Προσαρμογή στα νέα δεδομένα | Η νέα πραγματικότητα της τουριστικής βιομηχανίας δεν πρέπει να μας τρομάζει


photo: euronews

•Ενημέρωση των τουριστών στα ξενοδοχεία
•Ν. Γκλαβάς: «Η νέα πραγματικότητα της τουριστικής βιομηχανίας δεν πρέπει να μας τρομάζει»
•Γ. Φιλιπποπολίτης: «Η χρονιά θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής»
•Σύσκεψη υπό την Περιφερειάρχη για τον τουρισμό και επαφές στα υπουργεία

Να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προσπαθούν οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού. Με το άνοιγμα των πτήσεων την Τετάρτη 1η Ιουλίου, ουσιαστικά όλοι είδαν ότι χρειάζεται συνεργασία και υπομονή για να κυλήσει αυτή η σεζόν, η οποία θα κριθεί ουσιαστικά από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σε 16 αεροδρόμια της χώρας, την πρώτη μέρα άφιξης των ξένων επισκεπτών έγιναν 6.500 δειγματοληπτικά τεστ για κορωνοϊό και η αγωνία κορυφώνεται για το αν θα αυξηθούν τα εισαγόμενα κρούσματα και για το αν θα υπάρξουν νέες οδυνηρές συνέπειες στην αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι στο νησί μας θα λαμβάνονται ημερησίως 250 δείγματα, τα οποία θα αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ ή σε άλλη δομή. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα εξάγονται περίπου μέσα σε 24 ώρες. Στη συνέχεια, αν κάποιος επισκέπτης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό θα εντοπίζεται από τον ΕΟΔΥ – όπως γίνεται μέχρι σήμερα η ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών – και θα λαμβάνει οδηγίες. Αν δηλαδή, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή να επισκεφθεί το νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο και νοσηλεία στην κορονο-κλινική. Ουσιαστικά, μετά τον εντοπισμό του επισκέπτη, θα ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο που ισχύει για τους ασθενείς, από τη νοσηλεία τους έως και τη διακομιδή τους – αν απαιτηθεί – στο νοσοκομείο αναφοράς, στο Ρίο.

Γ. Φιλιπποπολίτης: «Η χρονιά θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής»
Τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής στη διαδικασία αναφέρει ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ο οποίος τονίζει ότι η φετινή χρονιά θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο κ. Φιλιπποπολίτης υπογραμμίζει πως τους επισκέπτες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα η συμπλήρωση της φόρμας PLF. «Η κίνηση είναι υποτονική. Είναι φοβισμένοι οι πελάτες και η φόρμα που ζητήθηκε να συμπληρώνουν δυσκολεύει την κατάσταση. «Σκοτώνει» και το last minute αυτή η φόρμα γιατί δεν είναι εύκολο να τη συμπληρώσει κάποιος. Είναι μια χρονιά που «θα παιχτεί» στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Για τη Ζάκυνθο είμαι ικανοποιημένος όσον αφορά τους ελέγχους. Στην Κρήτη ταλαιπωρήθηκαν οι Ρουμάνοι. Εδώ κύλησαν όλα ομαλά», δηλώνει ο κ. Φιλιπποπολίτης.

Ν. Γκλαβάς: «Η νέα πραγματικότητα της τουριστικής βιομηχανίας δεν πρέπει να μας τρομάζει»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων, Νίκος Γκλαβάς μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τη νέα πραγματικότητα της τουριστικής βιομηχανίας και την ανάγκη προσαρμογής. «Βλέπουμε ότι όσοι πελάτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν τήρησαν κατά γράμμα τις οδηγίες και είχαν και τη διάθεση να ενημερωθούν κατά την άφιξη τους στα ξενοδοχεία. Προσπαθούμε να τους ενημερώνουμε και να τηρούμε τις διαδικασίες χωρίς να γινόμαστε φορτικοί. Είναι μια καινούργια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Εφόσον τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα και ακολουθούμε τις οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Πρωταρχικός στόχος είναι να προστατέψουμε την υγεία των εργαζομένων και των επισκεπτών και για αυτό, δεν πρέπει να δυσανασχετούμε, όσο κουραστική και αν είναι η εφαρμογή των πρωτόκολλων. Η νέα πραγματικότητα της τουριστικής βιομηχανίας δεν πρέπει να μας τρομάζει. Απαιτεί όμως σοβαρότητα, προσαρμοστικότητα, συνεχή ενημέρωση και θετική σκέψη για να επιστρέψουν οι ζωές μας σε μια κανονικότητα».

Σύσκεψη με τους τουριστικούς φορείς – Οι υποδομές
Στο μεταξύ, σύσκεψη υπό την Περιφερειάρχη Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου στην οποία θα συμμετέχουν τουριστικοί φορείς από όλα τα νησιά, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για να γίνει μία καταγραφή και αξιολόγηση των νέων συνθηκών. Η κα Κράτσα, λίγο μετά τη συνάντησή της με τον υπ. Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδη, δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ»: «Η ΠΙΝ πριν το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων είχε ξεκινήσει την εκπαίδευση εργαζομένων και επιχειρηματιών για την αντιμετώπιση του covid – 19. Θα μείνουμε σε επαφή με όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να είναι ενημερωμένοι. Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να μετεξελιχθεί ανάλογα με το πώς θα πάει η αντιμετώπιση της πανδημίας, θετικά ή αρνητικά. Χρειάζεται συνεργασία και συντονισμός. Αν πετύχαμε την αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση της έξαρσης, ήταν γιατί ήμασταν απόλυτα συντονισμένοι (πολίτες, αρμόδια όργανα, ενημέρωση, υγειονομικοί έλεγχοι) Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».
Η κ. Κράτσα συναντήθηκε επίσης και με τον Υφ. Υποοδομών Γ. Κεφαλογιάννη και τον ΓΓ Γ. Καραγιάννη για το masterplan του λιμανιού. Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η Θεματική Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μοθωναίου. Μάλιστα, σύντομα θα γίνει μία ακόμα σύσκεψη για το ίδιο θέμα και με την κ. Κράτσα να αναφέρει: «Το λιμάνι είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και θέλουμε να μάθουμε το εκτιμώμενο ύψος του έργου για να δούμε πως μπορούμε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του περιφερειακού μας προγράμματος. Ο κ. Γεωργιάδης μας είπε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία «έκρηξη» επενδύσεων και πως είναι αναγκαία η έλξη ξένων επενδυτών που ψάχνουν να επενδύσουν σε μέρη ασφαλή με αξιοπιστία. Μας είπε ότι αυτό η Ελλάδα πρέπει να το αξιοποιήσει και πως μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι οι τοπικοί παράγοντες», συμπλήρωσε η κ. Κράτσα.