Αισιοδοξία και αγωνία μετά τις πρώτες αφίξεις στο νησί | Ξεκίνησαν τα δειγματοληπτικά τεστ – Αποστέλλονται στην Αθήνα

Τι δήλωσαν οι επισκέπτες στην «ΗΜΕΡΑ» για τη διαδικασία στο αεροδρόμιο
Ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα
Αφίξεις σήμερα από Ρουμανία, Ιταλία, Ελβετία και Ολλανδία

Λίγο μετά τις 08.30 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του νησιού μας, η πρώτη πτήση για φέτος από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από την Τσεχία με 144 επιβάτες. Λίγες ώρες αργότερα στις 11.05 και στις 11.15 αφίχθησαν δυο ακόμα πτήσεις από την Ολλανδία και συγκεκριμένα, από το Άμστερνταμ. Στο αεροδρόμιο νωρίς το πρωί βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος για να διαπιστώσει αν η διαδικασία ξεκίνησε όπως προβλέπεται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. «Ήρθε η πρώτη πτήση και έγινε κανονικά ο έλεγχος στους επισκέπτες βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και ελπίζουμε να περάσουν καλά οι τουρίστες που ήρθαν στο νησί μας και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τη διαδικασία. Οι υγειονομικά υπεύθυνοι κάνουν τη δουλειά τους βάσει του πρωτοκόλλου που έχουν και ελέγχουν τους τουρίστες με τον κωδικό που έχουν μαζί τους». Τον Αντιπεριφερειάρχη συνόδεψε στους χώρους του αεροδρομίου, ο υπεύθυνος της Fraport Νίκος Βιτζηλαίος και διαπιστώθηκε ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα, καθώς όσοι βρίσκονταν εντός του κτηρίου φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα και επίσης κρατούσαν αποστάσεις μεταξύ τους.
Φυσικά, από νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο βρέθηκαν και αρκετοί τουριστικοί πράκτορες, προκειμένου να υποδεχθούν τους πρώτους ξένους επισκέπτες της χρονιάς.
Ο Μάνθος Μπολίδης, που είναι επί σειρά ετών τουριστικός πράκτορας στο νησί μας, μίλησε για τους πρώτους επισκέπτες που ήρθαν από την Τσεχία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της υπόλοιπης σεζόν. «Η άφιξη των Τσέχων πήγε πολύ καλά. Όλα εξελίσσονται κανονικά. Το αεροδρόμιο λειτουργεί όπως πρέπει. Τώρα το δεύτερο βήμα είναι στα ξενοδοχεία. Το transfer εξελίσσεται κανονικά. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε σωστά και δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα θέμα». Ο κ. Μπολίδης τόνισε ότι περίπου το 30% των τουριστών της πρώτης πτήσης πέρασε από δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19). «Νομίζω ότι έχουν πάρει δείγματα από το 30% των επιβατών του αεροπλάνου. Η λίστα βγαίνει από το σύστημα. Έχει προβλεφθεί από την Πολιτική Προστασία μέσω του λογισμικού της».

Πώς γίνονται οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο
Οι πρώτοι επισκέπτες πέρασαν αρχικά από τον έλεγχο της αστυνομίας για τα απαιτούμενα έγγραφα, ενώ στη συνέχεια γινόταν ο δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κορωνοϊό από την υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρόλο που αρχικά υπήρχαν φήμες και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε rapid τεστ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως, τα 250 δείγματα που θα λαμβάνονται ημερησίως στο αεροδρόμιο θα αποστέλλονται στο Ινστιτούτο Παστέρ ή σε άλλη δομή. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα εξάγονται περίπου μέσα σε 24 ώρες. Στη συνέχεια, αν κάποιος επισκέπτης βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό θα εντοπίζεται από τον ΕΟΔΥ – όπως γίνεται μέχρι σήμερα η ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών – και θα λαμβάνει οδηγίες. Αν δηλαδή, θα πρέπει να μπει σε καραντίνα ή να επισκεφθεί το νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο και νοσηλεία στην κορονο-κλινική. Ουσιαστικά, μετά τον εντοπισμό του επισκέπτη, θα ακολουθείται το ίδιο πρωτόκολλο που ισχύει για τους ασθενείς, από τη νοσηλεία τους έως και τη διακομιδή τους – αν απαιτηθεί – στο νοσοκομείο αναφοράς, στο Ρίο.

