Ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του 72χρονου | Λοιμωξιολόγοι αναλύουν τα δεδομένα

•Επέστρεψε πρόσφατα από Γερμανία
•Τι ισχύει με τα τοπικά lockdown

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε 72χρονος Ζακυνθινός, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στο νησί οδικώς από τη Γερμανία. Ο ηλικιωμένος το απόγευμα της Κυριακής έχοντας ήπια συμπτώματα του ιού πήγε στο νοσοκομείο και μετά από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να ληφθεί δείγμα για να σταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι όντως θετικός στον κορωνοϊό, όπως και έγινε. Τα αποτελέσματα βγήκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας και ο 72χρονος νοσηλεύεται ακόμα στην κορονο-κλινική, σε δωμάτιο απομόνωσης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΓΝΖ Αθ. Μάρκου, δήλωσε για το περιστατικό: «Ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο την Κυριακή 28 Ιουνίου εμφανίζοντας μια συμπτωματολογία, όχι εντελώς τυπική που να συνάδει με εικόνα ύποπτη περί κορωνοϊού. Ωστόσο, εντοπίστηκε από τους αρμόδιους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με το περιστατικό. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, κρίθηκε αναγκαία η λήψη του δείγματος και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης στην κλινική που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τους ασθενείς με κορωνοϊό. Είναι σε καλή κατάσταση ο ασθενής. Παραμένει προς το παρόν στο νοσοκομείο και θα κριθεί στην πορεία ανάλογα με την εξέλιξη της υγείας του, που μάλλον καλή θα είναι, αν θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση του ή όχι και προς τα που».
Ο 72χρονος δεν είχε επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ, όμως είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό πριν τελικά πάει στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής. Επίσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μάρκου δεν εμφάνισε τη συνήθη συμπτωματολογία, δηλαδή ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά είχε μία παρεμφερή κλινική εικόνα.

Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση
Η ιχνηλάτηση των επαφών του ηλικιωμένου ξεκίνησε χθες το πρωί από τον ΕΟΔΥ και η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα από την ιχνηλάτηση θα φανεί και αν θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό άτομα από τον κοινωνικό του περίγυρο.
Η λοιμωξιολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, υπεύθυνη για τον Covid -19 στο νοσοκομείο του Ρίου, Καρολίνα Ακινόσογλου δηλώνει στην «ΗΜΕΡΑ» σχετικά με τη διαδικασία της ιχνηλάτησης: «Αν ένας ασθενής είχε βρεθεί με πολύ κόσμο, θα πάρει πολύ χρόνο να ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση. Κανονικά πρέπει να ελεγχθούν οι επαφές του ασθενούς τις τελευταίες 10 ημέρες».

Τα τοπικά lockdown
Τα τελευταία 24ωρα λόγω του ανοίγματος των διεθνών πτήσεων υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα και την περίπτωση τοπικών lockdown. Ερωτηθείσα σχετικά με τα θέματα αυτά η κ. Ακινόσογλου αναφέρει: «Αριθμητικό αυστηρό πλαφόν για τα lockdown δεν υπάρχει. Κοιτάμε την πορεία ανόδου ή την ολοένα αυξανόμενη πορεία, όπως έγινε στην Ξάνθη. Δηλαδή κοιτάμε σε ένα μέρος πόσο αυξανόμενα είναι τα κρούσματα. Τότε τίθεται ένα θέμα ανησυχίας για το κατά πόσον πρόκειται για μια σποραδική εστία η οποία πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν στην περιοχή που είναι. Σημασία έχει η τάση αύξησης και η τάση εντόπισης. Αν για παράδειγμα, σε μια δομή (όλοι συγκεντρωμένοι κλεισμένοι) παρουσιαστούν 50 κρούσματα, αυτό δεν μας ανησυχεί…δηλαδή, μας ανησυχεί, αλλά δεν θα πάρουμε τα ίδια μέτρα με το αν ανακαλύψουμε 50 άτομα μέσα στην κοινότητα. Τότε θα χρειαστεί να κλείσει ολόκληρη η περιοχή, ειδάλλως θα κλείσει μόνο η δομή».

Τα ύποπτα κρούσματα
Τέλος, ο κ. Μάρκου αναφορικά με τα ύποπτα κρούσματα στο νησί αναφέρει ότι δεν έχουν αυξηθεί και διευκρινίζει ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των δειγμάτων που αποστέλλονται προς εξέταση στο Παστέρ, γιατί είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του νοσοκομείου (πχ χειρουργικές επεμβάσεις). «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη σταδιακή επαναλειτουργία του νοσοκομείου, είτε σε ότι αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων ή των χειρουργείων είναι προαπαιτούμενη η λήψη δείγματος και γι’ αυτό, έχουμε μια αύξηση του αριθμού των τεστ». Οι ειδικοί επιστήμονες μας υπενθυμίζουν ότι ο ιός είναι εδώ και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

photo: ant1news.gr