Σε επιφυλακή η περιφερειακή αρχή για την τουριστική σεζόν | Πολυήμερες συζητήσεις και επαφές της Ρ. Κράτσα στο νησί

Ρ. Κράτσα: «Αναγκαία τα ελκυστικά πακέτα»
Πώς θα ανοίξει το Ναυάγιο με ασφάλεια
Συνάντηση με την Υπ. Πολιτισμού για το Μουσείο Σολωμού
Μίνι απολογισμός από τους Αντιπεριφερειάρχες

Σε επιφυλακή παραμένει η περιφερειακή αρχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που είναι πιθανόν να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, η οποία φέτος έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δίνεται μία δύσκολη μάχη από όλους τους επιχειρηματίες για να σωθεί έστω και ένα μέρος αυτής. Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισκέφθηκε το νησί μας και είχε πολυήμερες συζητήσεις και επαφές με επιχειρηματίες, ξενοδόχους και τοπικούς φορείς, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία και να προετοιμαστεί ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η Περιφερειάρχης μίλησε για τις νέες προκλήσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Π.Ι.Ν. και οι Αντιπεριφερειάρχης για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Επίσης, συνεχάρη και τους συμπολίτες μας, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων. Τόνισε δε ότι βγήκαμε νικητές μετά από μία συλλογική προσπάθεια.

Σε επιφυλακή για τη σεζόν – Αναγκαία τα ελκυστικά πακέτα
Αναφορικά με τις νέες συνθήκες στον τουρισμό, η Περιφερειάρχης τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών και των φορέων, καθώς και ενημέρωση για όσα θα κληθούν σύντομα να εφαρμόσουν στις επιχειρήσεις τους, διευκρινίζοντας ότι είναι αναγκαίο στην παρούσα φάση να διαμορφωθούν ελκυστικά πακέτα για τους εν δυνάμει επισκέπτες μας. «Οι επιχειρηματίες του τουρισμού, της εστίασης και οι υπηρεσίες έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο έργο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα κληθούμε να έχουμε ρόλο, ως ελεγκτικοί μηχανισμοί, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Χρειάζεται ψυχραιμία και ενημέρωση. Τα επιμελητήρια και άλλοι φορείς θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους για τα πρωτόκολλα», δήλωσε η κ. Κράτσα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ο κάθε τόπος να προβάλλει τα πλεονεκτήματα του και να βρει τρόπους για να δημιουργήσει ελκυστικότητα. Όπως είπε εκτός από την ασφάλεια του προορισμού, σημαντικό ρόλο παίζουν τα ελκυστικά πακέτα. «Είναι σημαντικό να διαμορφωθούν ελκυστικά πακέτα, για να είναι η Ζάκυνθος φέτος στην τουριστική σκηνή και να αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται. Πρέπει να συνεργαστούμε για να διαφυλαχθούν και οι θέσεις εργασίας», είπε η κ. Κράτσα. Τέλος, τόνισε πως επειδή ακόμα δεν είναι γνωστός ο τρόπος που θα λειτουργήσει όλο το σύστημα (αερομεταφορές, ξενοδοχεία, καταλύματα, χώροι εστίασης, θαλάσσιος τουρισμός), είναι αναγκαίο αρχές και φορείς να παραμείνουν σε επιφυλακή για γίνει ο απαραίτητος συντονισμός και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.


Το Ναυάγιο και η συνάντηση με τους ξενοδόχους
Η Περιφερειάρχης κατά την παραμονή της στο νησί συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και με ξενοδόχους και όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο βρέθηκε η διαχείριση του Ναυαγίου και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των επισκεπτών. Η κ. Κράτσα δήλωσε ότι ο κ. Αρετάκης έχει λάβει υπόψη του τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την προσβασιμότητα, ενώ πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή θα είναι σε επιφυλακή, καθώς το θέμα αφορά και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ι.Ν. «Είναι πολύ σημαντικό να δούμε που πρέπει να ανοίξουν δρόμοι καθώς και η κυβερνητική εντολή που θα υπάρξει για να ξεπεραστούν όλοι οι ενδοιασμοί, ώστε να γίνουν τα έργα που πρέπει με πλήρη νομιμότητα. Χρειάζεται να συνεργαστούν όλοι οι φορείς με αυτό το στόχο», δήλωσε η Περιφερειάρχης. Τέλος, είπε ότι και οι ξενοδόχοι της μετέφεραν την επιθυμία τους να ανοίξει ο χώρος με ασφάλεια και αφού ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της Εκκλησίας, των τοπικών κοινοτήτων και της Πυροσβεστικής.

Ο πολιτισμός
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Περιφερειάρχης και στον τομέα του πολιτισμού και την ανάγκη στήριξης των δομών που υπάρχουν σε κάθε νησί. Σήμερα, μάλιστα, η κ. Κράτσα πρόκειται να συναντηθεί με την Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ένα από τα θέματα που θα να συζητηθεί είναι η λειτουργία και η ανάγκη στήριξης του Μουσείου Σολωμού. Επίσης, η Περιφερειάρχης απεύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες του τουρισμού, φέτος που γίνεται μία προσπάθεια στήριξης του εσωτερικού τουρισμού, να ενισχύσουν το σημαντικό κεφάλαιο του πολιτισμού για την προσέλκυση τουριστών.

Η καθημερινότητα και τα μεγάλα έργα
Τέλος, η κ. Κράτσα αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που υλοποιεί η Π.Ι.Ν. καθώς και στο στόχο που έχει θέσει για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα, μίλησε για την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για έργα στο οδικό δίκτυο όλων των νησιών (προϋπ. 30 εκατ. ευρώ), με την Περιφερειάρχη να επισημαίνει ότι δε νοείται ασφαλής τουριστικός προορισμός χωρίς οδική ασφάλεια. Επίσης, μίλησε για τον νέο Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή αρχή εξαρχής αντιμετώπισε θετικά αυτή την αλλαγή, προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση σε όλα τα νησιά και κυρίως στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης εμβληματικών δημόσιων κτηρίων (Πνευματικό Κέντρο, Δημόσια Βιβλιοθήκη), τη μελέτη για τη στήριξη των πρανών του Κάστρου και την προστασία της πόλης, την αναστήλωση του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, καθώς και την αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Αναφωνήτριας.


Απολογισμός και στόχοι σε τοπικό επίπεδο
Τέλος, στη συνέντευξη τύπου το λόγο πήραν και οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Στασινόπουλος, Κατερίνα Μοθωναίου και Κωνσταντίνος Καποδίστριας, οι οποίοι μίλησαν για τα έργα που προωθεί ο καθένας ξεχωριστά και τους επόμενους στόχους τους, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό, έναν χρόνο μετά την εκλογή της περιφερειακής αρχής. Ο κ. Στασινόπουλος μίλησε για το δρόμο Αλυκές – Ξύγκια, το γήπεδο των Αμπελοκήπων, τη μελέτη για το παλιό νοσοκομείο, τη διαγράμμιση δρόμων, την ενεργειακή αναβάθμιση των φαναριών, τα αντιπλημμυρικά σε Μπούκα, Κοιλιωμένο, Ρομύρι, Ρόιδο και Βανάτο, τους καθαρισμούς τάφρων, τη συντήρηση του οδικού δικτύου, την ανακαίνιση του ΟΔΑΖ, τα έργα στα Στροφάδια, κ.ά.
Από την πλευρά της, η κ. Μοθωναίου μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να λειτουργούν πιο γρήγορα οι οικονομικές υπηρεσίες της ΠΙΝ, καθώς και για τα έργα – προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού (Μουσεία, Αγ. Αικατερίνη, Στροφάδια και λιμάνι, Άγιο Γιώργη των Φιλικών). Τόνισε ότι στόχος της είναι να αναδειχθεί η Ζάκυνθος που έχει χαθεί και πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά, καθώς κάποιες παρεμβάσεις έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας.
Τέλος, ο κ. Καποδίστριας μίλησε για το στούντιο ηχοληψίας που θα δημιουργηθεί για το Μουσικό Σχολείο, το Πράσινο Πάρκο που θα γίνει στο δρόμο του αεροδρομίου και το Film Office.