Στη Ζάκυνθο ο Ανδρέας Λοβέρδος | «Βαρύ το πλήγμα στον τουρισμό»

«Το πλήγμα για τον τουρισμό λόγω κορωνοϊού θα είναι μεγάλο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Ζάκυνθο στην οποία βρέθηκε για επαγγελματικούς λόγους, αντικρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Ο κ. Λοβέρδος εξήρε την αντιμετώπιση της πανδημίας στο υγειονομικό σκέλος από την κυβέρνηση, όμως δεν παρέλειψε να της επιρρίψει ευθύνες σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αφού καθώς είπε: «μέτρα ανακοινώνονται, αλλά δεν εφαρμόζονται».
Πιο αναλυτικά, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Είναι ένα θέμα που παρακολουθώ σε όλη τη φάση της πανδημίας γιατί ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήμουν σε όλες τις συνεδριάσεις της Βουλής. Παρακολούθησα όλα τα προγράμματα της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας. Ο Covid – 19 ήταν μια πολύ κακή για τον πλανήτη συγκυρία. Ο τουρισμός δέχεται μεγάλο πλήγμα. Η κυβέρνηση δεν φταίει για την πανδημία, αντίθετα έδειξε πολύ καλή διάθεση και τα πήγε καλά στο υγειονομικό κομμάτι. Τώρα στο οικονομικό κομμάτι ανακοινώνει διαρκώς μέτρα, τα οποία δεν εφαρμόζονται. Δηλαδή όλα όσα στηρίζονται στη ρευστότητα είναι υποσχέσεις ακόμη, διότι ακόμα και εκεί που έχουν αποφασίσει οι τράπεζες να δώσουν κάποια βοήθεια στο πλαίσιο κυβερνητικού προγράμματος τα χρήματα δεν έχουν πάει. Και στη Ζάκυνθο, έμαθα ότι έχουν εγκριθεί δανειοδοτήσεις, αλλά δεν έχουν δοθεί τα χρήματα. Η κυβέρνηση παραδέχεται τα προβλήματα και ανακοινώνει προγράμματα που δεν εφαρμόζονται. Ένα πρόγραμμα μόνο εφαρμόστηκε, η επιστροφή της προκαταβολής του φόρου, γιατί σε αυτό δεν μεσολαβούσαν τράπεζες. Ήταν η κυβέρνηση που πήρε τα λεφτά και τα έδωσε πίσω. Το θέμα χρειάζεται προσοχή, αλλιώς το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στον τουρισμό θα το υποστεί όλο ο επιχειρηματικός κλάδος και οι εργαζόμενοι. Τα έσοδα του τουρισμού θα είναι λίγα φέτος. Αλλά ως αντιστάθμισμα από τα χρήματα που δίνει η Ε.Ε., η Ελλάδα δεν υπάρχει ρευστό. Υπάρχουν καλά προγράμματα, καλές προθέσεις, αλλά οι τράπεζες είναι εμπόδιο και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να περάσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα του ΕΣΠΑ που δίνονται ως επιχορηγήσεις. Και αυτό είναι πρόβλημα».
Μιλώντας για το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», το οποίο ανακοίνωσε προσφάτως η κυβέρνηση και αφορά σε έργα σε δήμους και περιφέρειες, ο κ. Λοβέρδος σχολίασε ότι οι ανάγκες σε ολόκληρη τη χώρα είναι μεγάλες. Κάνοντας μάλιστα αναφορά στην καταγωγή του απ’ τα Επτάνησα, ο πρώην υπουργός καυτηρίασε τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και στο κακό οδικό δίκτυο. «Δεν είμαι ειδικός, όλη η Ελλάδα έχει ανάγκες, συνεπώς κάθε κατανομή κάπου θα είναι άδικη. Ξέρω τα προβλήματα που υπάρχουν στα Επτάνησα με τα απορρίμματα και θεωρώ ότι δεν δόθηκε προτεραιότητα. Επισημαίνω αυτή την ατέλεια και δεν γνωρίζω, γιατί προτάχθηκαν άλλες περιοχές της χώρας και όχι η Ζάκυνθος, για τα θέματα του οδικού δικτύου που κεντρικά η Ελλάδα έχει ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στις τουριστικές περιοχές η κατάσταση είναι δραματική»
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο σάλο που έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά τη διαρροή ιδιωτικής συνομιλίας του πρώην υπουργού κ. Παππά, με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή που αφορούσε στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είπε ο κ. Παππάς ότι θα ελαφρύνει τη θέση του ο παντελώς αθώος – όπως αποδείχθηκε με δικαστικές αποφάσεις Παπασταύρου – δικηγόρος του Μιωνή και πρώην σύμβουλος του κ. Σαμαρά, αν καταδώσει την κ. Μητσοτάκη η οποία επίσης ήταν αθώα. Αλλά έπρεπε να εφεύρουν ένα πρόβλημα για να χτυπήσουν τον κ. Μητσοτάκη που μόλις είχε εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ο κ. Παππάς επίσης ότι ο συνάδελφος του στην κυβέρνηση, ο κ. Παπαγγελόπουλος βγάζει λεφτά. Είπε επίσης ότι έχει το δικό του μαγαζί και κάνει outsourcing και είπε ότι αν αυτό δεν ενοχλεί το κεντρικό μαγαζί, δηλαδή την κυβέρνηση καλώς, αλλά αν την ενοχλεί, πρέπει να περιθωριοποιηθεί. Και επίσης είπε ότι υπάρχει μια εισαγγελέας, γνωστή, την οποία την έχει για θελήματα. Την ανέφερε 5-6 φορές. Αυτό είναι παρακράτος. Συνεπώς κλείνει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής με αυτά τα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα αλλά πρέπει να ανοίξει και μια διαδικασία ελέγχου των όσων ειπώθηκαν και αυτών που ίσως τους επόμενους μήνες μάθουμε, γιατί απ’ ότι πληροφορούμαστε υπάρχουν και άλλα. Και αυτών των στοιχείων που προέκυψαν με την υπόθεση Καμμένου το Σάββατο. Είναι μια υπόθεση παρακράτους που πρέπει να ερευνηθεί αυτοτελώς. Εμείς ζητήσαμε ως κοινοβουλευτική ομάδα από τον Υπ. Δημόσιας Τάξης και τον Υπ. Δικαιοσύνης να μας πουν τι θα κάνουν. Δεν θα αρκεστούμε όμως σε αυτό».
Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για παρακράτος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ μαζί με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ζήτησε από την κυβέρνηση να φωτιστεί άμεσα η υπόθεση και να μη μείνει καμία σκιά που να δηλητηριάζει το πολιτικό σύστημα.