Αρίστων κατορθώματα |Γράφει η Δανάη Ταπίνη

Μιλώντας στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα σχημάτιζε μια «κυβέρνηση αρίστων», δέσμευση που αποτέλεσε βασικό προεκλογικό σύνθημα της ΝΔ. Στην πράξη αποδείχτηκε μια μεγαλοπρεπής επικοινωνιακή φούσκα, μια υπερμεγέθης πολιτική απάτη.
Ας αρχίσουμε από τα τυπικά προσόντα. Είχαν στοχοποιήσει ως αντιπροσωπευτικό δείγμα των αμόρφωτων Συριζαίων τον κ. Καρανίκα, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού, που τουλάχιστον διέθετε πτυχίο. Οι άριστοι υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τον νόμο για να διοριστεί ο χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο διοικητής της ΕΥΠ (Κοντολέων), να εκδιώξουν υπουργό (Διαματάρης) που δήλωνε ψευδώς ότι κατέχει μεταπτυχιακό, να σιωπούν για υφυπουργό που μπέρδεψε (;) πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου με μεταπτυχιακό (Στεφανής), να διατηρούν στη θέση του τον γ.γ. Τουρισμού (Λούλης) που αντί για πτυχίο πανεπιστημίου όπως προβλέπει ο νόμος, διαθέτει πτυχίο ετήσιας σχολής κυλινδρομύλων!
Τυπικό δείγμα αριστείας, όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, είχαμε με τους περισσότερους από τους διοικητές των νοσοκομείων και των προσφυγικών δομών (εδώ διακρίθηκε ο κ. Μηταράκης), με μοναδικό, αλλά σημαντικό προσόν την εγγραφή τους στις κομματικές λίστες.
Ας προχωρήσουμε στο κυβερνητικό-επιτελικό έργο. Από την κατάργηση και επανασύσταση, ασφαλώς με αναδρομική πρωθυπουργική διαύγεια, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στον εβδομαδιαίο αποκλεισμό της Σαμοθράκης, στο μπάχαλο του ποδοσφαίρου με την πανικόβλητη αλλαγή της νομοθεσίας, στις μπουλντόζες του Ελληνικού που θα έμπαιναν την πρώτη εβδομάδα, στο «έπος του Έβρου» με τον συρφετό των ακροδεξιών που εγκατέστησαν δικό τους παρακράτος, σε νομοσχέδια που μας επιστρέφουν στο παρελθόν (Παιδεία) ή απειλούν ευθέως το περιβάλλον, και μέχρι το πρόσφατο κωμικό γαϊτανάκι του ανασχηματισμού, το «επιτελείο των αρίστων» απέδειξε ότι δεν μπορεί να μοιράσει «δυο γαϊδουριών άχυρα».

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πανδημία. Ευτυχώς, χάρις και στην υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ορθά αντιμετωπίστηκε το υγειονομικό σκέλος (φανταστείτε τη ΝΔ αντιπολίτευση εν μέσω απαγορεύσεων και θανάτων). Τώρα όμως που απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός, στοιχειώδης οργάνωση και ουσιαστική νομοθέτηση, κυριολεκτικά πελαγοδρομούν. Φυσικά έχουν καταλάβει ότι αν δεν δουλέψει η οικονομία, ιδιαίτερα ο τουρισμός, δεν θα μπορούν να μας ταλαιπωρούν για πολύ, όμως απλά δεν μπορούν να το διαχειριστούν.
Οι υγειονομικοί κανόνες έγιναν λάστιχο και η χώρα ξέφραγο αμπέλι, ο υπουργός Τουρισμού χωρίζει τα ελληνικά νησιά ανάλογα με την επικινδυνότητα τους, και ο υφυπουργός του τον αποκαλεί δημόσια επικίνδυνο και ανεύθυνο ! Έρχονται οι Σέρβοι τουρίστες αλλά οι άριστοι βγάζουν χωρίς ενημέρωση απαγόρευση και στα σύνορα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων, οι ξενοδόχοι στη βόρεια Ελλάδα αγανακτούν, οπότε πλέον τους επιτρέπουν τη διέλευση! Η ανικανότητά τους ανάγκασε ακόμη και τους λογιστές να διαμαρτύρονται με αποχή, μάλλον μια νέα παγκόσμια πρωτιά.
Ένα πράγμα μπορούν να κάνουν καλά, λόγω πρότερης εμπειρίας. Να εκμεταλλεύονται την πανδημία για να επιβάλουν ένα καθεστώς απροκάλυπτης διαπλοκής, με σκανδαλώδεις απευθείας αναθέσεις και συμβάσεις τύπου ΚΕΚ, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ακόμη περιμένουμε να μάθουμε που διατέθηκαν τα 20-30 εκ. ευρώ που δόθηκαν στα ΜΜΕ !
Αν με τα προηγούμενα γελάμε, χαμογελάμε πικρά ή εξοργιζόμαστε, τα χειρότερα έπονται. Η υγειονομική κρίση μετατρέπεται ραγδαία σε οικονομική και επακόλουθα σε κοινωνική. Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ανεπαρκή και αποσπασματικά, αντί να λειτουργούν επιβραδυντικά στην οικονομική ύφεση, επιδεινώνουν μια ήδη άσχημη κατάσταση, ιδίως για τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.
Το κόστος της κρίσης μετακυλίεται στους πιο αδύναμους, χωρίς προστασία της κοινωνικής συνοχής. Και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Αν η παρούσα πολιτική συνεχιστεί, η οικονομική και κοινωνική κρίση που θα προκληθεί θα είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή που θα αντιστοιχούσε στην πανδημία.
Τελικά, ένα άρθρο της «Μonde Diplomatique» για την αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να περιγράφει ακριβώς και τη δική μας: «Μια γκαλερί εξωφρενικών χαρακτήρων, που διακρίνεται κυρίως για τις συγκρούσεις οικονομικών συμφερόντων και την έλλειψη δεξιοτήτων για τις θέσεις που κατέχουν… με στόχο να μειώσουν το μέγεθος του κράτους, ώστε να το πνίξουν σε μια μπανιέρα».

H Δανάη Ταπίνη είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου

photo: eleftherostypos.gr