«Επιλεχθήκαμε τυχαία»
Οι πρώτοι επισκέπτες μίλησαν στην «ΗΜΕΡΑ» για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Ο Ντέιβιντ Σταλοάν από την Τσεχία εξήγησε πως ακριβώς γινόταν η διαδικασία, η οποία δεν κρατούσε πάρα μόνο λίγα λεπτά. «Έκαναν τεστ τυχαία σε κάποιους επιβάτες. Έπαιρναν δείγμα από το σάλιο και αυτό ήταν όλο. Μετά τους άφηναν». Ο ίδιος μίλησε επίσης με τα καλύτερα λόγια για το νησί μας. «Ήρθαμε για τις πρώτες μας διακοπές μετά τον κορωνοϊό. Είμαστε οι πρώτοι τουρίστες στη Ζάκυνθο και ελπίζουμε να περάσουμε καλά όσο καιρό μείνουμε εδώ. Είναι όμορφα στην Ελλάδα και ο καιρός καλοκαιρινός».

Ποιοι επιλέγονται για τεστ
Κατά τις αφίξεις, τα τεστ γίνονται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού και αυτό προκύπτει από τη χρήση ενός «έξυπνου» λογισμικού που το υπολογίζει βάσει του QR code που επιδεικνύουν οι ταξιδιώτες (είτε εκτυπωμένο είτε στην οθόνη του smart phone). Όπως ανακοινώθηκε από την ΥΠΑ είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας εντοπισμού, Passenger Locator Form (PLF), για όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Όλοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check-in για να εισέλθουν στη χώρα, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, τον χρόνο παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία όπως αυτά καθορίζονται στην ηλεκτρονική φόρμα (https://travel.gov.gr/#/). Αφού η φόρμα υποβληθεί, ο αιτών λαμβάνει μέσω email ή στο κινητό του τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία ένα barcode, το οποίο και πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από αυτό προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί σε τεστ.
Συνεχίζονται οι αφίξεις – Αγωνία για την επόμενη μέρα
Οι πτήσεις από το εξωτερικό βέβαια συνεχίζονται στο νησί μας και σήμερα θα αφιχθούν πτήσεις από Βουδαπέστη (Ρουμανία), δυο από Μιλάνο (Ιταλία), Ζυρίχη (Ελβετία) και Αϊντχόφεν (Ολλανδία). Οι ξένοι επισκέπτες δήλωναν πανευτυχείς που επιτέλους μπόρεσαν να ταξιδέψουν μετά από την περίοδο της καραντίνας. Η Τσεχία έχει συνολικά 11.954 κρούσματα και 349 θανάτους, ενώ η τελευταία καταγραφή ήταν στις 28 Ιουνίου (305 νέα περιστατικά). Όσον αφορά την Ολλανδία, συνολικά έχουν καταγραφεί 50.273 κρούσματα και 6.113 θάνατοι, όμως στην τελευταία της καταγραφή στις 30 Ιουνίου είχε μόλις 50 νέα κρούσματα.


«Ήρθαμε για διακοπές από την Τσεχία και είμαστε πολύ χαρούμενοι.
Είναι πολύ όμορφη η Ελλάδα και θέλαμε να έρθουμε.
Δεν περάσαμε όλοι από τεστ. Απλά δώσαμε το έγγραφο που μας ζητήθηκε και το QR Code που χρειαζόταν».


«Ήρθα για να δουλέψω στη Ζάκυνθο.
Πήραν σε μερικούς δειγματοληπτικά τεστ και όχι σε όλο τον κόσμο που ήρθε.
Νομίζω ότι έχουν αυστηρούς νόμους στην Ελλάδα όσον αφορά το θέμα του κορωνοϊού και θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ καλό για όσους έρχονται εδώ».


«Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί δεν πίστευα ότι αυτό το καλοκαίρι θα τα καταφέρουμε.
Και ελπίζω ότι θα περάσουμε όλοι πολύ καλά. Άκουσα ότι η Ελλάδα τα έχει πάει περίφημα με τον κορωνοϊό.
Νομίζω ότι τα κατάφερε λόγω των αυστηρών κανόνων».