Ένα μαγευτικό βράδυ με τους Τραγουδιστάδες στην Ντάπια του Κάστρου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

21 Ιουνίου – Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής
digital – concert από τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το ΙΟΝΙΑΝ και το imerazante.gr στην Ντάπια του Βενετσιάνικου Κάστρου

Ένα μαγευτικό βράδυ μας χάρισαν οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυνθος.

Το μουσικό συγκρότημα τίμησε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, η οποία εορτάζεται στις 21 Ιουνίου με μία ψηφιακή συναυλία.

Το αφιέρωμα πραγματοποίησαν οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος με τη συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, του ΙΟΝΙΑΝ TV και της ηλεκτρονικής έκδοσης imerazante.gr που είχαν την ευθύνη της ψηφιακής μετάδοσης.

Οι διοργανωτές τίμησαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής μεταφέροντας τους ιδιαίτερους Ζακυνθινούς, Επτανησιακούς και Μεσογειακούς μας ήχους σε κάθε σπίτι και σε κάθε έξυπνη συσκευή, μέσα από την τηλεόραση του ΙΟΝΙΑΝ, το Ζακυνθινό portal imerazante.gr και παράλληλα σε live ψηφιακή μετάδοση από τις κοινωνικές πλατφόρμες YouTube, Facebook και twitter (https://twitter.com/imerazante)

Το μουσικό αφιέρωμα των Τραγουδιστάδων, περιελάμβανε έργα Επτανησίων Συνθετών σε πολυφωνική βάση.

Αυτός ο ιδιαίτερος Επτανησιακός και Ζακυνθινός μουσικός τρόπος, είναι εκείνος που δημιουργεί την – μοναδική στην Ελλάδα – παράδοση που αιώνες τώρα, έχει έρθει στο Ιόνιο από την Δύση. Οι μουσικές ταξιδεύουν και στις μέρες μας, επηρεάζουν κοινωνίες και πολιτισμούς, καλλιεργούν χαρακτήρες, δημιουργούν διαλόγους και αφήνουν πίσω τους την ζώσα παράδοση των εποχών που διανύουμε…

Αυτό είναι και το χρέος των Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος. Μιας ερασιτεχνικής παρέας που επί 30 χρόνια επιμένουν να δημιουργούν και να προβάλουν τον τόπο μας. Μιας ομάδας ανθρώπων που πάλεψαν και παλεύουν για να προχωρήσουν την παράδοση και να μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές το πάθος για τον τόπο μας. Ως εραστές της τέχνης, μας ταξιδεύουν επί 3 δεκαετίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, είναι οι πρεσβευτές του νησιού μας και δείχνουν πάντα τον δρόμο της εξωστρέφειας που τόσο ανάγκη έχει αυτό το νησί.

Ακόμη και οι δύσκολες ημέρες της πανδημίας, τα ζακυνθινά καλοκαίρια δεν θα μείνουν χωρίς την μουσική τους…

Από τον υπέροχο χώρο του Κάστρου της Ζακύνθου, ξεκίνησε μια σειρά από ψηφιακά κοντσέρτα, προκειμένου να φθάσουν σε κάθε σπίτι και σε κάθε συσκευή παρακολούθησης.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ, ο οποίος είχε σκοπό να «βγάλει έξω στους δρόμους όλους τους μουσικούς». Την αμέσως επόμενη χρονιά, 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατέκλυσαν τους χώρους της πόλης, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς, συναυλίες κάθε είδους μουσικής, σε μία ανεπανάληπτη γιορτή. Από το 1985 και με αφετηρία την Ελλάδα, στη γιορτή αυτή συμμετέχουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, προσφέροντας στο κοινό, ενδιαφέρουσες μουσικές παραστάσεις.

Οι Τραγουδιστάδες, λόγω των ισχυόντων μέτρων για την πανδημία, σεβόμενοι την αδυναμία να πραγματοποιήσουν ανοικτές για το κοινό συναυλίες, τίμησαν την ημέρα με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο.