Δύσκολη επιστροφή για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας | Απολυμάνσεις και καθαρίστριες ζητούν γονείς και εκπαιδευτικοί

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο νησί
Τι θα γίνει με το προσωπικό καθαριότητας
Tην Παρασκευή με e-mail η ενημέρωση για το πρόγραμμα

Τις επιφυλάξεις τους εκφράζουν οι Ζακυνθινοί γονείς και οι εκπαιδευτικοί για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, καθώς θεωρούν ότι είναι πολύ δύσκολο για τους μικρούς μαθητές να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, ενώ επίσης, τονίζουν ότι μέσα σε λίγες μέρες, δεν θα έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα για τις ώρες απασχόλησης των καθαριστριών. Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Κ. Τζίμας δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ότι υπάρχει επάρκεια σε αντισηπτικά, αλλά αυτό που λείπει είναι η σωστή κατανομή του προσωπικού, ώστε να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία κάθε μέρα μέχρι το τέλος των μαθημάτων. Ο κ. Τζίμας ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Ν. Σπίνο σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί προσωπικό από άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας.


Αδιέξοδο με το προσωπικό καθαριότητας;
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νικήτας Σπίνος ερωτηθείς για τις προετοιμασίες που έχει κάνει ο Δήμος για το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε: «Το Υπ. Παιδείας μας έστειλε δύο φορές μια μεγάλη ποσότητα αντισηπτικών για να καλύψει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Περιμένουμε και τη λίστα από το Υπουργείο, για να ξέρουμε πόσα θα δώσουμε σε κάθε σχολική μονάδα. Σε ότι αφορά τον εξωτερικό καθαρισμό των σχολικών μονάδων γίνεται συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Επειδή οι μονάδες είναι πάρα πολλές, υπάρχει μια σχετική δυσκολία, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα είμαστε εντάξει. Οι οδηγίες είναι σαφείς. Πρέπει να γίνει απολύμανση των θρανίων, των γραφείων των καθηγητών, των κουπαστών και στις πιο επικίνδυνες επιφάνειες. Αυτό πρέπει να γίνεται στα μέσα της ημέρας, όπως και ο καθαρισμός και η απολύμανση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον όλη μέρα μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο. Θα χρειαστούμε 2-3 καθαρίστριες επιπλέον, αλλά θα έχουμε εξωτερικό συνεργείο και ήδη κάνουμε σύμβαση για να είμαστε πλήρεις. Οι γονείς να μην φοβούνται. Πρέπει τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Άλλωστε ο κίνδυνος, όπως ξέρουμε, για τα ίδια τα παιδιά είναι εξαιρετικά μικρός και με τις προφυλάξεις που θα παίρνουμε και τις απολυμάνσεις που θα κάνουμε, θα είναι ακόμα μικρότερος».


Θα αποσταλούν οδηγίες του ΕΟΔΥ
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας του σχολείου θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών στους μικρούς μαθητές. Όπως έγινε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, έτσι και στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία οι αποστάσεις των μαθητών μέσα στις τάξεις θα είναι 1,5 μέτρο, τα παιδιά θα βγαίνουν σε χωριστά διαλείμματα, ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός, θα υπάρχουν αντισηπτικά, δεν θα λειτουργούν κυλικεία, ενώ οι τάξεις θα καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα. Αν το τμήμα έχει λιγότερα από 15 παιδιά, θα μπορεί να λειτουργεί καθημερινά, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθηθεί η λύση των εκ περιτροπής μαθημάτων (Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή τα μισά και Τρίτη – Πέμπτη τα υπόλοιπα και το αντίστροφο την επόμενη εβδομάδα). Για την εκκίνηση της επόμενης σχολικής χρονιάς, η κ. Κεραμέως είπε ότι «υπάρχει σχεδιασμός για εκκίνηση νωρίτερα από την 1η Σεπτεμβρίου. Θα τα δούμε όλα αυτά. Όλα έχουν έρθει πιο μπροστά».


Κ. Τζίμας: «Να μην ανησυχούν οι γονείς»
Ο κ. Τζίμας είπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα ενημερωθούν οι γονείς με e-mail ή τηλεφωνικά για το ποια παιδιά θα πάνε σχολείο. Μάλιστα, ο κ. Τζίμας αναφέρει ότι το μόνο που λείπει είναι να έρθει το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία και σημειώνει ότι σίγουρα θα γίνει μία προσπάθεια και από άλλες υπηρεσίες του Δήμου. «Έχουν γίνει προετοιμασίες το προηγούμενο διάστημα με τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της Ζακύνθου και με βάση τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα εφαρμοστούν οι αντίστοιχες οδηγίες. Έχουμε συνεννοηθεί με τη Σχολική Επιτροπή για το θέμα του καθαρισμού των σχολείων και για την προμήθεια αντισηπτικών με τον κ. Σπίνο, αλλά και με την Περιφέρεια για τη μεταφορά των μαθητών, ώστε όπου χρειαστεί να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν τα δρομολόγια. Αυτό που λείπει είναι να έρθουν οι καθαρίστριες στα σχολεία και θα γίνει προσπάθεια από άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Να μην ανησυχούν οι γονείς, γιατί σίγουρα έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα».

Εκπαιδευτικοί: «Θέλουμε να γίνει σωστή απολύμανση»
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στη σημασία που έχει για την κοινωνία να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά είναι: α) Υπάρχει κρυφή ανισότητα στην εκπαίδευση η οποία ενισχύεται σε περιόδους παύσης των σχολικών υποχρεώσεων, καθώς έχει αποδειχθεί πως σε πιο «φτωχά» περιβάλλονται δεν ευνοείται η μαθησιακή διαδικασία, β) κόστος σε χαμένη γνώση και μαθησιακό «κεφάλαιο», δεδομένα που δεν έχουν εξεταστεί ευρέως, γ) σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, άγχος, εθισμός στο διαδίκτυο και δ) οικονομικοί λόγοι για γονείς και κοινωνία.


Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά εκφράζουν παράλληλα τους προβληματισμούς τους για το αν θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αλεξάνδρα Σαϊτανίδου δηλώνει: «Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία και να δούμε τους μαθητές μας. Δεν έχει σημασία αν θα τελειώσει η ύλη. Θέλουμε να γίνει σωστή απολύμανση από το Δήμο και μας απασχολεί και το θέμα των καθαριστριών. Λένε ότι θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός δυο φορές την ημέρα. Θεωρώ ότι πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα πριν μπούμε στις τάξεις. Αν δεν μπορούν να επιστρέψουν οι καθαρίστριες, να μπει επιπλέον προσωπικό, ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών μας. Είναι πολλά τα προβλήματα. Φοβάμαι και για τις τουαλέτες. Πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά; Πρέπει και στα διαλείμματα να τηρούνται αποστάσεις τα παιδιά. Πολύ πιο δύσκολο θα είναι στα Νηπιαγωγεία. Για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι δύσκολο να φέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τους υπόλοιπος τους συμβουλεύω να τα φέρουν. Είναι καλό, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, να επιστρέψουν στις τάξεις. Τα εξ’ αποστάσεως μαθήματα δεν βοηθάνε. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να είναι στις τάξεις».