κ. Χρυσόστομος για Ναυάγιο: «Έφτασε η στιγμή Εκκλησία και Δήμος να συνεργαστούν»

Μπορεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το θέμα του Ναυαγίου, να εξελίχθηκε σε φιάσκο, ωστόσο η τοπική Εκκλησία θέλησε να κοινοποιήσει τη θέση της για το πολύ σημαντικό θέμα της διαχείρισης της περιοχής, τόσο στους δημοτικούς συμβούλους όσο και στους πολίτες.

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Στ. Κακολύρη, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος θέλησε να ενημερώσει για τις θέσεις της τοπικής Εκκλησίας. Ουσιαστικά, επισημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα Εκκλησία και Δήμος να συμπορευθούν και να συνεργαστούν στην περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της προβολής του νησιού μας στον κόσμο. Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι ο Μητροπολίτης θα προσμένει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ακολουθήσει ο απαραίτητος συντονισμός για τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει κάθε φορέας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: «Κύριε Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικού Σύμβουλοι, με χαρά διαβάσαμε στον τοπικό τύπο την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα μέτρα ασφάλειας για την περιοχή του Ναυαγίου. Περιήλθε εις γνώση μας το από 26.3.2020 έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο δίνειτο πράσινο φως στον Δήμο Ζακύνθου για την εφαρμογή των προτάσεών του στην περιοχή του Ναυαγίου, με τους προτεινόμενους στο έγγραφο αυτό τρόπους, προκειμένου ο χώρος να καταστεί προσβάσιμος και ασφαλής στους επισκέπτες. Ασφαλώς γνωρίζετε τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Μονή του Αγίου Γεωργίου και κατ’ επέκταση η Μητρόπολη Ζακύνθου σε μια περιοχή αδιαφιλονίκητης ιδιοκτησίας της από αιώνες, η οποία όψιμα αμφισβητείται από ένα φυσικό πρόσωπο και μια εταιρεία, όμως η απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται, θα επιλύσει αμετάκλητα το ζήτημα. Δεν στεκόμαστε όμως σε αυτό στην παρούσα φάση. Προέχει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η οποία ταλαιπωρεί όλη την ανθρωπότητα και δοκιμάζει τις οικονομίες των κρατών. Φρονούμε λοιπόν ως τοπική εκκλησία ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε για την ανάδειξη και την διαχείριση αυτού του χώρου, ειδικά τώρα που οι παγκόσμιες συνθήκες επιβάλουν όσο ποτέ άλλοτε την συνεργασία. Έφτασε η στιγμή Εκκλησία και Δήμος να συμπορευθούν και να συνεργαστούν στην περιοχή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της προβολής του νησιού μας στον κόσμο. Αναμένουμε με προσμονή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να έρθουμε σε απευθείας συζητήσεις για τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις κάθε φορέα, κινούμενοι με ταχύτητα και συμμορφούμενοι πλήρως με τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης».