Δ. Ακτύπης: «Να ενταχθεί η Ζάκυνθος στη Ζώνη Χαμηλού Κινδύνου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ανάγκη να ενταχθεί η Ζάκυνθος στη Ζώνη Χαμηλού Κινδύνου εστίασε ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης στην εισήγησή του στην κοινή επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο κ. Ακτύπης υπογράμμισε ότι το νησί διαθέτει επαρκές σύστημα υγείας (Μ.Ε.Θ., θάλαμο αρνητικής πίεσης, κλίνες κορωνοϊού) βρίσκεται σε απόσταση δύο μόλις ωρών από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Νοσοκομείο Αναφοράς), ενώ παράλληλα τόνισε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα το νησί μας θα αποκτήσει και το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για κορωνοϊό.

Εισήγηση στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

Η Ζάκυνθος πλέον πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στις περιοχές Χαμηλής Επικινδυνότητας. Το νησί μας διαθέτει επαρκές σύστημα υγείας (Μ.Ε.Θ., θάλαμο αρνητικής πίεσης, κλίνες για τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 ωρών από το νοσοκομείο του Ρίου), ενώ πολύ σύντομα θα αποκτήσουμε και το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης για τεστ κορωνοϊού. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστίασα κατά την εισήγησή μου στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Αφού πρώτα ευχαρίστησα τον Υφυπουργό Υγείας κύριο Κοντοζαμάνη για τη συμβολή του τόσο στο άνοιγμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Ζάκυνθο, όσο και στη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, του επεσήμανα πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει, ώστε η Ζάκυνθος να μπει στη ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας. Διονύσιος Ακτύπης Διονύσιος ΑκτύπηςΒ

Posted by Διονύσιος Ακτύπης on Wednesday, May 27, 2020

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ακτύπης είπε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση, αλλά και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό, τον κ. Κοντοζαμάνη, για τη λειτουργία της ΜΕΘ Ζακύνθου, μετά από οχτώ χρόνια αδράνειας. Στο νησί αυτή την ώρα λειτουργεί μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία είναι στελεχωμένη πλήρως, ενώ από τα 91 άτομα, τα οποία είναι σε διαδικασία πρόσληψης, έχουμε πάρει μέχρι αυτή τη στιγμή γύρω στα 46 άτομα και συνεχίζεται η τοποθέτηση και νέων εργαζομένων στο νοσοκομείο. Η Ζάκυνθος πρέπει να μπει στη ζώνη χαμηλής επικινδυνότητας. Γιατί πληροί τα τέσσερα κριτήρια, τα οποία έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Τουρισμού. Δηλαδή, διαθέτουμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είμαστε σε απόσταση δύο ωρών από νοσοκομείο αναφοράς, θα υπάρχει εντός των 10 επόμενων ημερών μηχάνημα μοριακής εξέτασης για κορωνοϊό και ταυτόχρονα διαθέτουμε 13 ειδικές κλίνες για κορωνοϊό. Θεωρώ ότι η Ζάκυνθος μπορεί να είναι στα νησιά με χαμηλή επικινδυνότητα την περίοδο του καλοκαιριού και να διεκδικήσει ένα μερίδιο από το τουριστικό πακέτο σε μια δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε. Όλα τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από την Κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πολλές φορές χρειάστηκε και στο παρελθόν, ανά εβδομάδα, να ληφθούν νέα μέτρα και άλλες επιχειρήσεις να μπουν στους κωδικούς για στήριξη. Το ίδιο, θεωρώ, θα γίνει και από δω και πέρα και θα ήθελα, πραγματικά, να στηριχθεί ο τομέας του τουρισμού, γιατί υπάρχουν εποχιακές επιχειρήσεις, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν ανοίξει. Θα πρέπει, λοιπόν, σ’ αυτή τη φάση να μπουν και αυτές στα μέτρα στήριξης και βέβαια να στηριχτούν και οι εργαζόμενοι, γιατί δυστυχώς, όπως φαίνεται, θα περάσουμε δύσκολες καταστάσεις».