ΤΟΥ ΘΕΡΟΥΣ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΑΝΙ

απο τον Ιάσονα Τσόλη
Δημοσιογράφο, IONIAN TV

Οι μυρωδιές από τα λουλούδια και τα φυτά τριγύρω, τα αστέρια στον ουρανό από πάνω, το μέρος τους – πότε αυλές, πότε κήποι, πότε αδόμητοι χώροι μες στο αστικό τοπίο – ο αχνός βόμβος από τη ζωή τριγύρω, είναι αυτά που τα κάνουν ξεχωριστά. Τα αναδεικνύουν σε απόλυτο trend κάθε καλοκαιριού, διαχρονικό από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Τα θερινά σινεμά είναι παράδοση, είναι αναμνήσεις, είναι ιστορία, είναι πολιτισμός. Στοιχείο all time classic, από αυτά που κάνουν το ελληνικό καλοκαίρι, “State of Mind”.


Εκεί, δεν πας για την ταινία. Από το “Λεωφορείον ο Πόθος” μέχρι τα φετινά “Παράσιτα”, δεν έχει και τόση σημασία τι θα δεις. Σημασία έχει να βρεθείς για λίγο σε αυτή την όαση που σου προσφέρουν, να αφήσεις απ’ έξω σκοτούρες και εκκρεμότητες και να αφεθείς στη δική τους ξεχωριστή και ιδιαίτερη μαγεία.

Τη μαγεία, με το νυχτολούλουδο να σου βομβαρδίζει ισότιμα τη μύτη με το σνακ που συνοδεύει το δροσιστικό ποτό σου, εσένα να χώνεσαι αναπαυτικά στην ξύλινη καρέκλα του σκηνοθέτη, να ρίχνεις τη ζακέτα ανάλαφρα στους ώμους και το βλέμμα σου να χάνεται πότε στον αστέρα της 7ης τέχνης που δείχνει το λευκό πανί, πότε στ’ αστέρια τ’ ουρανού.

Και τα έφεραν έτσι οι καιροί, η διέξοδος των σινεφίλ και η vintage διασκέδαση των πιο… ψαγμένων φίλων μας, να γίνει ξανά δημοφιλής όπως παλιά. Οι μέρες που απαιτούν κοινωνική απόσταση και ανοικτούς χώρους και η καλλιτεχνική λειψυδρία της καραντίνας, μας έκανε να βγάλουμε από τη λήθη αυτές τις γωνιές πολιτισμού και να τις βάλουμε ψηλά στην ατζέντα για τα καλοκαιρινά μας βράδια.

Οι μεγαλύτεροι θα θυμηθείτε τα χρόνια της ανεμελιάς σας, τότε που περιμένατε καρτερικά στο διάλειμμα να αλλάξουν την μπομπίνα. Και οι νεότεροι θα ανακαλύψετε αυτούς τους μαγεμένους κήπους αναψυχής, που σας περιμένουν κρυμμένοι στις κατάφυτες γωνιές τους, για ένα βραδινό ταξίδι… στου θέρους το λευκό πανί.