«ΑΝΑΔΡΑΣΗ» | Βγάλτε τον πολιτισμό από… τη ναφθαλίνη

Ο Πολιτισμός και οι Τέχνες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των ανθρώπων, διευρύνοντας τις γνώσεις και τη φαντασία τους και διεγείροντας συναισθήματα απαραίτητα, για να δικαιώνουμε την ύπαρξή μας σαν άνθρωποι.

Με αφορμή τις προθέσεις του κυρίου Δημάρχου να μην ανοίξει φέτος το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, όπως για ακατανόητους λόγους κρατάει κλειστό και το Νέο Δημοτικό Θέατρο στην Παραλία, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ
Τα περισσότερα Δημόσια κτίρια και αυτό συμβαίνει κατά κόρον στη Ζάκυνθο λόγω του τρόπου που χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, χτίστηκαν με Δημόσιο Χρήμα, με αρχιτεκτονικά και δομικά σχέδια, αλλά έχουν εκκρεμότητες στους φακέλους κατασκευής τους ή δεν έχουν καθόλου φακέλους.
Όμως λειτουργούν, είτε ως Πνευματικά Κέντρα, είτε ως Δημοτικά Καταστήματα, είτε ως σχολεία και υπηρεσίες, είτε ως αθλητικοί χώροι.
Κανείς δεν διανοήθηκε να τα κλείσει.
Βεβαίως το κράτος τα τελευταία χρόνια, δίνει την δυνατότητα για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.

Ο κύριος Δήμαρχος λοιπόν που αυτοδιαφημίζεται σαν ο εκφραστής της νομιμότητας, ας δουλέψει να τα τακτοποιήσει αθόρυβα και δημιουργικά, αφού πλέον υπάρχουν νόμοι νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών και παράλληλα ο Δήμος διαθέτει την Πολεοδομία ως δική του υπηρεσία.
Διαφορετικά ας τα λειτουργήσει όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Εάν δεν κάνει ένα από τα δύο, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού με τη δική του λογική, θα πρέπει να κλείσουν όλα τα δημόσια κτίρια στο Νομό.

Το Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο με τις 700 τουλάχιστον παραστάσεις που έχει υποδεχθεί, μεταξύ των οποίων μερικά από τα καλύτερα καλλιτεχνικά σχήματα που πέρασαν από Ηρώδειο και Επίδαυρο, είναι ένα από τα στολίδια της Ζακύνθου.
Κατασκευάστηκε το 1984 σε σχέδια του Αρχιτέκτονα Σπύρου Χειμαριού, και παρά την ελλειπή του συντήρηση, έχει δώσει τις εξετάσεις του στο πέρασμα του χρόνου.
Υπήρξε δε και χώρος καλλιτεχνικής δημιουργίας για όλα τα παιδιά της Ζακύνθου.
Και μόνο η συζήτηση για κλείσιμό του από τον κύριο Αρετάκη, είναι επικίνδυνη, αντιδημοκρατική και δείγμα του πώς ο Δήμαρχος αντιλαμβάνεται την ιστορία και τον πολιτισμό της Ζακύνθου.

Ο Πολιτισμός κύριε Δήμαρχε δεν μετριέται με τα 6200 € που λέτε ότι εισπράττει το θέατρο και σας φαίνονται και λίγα.
Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να τσεπώνουμε όβολα. Είναι Τέχνη, Εκπαίδευση, Συναίσθημα, Κοινωνική προσφορά και Αναγνώριση του έργου των Πολιτιστικών συλλόγων του τόπου μας, στους οποίους δραστηριοποιούνται χιλιάδες παιδιά και μεγαλύτεροι συμπολίτες μας και οι οποίοι εκπροσωπούν επάξια τη Ζάκυνθο.

Η Δημαρχία, κύριε Αρετάκη, δεν είναι για να μαζεύουμε τα κλειδιά όλων των εγκαταστάσεων του Δήμου, να κλείνουμε και να ανοίγουμε.
Είναι για να δίνουμε χώρο, εμπιστοσύνη και αρμοδιότητες στους συνεργάτες μας, στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και σε κάθε Ζακυνθινό που θέλει και μπορεί, να προσφέρει στον τόπο, ώστε να αναλάβει έναν τομέα ευθύνης.

Αλήθεια πόσα γνωρίζετε για τις παραστάσεις στο Θέατρο; Έχετε παρακολουθήσει καμιά;
Ξέρετε τι αγώνα κάνουν οι καλλιτέχνες για να έλθουν στο νησί;
Ξέρετε ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες, παίζουν για το μεροκάματο;
Κι αν με το να είσαι εργολάβος σου δίνεται η ευκαιρία να πλουτίσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ανθρώπους των Τεχνών.

Είμαστε νησί. Έρχονται θίασοι και συγκροτήματα 15-20 ατόμων, με δικά τους μεταφορικά, σκηνικά, φωτιστικά, ηχητικά και υποχρεωτικά έχουν και μια διανυκτέρευση με διατροφή. Προσφέρουν μια πολιτιστική βραδιά που δεν είναι εύκολο να την απολαύσουμε στην επαρχία. Τις περισσότερες φορές τα εισιτήρια, δεν καλύπτουν τα έξοδά τους. Θα απαιτήσετε να σας δίνουν περισσότερα; Τότε δεν θα έλθει κανένας. Εκεί το πάτε;

Όσο για τους Πολιτιστικούς συλλόγους της Ζακύνθου που χρειάζονται χώρους και οικονομική βοήθεια, για να διατηρήσουν την Πολιτιστική μας κληρονομιά, με το σκεπτικό σας τους οδηγείτε στην αφάνεια.

Έπρεπε ήδη να έχει βγει το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων.
Υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένα πρωτόκολλα λόγω κορωναϊού (75% πληρότητα, με αποστάσεις και χωρίς διάλλειμα), αλλά κανένας Δήμαρχος δεν διανοήθηκε να στερήσει τα υπαίθρια θεάματα από τους συμπολίτες του και τους επισκέπτες, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ
Αποφασίσατε ακόμα να βγάλετε τα απαραίτητα χρήματα από το πουγκί, για να πληρωθεί ο εργολάβος που θα ολοκληρώσει τις φωτιστικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, ή θα τα κάνετε και αυτά μόνος σας;
Αποφασίσατε ποιος θα το λειτουργήσει, ποιος θα έχει τα κλειδιά;

Θα το αποδώσετε στην Ζακυνθινή Κοινωνία του Πνεύματος και των Τεχνών ή θα το αναθέσετε σε κάποιον ή κάποιους που νομίζετε πως εμπιστεύεστε;
Και τελικά ποιούς εμπιστεύεστε;
Όσους ψηφίζουν άκριτα και υστερόβουλα τις προτάσεις σας και σας χαϊδεύουν τα αυτιά, ή τους καταξιωμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των Τεχνών που με το έργο τους έχουν κατοχυρώσει την θέση τους στη Ζακυνθινή Κοινωνία;

Και ακόμη η προκήρυξη για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή πότε θα βγει;
Δεν νομίζουμε πως θα θελήσετε να υποβαθμίσετε ολόκληρο το χώρο του Πολιτισμού της Ζακύνθου τοποθετώντας άτομο χωρίς τα απαραίτητα προσόντα και χωρίς διαγωνισμό.

Ξέρετε στη Ζάκυνθο γνωριζόμαστε οι περισσότεροι.
Μόνο εσάς δεν γνώριζαν και προσπαθούν τώρα να σας γνωρίσουν.
Όμως μέχρι εδώ κύριε Δήμαρχε.
Ο Πολιτισμός της Ζακύνθου, δεν θα μπει στη ναφθαλίνη.

Από το γραφείο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΑΔΡΑΣΗ»