσουμε το μήνυμα αυτής της πανδημίας, σε μια φθίνουσα κοινωνία, που το χρήμα είναι σημαντικότερο από την υγεία, ακόμη και από τη ζωή του ανθρώπου. Γιατί η ασέβεια προς τη Φύση και το Θείον είναι «Ύβρις», σύμφωνα με τους σοφούς προγόνους μας. Κατά τη γνώμη μου, έχουμε υποτιμήσει το μικροσκοπικό, φονικό εχθρό μας και η αντίδρασή μας προς αυτόν φαίνεται να είναι σε λάθος κατεύθυνση.