Γαστρονομικός τουρισμός | Ευκαιρία προβολής του νησιού μέσα από την πλούσια κουζίνα του

Η φημισμένη ζακυνθινή κουζίνα προσέλκυε πάντα Έλληνες και ξένους επισκέπτες στο νησί. Τώρα όμως μπορεί να γίνει μια πιο συγκεκριμένη στόχευση και να αναδειχθεί ο τόπος μας σε πολύ δύσκολους καιρούς. Φέτος, μέσω των Υπουργείων Τουρισμού, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθείται ακόμα περισσότερο ο Γαστρονομικός Τουρισμός. Μάλιστα, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα έχει στόχο ο καθένας από τους 52 νομούς της χώρας να γίνει ξεχωριστός προορισμός της γαστρονομίας.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα μίλησε στην εκπομπή «7ΧΕΠΤΑ» του ΙΟΝΙΑΝ για τους τρόπους που θα μπορούσε να προβληθεί και να αναδειχθεί η ζακυνθινή κουζίνα. «Θα ήθελα να δω κάποιες πρωτοβουλίες. Το πώς η ζακυνθινή κουζίνα που την αγαπάμε – και δεν το λέω επειδή είμαι από τη Ζάκυνθο και έχω συνηθίσει τις γεύσεις – μπορεί να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο. Πιστεύω όταν τη συγκρίνω με άλλες περιοχές ότι είναι μια προνομιούχα κουζίνα ως παράδοση και σύγχρονη δημιουργία. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν για να γευθούν κάτι σε έναν τόπο. Κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό για να γνωρίσουν μια κουζίνα. Εγώ περιμένω από τη Ζάκυνθο που έχει ανθρώπινο δυναμικό να συγκροτηθεί με το γρηγορότερο τρόπο και όλα αυτά να αναδειχθούν. Να δούμε πως τα ξενοδοχεία θα προβάλουν τα προϊόντα. Να στήσουν stand για τα προϊόντα, να κάνουν τις βραδιές για τη ζακυνθινή κουζίνα… Μην ξεχνάμε ότι σε όλο τον κόσμο όλοι τρέχουν να αναδείξουν τη δυνατότητα ενδυνάμωσης του εσωτερικού τουρισμού».
Στο πλαίσιο εργασιών της ομάδας, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη του περιφερειακού σχεδίου προώθησης γαστρονομικού χάρτη όπου θα προβάλλονται οι τοπικές κουζίνες με την απαραίτητη συνδρομή των νέων τεχνολογιών (διαδίκτυο, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.α.).

Ο Executive Chef Χρήστος Ζέρβας, ο οποίος συνεργάζεται με επιχειρήσεις στη Ζάκυνθος, τόνισε ότι μπορεί το νησί μας να επωφεληθεί μέσω της γαστρονομίας και να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα. «Μπορεί να επωφεληθεί η Ζάκυνθος. Σίγουρα μπορούν να γίνουν ακόμη και μεγάλα γαστρονομικά φεστιβάλ. Η Ζάκυνθος έχει εξαιρετικά προϊόντα, όπως είναι η πατάτα και η σταφίδα και πιστεύω δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τα υπόλοιπα νησιά. Είναι ένα νησί που έχει να δείξει πολλά στον τουρισμό και πιστεύω και εμείς σαν σεφ μπορούμε να βοηθήσουμε βάζοντας τη δική μας πινελιά προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα και ειδικά τα ζακυνθινά προϊόντα όπως είναι το λαδοτύρι».

Και ο Νίκος Έγκαρχος, σεφ και υπεύθυνος εστιατορίου, που γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ζακυνθινής κουζίνας, δήλωσε: «Καταρχάς είναι εξαιρετικό σαν ιδέα. Έχουμε καθυστερήσει βέβαια σε αυτό το κομμάτι. Είναι κάτι που ζητάμε πολλά χρόνια να γίνει γιατί προσελκύει ποιοτικούς πελάτες. Από εκεί και πέρα, η Ζάκυνθος έχει όλα τα φόντα γιατί έχει εξαιρετικούς μάγειρες που ασχολούνται με την τοπική κουζίνα. Έχει τις πρώτες ύλες για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε παραδοσιακά πιάτα, αυτά τα υπέροχα παραδοσιακά πιάτα που πραγματικά είναι ξεχωριστά. Είναι ευκαιρία όσοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν το Ναυάγιο να δοκιμάσουν και τα παραδοσιακά μας πιάτα. Πιστεύω ότι πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει κάτι σημαντικό σε αυτόν τον τομέα και να λειτουργήσουμε γόνιμα και αποδοτικά». Ο κ. Έγκαρχος αναφέρθηκε και στα παραδοσιακά ζακυνθινά πιάτα που ήδη είναι πολύ γνωστά και στους ξένους επισκέπτες του νησιού. «Από τα παραδοσιακά μας πιάτα αυτά που ξεχωρίζουμε και προτιμούν οι ξένοι είναι οι μελιτζάνες σκορδοστούμπι και το κουνέλι, η χοιρινή πανσέτα γεμιστή. Ακόμα και τα αυγά με τη ντομάτα που φτιάχνουμε είναι ένα απλό κλασσικό πιάτο που το ζητούν οι ξένοι, όπως και τα χωριάτικα κοτόπουλα. Μια άλλη πολύ καλή ιδέα είναι το ζακυνθινό καλάθι σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις, όπου όσοι έρχονται στο «Φιόρο του Λεβάντε» θα μπορούν να μάθουν δοκιμάσουν τα ξεχωριστά προϊόντα μας. «Ένα κομμάτι είναι το ζακυνθινό καλάθι που θα μπαίνει στα δωμάτια των τουριστών με ελληνικά βότανα και σταφίδα και ειδικότερα βότανα και σταφίδα από Ζάκυνθο δείχνοντας τη φιλοξενία μας, αλλά και προβάλλοντας συγχρόνως τι παράγει ο τόπος», δήλωσε ο Executive Chef Χρήστος Ζέρβας.