Στην… αναμονή οι πολιτιστικοί σύλλογοι | Δωρεάν παραχώρηση χώρων για εκδηλώσεις προτείνει ο Αντ/ρχος Πολιτισμού

Περιμένουν να μάθουν πως θα λειτουργήσουν
Μεγάλη είναι η αγωνία των μελών των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού μας για την επόμενη μέρα, αφού μπορεί σύντομα να λειτουργήσουν– μετά τις 28 Ιουνίου – αλλά, δεν γνωρίζουν πως θα μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα τους ή να διοργανώσουν εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. «Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Άμεσα πρέπει να αρθούν τα μέτρα και να επαναλειτουργήσουν οι Σύλλογοι» αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικού, Άγγελος Σεβαστιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι επιβάλλεται και ο Δήμος να στηρίξει τους πολιτιστικούς συλλόγους. «Προτείνω δωρεάν παραχώρηση των πολιτιστικών χώρων, όπως γίνεται και σε άλλες περιοχές. Επίσης, ο Δήμος πρέπει να στηρίξει τις πολιτιστικές ομάδες με χρήματα του ζακυνθινού λαού. Θα παλέψω και θα είμαι δίπλα στους συλλόγους. Τα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι πρέπει να κρατηθούν ζωντανοί».

Οι υποδομές
Επίσης, ο κ. Σεβαστιάδης τονίζει ότι είναι ανάγκη να βελτιωθούν και να συντηρηθούν όλοι οι πολιτιστικοί χώροι που υπάρχουν στο νησί, καθώς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ώστε και οι τοπικοί σύλλογοι να μπορούν να φιλοξενηθούν σε κατάλληλους χώρους και να προγραμματίσουν τις εκδηλώσεις τους. «Έχω στείλει και σχετικό έγγραφο προς τον κ. Δήμαρχο. Πρέπει άμεσα να διορθωθούν οι χώροι μας. Είναι αποκαρδιωτικές οι εικόνες που αντικρίζει ένας επισκέπτης αλλά και εμείς οι ντόπιοι από τα στολίδια μας (το θέατρο της Δερματούσας, το Υπαίθριο Θέατρο ή το κλειστό Δημοτικό Θέατρο)» τονίζει ο κ. Σεβαστιάδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά του θα σταθεί αρωγός στα όσα ζητούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Αλοϊσιος Πλέσσας – Πρόεδρος Πολ. Συλλόγου Σκουλικάδου «Ο Ερωτόκριτος»
«Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι λόγω πανδημίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, γιατί ο πολιτισμός ήταν μια διέξοδος για τους ανθρώπους του νησιού μας και επειδή τώρα έχουν ανασταλεί τη λειτουργία τους, οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να νιώσουν τη χαρά που είχαν. Εμείς έχουμε έτοιμες θεατρικές παραστάσεις και ομιλία. Δεν ξέρουμε όμως πως θα λειτουργήσουμε. Προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα αλλά είμαστε με δεμένα χέρια».

Σάντρα Μαρούδα – Αντιπρόεδρος Πολ. Συλλόγου «Μανώλιες»
«Δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις. Είναι όλα αδιευκρίνιστα. Δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες. Να μην κουβεντιάσουμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις… Είναι μεγάλο χτύπημα για τους συλλόγους και όσον αφορά την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών. Θα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά από εκεί και πέρα είναι σχεδόν αποτρεπτική και απαγορευτική η κατάσταση για μας».

Λάμπρος Καπνίσης – Πρόεδρος Χορευτικού Συγκροτήματος «Το Φιόρο του Λεβάντε»
«Είμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε κλειστοί. Σίγουρα μέσα σε αυτή την κρίση με τα προβλήματα που βιώνει ο κάθε πολίτης, η δυνατότητα να ασχοληθεί με τον πολιτισμό θα του προσέφερε μια μικρή ανακούφιση. Όμως προέχει η προστασία της υγείας. Ελπίζουμε γρήγορα να υπάρξουν εξελίξεις για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας. Επιθυμία μας είναι να λυθεί γρήγορα αυτό το πρόβλημα για να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί».