Ω τι γελοιοποίηση και αυτή; | Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

Πρέπει να είσαι πολύ άτυχος ή να έχεις κάνει τόσες πολιτικές «πατάτες», ώστε να σου σκάσουν τρία γεγονότα μαζί και να μην ξέρεις από πού να φύγεις. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην εξεταστική της Βουλής, καταγραφή Σάμπη Μιωνή, συνομιλίας με υπουργό Νίκο Παππά, τελεσίδικη απόφαση ΗΠΑ για Novartis. Δεν ξέρω πως τα εισπράττει όλα αυτά μαζί η ελληνική κοινωνία; Δεν έχει και την πιο ολοκληρωμένη εικόνα, ίσως κανείς δεν το θέλει αυτό. Πάντως, τουλάχιστον η βλακεία και η ανεπάρκεια στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχαν ενεργό ρόλο και συμμετοχή σε πολλές καίριες αποφάσεις, είναι δεδομένη. Όλα δε αυτά, έχουν σαν πρωταγωνιστές τα ίδια πρόσωπα, στον στενό περίγυρο του τότε Πρωθυπουργού. Λέει και λένε ότι δεν ήξερε τίποτα. Ακόμη και έτσι ερασιτεχνισμός και ανεπάρκεια προκύπτει σε όλο το μεγαλείο. Τα του κ. Παπαγγελόπουλος και όσων άλλων προσώπων και δικαστικών εμπλέκονται, θα τα δούμε από τα πορίσματα των κομμάτων και την τελική απόφαση της Βουλής. Πάμε τώρα στην συνομιλία Μιωνή-Παππά. Ο τέως υπουργός λέει ότι ήθελε απλά να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει έναν φίλο του Ισραήλ, που παραληρούσε.

Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τον κ. Σάμπη Μιωνή και να κρίνουμε αν τέτοιοι άνθρωποι βρίσκονται εύκολα σε πανικό και παραλήρημα ή είναι πιθανότερο να σε βάλλουν σε περιπέτειες, όπως και έγινε. Θα χρησιμοποιήσουμε πηγή μιας και δεν ξέρουμε τον κύριο αυτόν εμείς. Η πηγή θα είναι η πιο έγκυρη για εμάς. Protagon και Δημήτρης Ευθυμιάδης. Πάμε λοιπόν. «Πριν δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2010, όταν έγινε το ρεσάλτο των ισραηλινών κομάντο στα πλοία του «στόλου ελευθερίας» που αποπειράθηκε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Τότε μείναμε εμβρόντητοι βλέποντας στις τηλεοράσεις μας τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού με τη χαρακτηριστική καφέ στολή, να μιλά άπταιστα ελληνικά. Σε εκείνον τον ρόλο, ο Σάμπη Μιωνή ήταν ψυχρός, σκληρός και ακριβολόγος, εκπαιδευμένος προφανώς από τις υπηρεσίες της χώρας του. Υπερασπιζόταν άλλωστε μια στρατιωτική επέμβαση με εννιά νεκρούς ακτιβιστές και 60 τραυματίες που είχε προκαλέσει διεθνή σάλο. Ο Παππάς, λοιπόν, και ο Παπαγγελόπουλος, θα ‘πρεπε να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιοι τύποι δεν πέφτουν σε παραλήρημα. Μάλλον οδηγούν σε παραλήρημα όσους τα βάζουν μαζί τους. Δεν τα ‘βάζαν άλλωστε με κανένα αγροτόπαιδο που ψάρωνε μπροστά στο μεγαλείο υπουργών, υφυπουργών και εκδοτών μικροεφημερίδων. Το Κολέγιο Αθηνών τέλειωσε, στο πανεπιστήμιο Brandeis των ΗΠΑ σπούδασε, με υποτροφία, ως διαχειριστής επενδύσεων της αμερικάνικης τράπεζας DLJ άρχισε την καριέρα του. Αυτός είναι ο κ. Σάμπη Μιωνή. Εναν τέτοιο κύριο που έμπλεξε εδώ με τη λίστα Λαγκάρντ και είχε θέματα, δεν προσπαθεί κανείς να του τσιμπήσει 300 χιλιάρικα για (ανύπαρκτα) δικαστικά έξοδα, από κάποιον που με τη δική του εταιρεία (CMA) είχε φθάσει να διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ούτε του ζητάει, πως θα πείσει το δικηγόρο του να τους «δώσει» τη Μαρέβα, τουτέστιν τη σύζυγό του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά είναι αποτρόπαια. Ας πούμε ότι είναι αφελής αυτός που αποτόλμησε κάτι τέτοια, μοιάζει με το πρόβατο που τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη ή με τον λαγό που εν μέσω κυνηγετικής περιόδου σείει την φτέρη που τον κρύβει».

Το έγκυρο ιντερνετικό μέσο, με πολύ απλό και μετριοπαθή τρόπο αποκαλύπτει όλο αυτό το παρασκήνιο. Ο κόσμος, οι πολίτες, ας κρίνουν, για το ποιοι είχαν τις τύχες μας στα χέρια τους. Δεν λέω ότι οι άλλοι ήταν Άγιοι, προς Θεού. Όμως τέτοια δεν είχαμε ξανακούσει. Μάλλον η μεγάλη ασφάλεια, ότι δεν θα παραδώσουμε ποτέ την εξουσία και οι Σταλινικές καταβολές, καθοδηγούσαν το νου αυτών των ανθρώπων.
Τώρα πάμε στο τρίτο και σπουδαίο. Οι αρχές των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμβιβασμό με την φαρμακευτική εταιρία Novartis. Δεν προέκυψε καμία εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις ΗΠΑ και διεθνώς αλλά μόνον παρεμβάσεις σε ιατρικό προσωπικό και δημόσιους λειτουργούς. Καλείται δε η εταιρία να καταβάλει αποζημίωση βλάβης 350 περίπου εκατομμύρια δολάρια. Οι φούσκες για εμπλοκή πολιτικών με στοιχεία του FBI τώρα που πάνε; Οι κουκουλοφόροι που δεν είδαν, δεν άκουσαν, αλλά φαντάστηκαν; Μάλλον όλα για να κατηγορήσουμε χωρίς στοιχεία, τους πολιτικούς μας αντιπάλους και μάλιστα επιλεγμένα και στοχευμένα, όχι μαρίδα, δύο πρώην Πρωθυπουργούς, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Αντιπρόεδρο της προηγούμενης κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Γεωργιάδη Λοβέρδο που μας είναι δύσκολοι αντίπαλοι στη Βουλή και άλλους πρώτης γραμμής πρώην υπουργούς. Καλώς να γίνει έρευνα κατά πάντων, αλλά με κάποια στοιχεία, όχι με τίποτα και το κυριότερο: δίνοντας βάρος μόνον σε αυτά, όλη η άλλη έρευνα, για εμπλοκή προσώπων από τον ιατρικό και φαρμακευτικό κόσμο, ενός πραγματικού και υπαρκτού σκανδάλου έμεινε πίσω.

Τώρα τρέχουμε να μην παραγράφουν, που μάλλον έχει επέλθει και να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία για τη βλάβη που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Βρε αθεόφοβοι της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν μπορούσατε ούτε αυτό να ξεκινήσετε; Την διεκδίκηση αποζημίωσης; Το μυαλό μόνο στο πώς θα χώσετε φυλακή τους αντιπάλους σας; Καλά λέω ότι στήθηκε η νέα ΟΠΛΑ, ευτυχώς χωρίς σφαίρες. Τώρα τα πράγματα είναι σκούρα και για κάποιους πολύ δύσκολα. Έρχονται περιπέτειες και πολιτική εκπαραθύρωση των εμπλεκομένων. Σε μια στιγμή που η παρουσία μιας αξιόπιστης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι αναγκαία, περισσότερο παρά ποτέ, αυτή δεν υπάρχει σχεδόν και καθημερινά τραυματίζεται. Τα σποτάκια με τα πενηντάρικα που έστελνε ο Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους από τον ουρανό μας μαράνανε. Ήταν και κακόγουστο και ατυχές, αλλά και γρουσούζικο για τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά. Όμως η χώρα έχει ανάγκη από αντιπολίτευση που θα ελέγχει την κυβέρνηση στα λάθη της, θα παράγει προτάσεις και θα δίνει πολιτική προοπτική.

photo: tanea.gr