Φ. Κόττης: «Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης, ο οποίος ανέλυσε και το κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί οι καταστηματάρχες στις οδηγίες της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κόττης σημείωσε ότι θα πρέπει σε όλη αυτή τη διαδικασία να βοηθήσει και ο Δήμος, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει η κάθε επιχείρηση. Σημείωσε μάλιστα ότι οι δυσκολίες για τα μαγαζιά είναι τεράστιες και θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς. «Οι επιχειρηματίες έχουν κάνει πολλές προσπάθειες παρόλο που έχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές. Παρόλο που δεν είχαν τη βοήθεια του Δήμου, ώστε να ξεκαθαριστεί από την αρχή τι θα λειτουργήσει, πως και εάν θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Επιθυμία μας είναι ο κάθε επιχειρηματίας να ξέρει πως πρέπει να λειτουργήσει».

Ο κ. Κόττης επισήμανε ότι το Επιμελητήριο θα προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση με όποιον τρόπο μπορεί και θα έχει συνεχείς επαφές με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. «Τους εύχομαι καλή δύναμη! Το Επιμελητήριο θα προσπαθήσει όσο μπορεί να βελτιώσει κάποιες καταστάσεις, αποφάσεις και συνθήκες. Αυτό κάνουμε σε συνεχείς επαφές με τα υπουργεία για να μπορούμε να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση τους επόμενους μήνες». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου μάλιστα έδωσε κάποιες σημαντικές συμβουλές προς όλους τους επιχειρηματίες, αφού αυτό που είναι πολύ σημαντικό, είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, ό,τι και αν γίνει. Τόνισε ότι παρόλο που είναι επίπονο για τις επιχειρήσεις, πρέπει να αντέξουν καθώς μόνο έτσι θα πάει μπροστά η οικονομία. «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο αλλά πρέπει τα μαγαζιά να είναι ανοιχτά. Είναι πολύ σημαντικό να είναι ανοιχτά. Είναι επίπονο οικονομικά, «ματώνουν», αλλά όσο μπορούν να διεκδικήσουν περισσότερα πράγματα, πρέπει να προσπαθήσουν». Ο κ. Κόττης αναφέρθηκε και στην προβληματική τουριστική σεζόν που ξεκινά και επισήμανε ότι έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στην Κυβέρνηση, ότι πρέπει να στηριχθούν τα μαγαζιά ότι και να γίνει, γιατί αλλιώς δεν θα αντέξουν. «Το πλήγμα είναι εξαιρετικά μεγάλο και το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές στην Κυβέρνηση, ότι τα νησιά πλήττονται άμεσα, γιατί όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται στο νησί. Και μάλιστα επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται πληττόμενες, οι οποίες είναι οι τουριστικές πχ τα μίνι μάρκετ, τα παντοπωλεία, που είναι εποχιακά και όπως αντιλαμβάνεστε χωρίς τουρισμό είναι κλειστά».


Το Επιμελητήριο τονίζει ότι βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες, προκειμένου να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν όσο ανώδυνα γίνεται αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει τις επαφές και με τα υπόλοιπα επιμελητήρια της Ελλάδας αλλά και με την κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί βοήθεια, όπου χρειάζεται.