Συναντήσεις εργασίας Επιμελητηρίου – Περιφερειακής Αρχής

Συναντήσεις εργασίας του Επιμελητηρίου με την Περιφερειακή Αρχή πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες.

Στην σημερινή συνάντηση στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, παραβρέθηκαν εκτός από την Περιφερειάρχη κα Ρόδη Κράτσα και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κο Φώτιο Κόττη, ο Περιφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κος Κωνσταντίνος Καποδίστριας, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού κα Κατερίνα Μοθωναίου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κος Γιώργος Στασινόπουλος και όλοι οι σύμβουλοι τους στο νησί.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου και πρόεδρος της ΕΔΠ ΟΤΔ Leader του νομού κος Νικόλαος Τσίπηρας, ο συντονιστής του «δικτύου ΣΥΝεργασίας Ζακύνθου» κος Λάμπρος Καπνίσης και ο οικονομολόγος του «δικτύου» κος Νικόλαος Παπαγεωργόπουλος.

1ο θέμα στην ατζέντα η παρουσίαση της πορείας των προγραμμάτων Leader από το δίκτυο ΣΥΝεργασίας Ζακύνθου, η επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης από την Διαχειριστική Αρχή, η ανάγκη αιτήματος υπερδέσμευσης πόρων για την υλοποίηση αιτούμενων έργων, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της επιτυχίας της πρόσκλησης, καθώς και η επίλυση θεμάτων υλοποίησης όλων των δράσεων.

2ο θέμα στην ατζέντα η υλοποίηση στοχευμένων προσκλήσεων ΕΣΠΑ όπως

– Με 100% δημόσια χρηματοδότηση από την ΠΙΝ, για την υλοποίηση των απαραίτητων δαπανών που απαιτούνται να γίνουν από τις επιχειρήσεις για τη συμμόρφωση με τις νέες συνθήκες λόγω Κορωναιού, σε εξοπλισμό, πιστοποιήσεις και εκπαιδεύσεις προσωπικού. Ένα τεκμηριωμένη αίτημα του Επιμελητηρίου που έχει σχεδιάσει η ΠΙΝ και αναμένουμε την έγκριση από το Υπουργείου.

– Με 100% χρηματοδότηση για την ψηφιακή αναβάθμιση με ehop και προώθησης μέσω social media των επιχειρήσεων.

– Με 70% χρηματοδότηση για την αναμενόμενη δράση για την μεταποίηση.

– Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπενθύμισε την ανάγκη υλοποίησης οριζόντιου προγράμματος προς όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις τουρισμού, δράσης για επιχειρήσεις που έχουν το ανάγκη και δεν έχουν χρηματοδοτηθεί στο τρέχον πλαίσιο 2014-2020.

– Επίσης την ανάγκη κινητοποίησης για την δράση ΠΕΠ συμπράξεων επιχειρήσεων με επιχειρήσεις που λήγει 30/6/2020.

– Τέλος αναμένεται το τελικό οκ από τη διαχειριστική αρχή για την υλοποίηση με διαγωνισμό του εγκεκριμένου έργου ΙΟΝ49 του Επιμελητηρίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου αναφέρεται: «Η αξιοποίηση σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελεί σημαντική πηγή άντλησης χρηματοδοτικών κεφαλαίων. Με την κατάλληλη αξιοποίηση και ενεργοποίηση συνεργατικών σχημάτων αναπτύσσονται καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στους τομείς της παραγωγικής δικτύωσης, και του ανθρώπινου δυναμικού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξωστρέφεια και ενδυνάμωση επιχειρήσεων και φορέων. Αξιοποιώντας το δίκτυο των δικών μας αλλά και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη διάχυση της πληροφόρησης μπορούμε να παρέχουμε στα μέλη μας καινοτόμες υπηρεσίες και εργαλεία που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα, την βιωσιμότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Να συντονιστούμε σε κοινές δράσεις δίνοντας έμφαση στη διάχυση αυτής της δραστηριότητας σε όλη την περιφέρεια.Συνεχίζουμε τις επόμενες δύο μέρες τον σχεδιασμό έργων για την επιχειρηματικότητα και όχι μόνο. Η πρόκληση αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων με σωστό σχεδιασμό και στοχοποίηση είναι απαραίτητη για την ομαλή μετάβαση ανάμεσα σε δύο διαχειριστικές περιόδους και εν μέσω της κρίσης του covid-19».