Πρεμιέρα με αισιοδοξία για την εστίαση και στο νησί μας | Ανάγκη να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις (ΦΩΤΟ)

Τηρώντας όλα τα μέτρα και οι Ζακυνθινοί επιχειρηματίες άνοιξαν χθες τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής. Συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς κατάφεραν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συνάμα προβληματισμένοι για την τουριστική σεζόν δηλώνουν στην «ΗΜΕΡΑ» ότι θα βάλουν τα δυνατά τους, ώστε μέσα σε αυτή τη νέα κανονικότητα, να επανακάμψει η τοπική οικονομία. Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι τώρα υπάρχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, όλοι οι συμπολίτες μας να στηρίξουν τα τοπικά καταστήματα.

Ήδη από το Σαββατοκύριακο, οι περισσότεροι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα στην πόλη (παραλιακή, πλ. Σολωμού, πλ. Δημοκρατίας και πλ. Αγίου Μάρκου) είχαν προετοιμαστεί για το χθεσινό άνοιγμα, καθαρίζοντας εξωτερικά τα καταστήματά τους, ενώ επίσης, είχαν τοποθετήσει τα τραπεζοκαθίσματα με τον σωστό τρόπο ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους από 0,70 εκ έως 1,70 εκ. Επίσης, όλοι μερίμνησαν για την προμήθεια και τοποθέτηση αντισηπτικών σε διάφορα σημεία των καταστημάτων, ενώ και οι εργαζόμενοι φορούσαν μάσκες και γάντια. Συνολικά, υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα, χθες κατά το ξεκίνημα της 4ης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων, μετά από σχεδόν τρεις μήνες υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, επέστρεψαν στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι.

Το καλοκαίρι ξεκινά με αυτές τις νέες συνθήκες στην εστίαση, ενώ όπως δήλωσαν στην εφημερίδα μας οι επιχειρηματίες, θα τηρήσουν τα μέτρα για όσο διάστημα χρειαστεί. Επίσης εκτός από τις συνεχείς απολυμάνσεις που θα κάνουν στους χώρους τους, ψάχνουν τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Στόχος τους είναι να «κρατήσουν» τους ντόπιους πελάτες τους, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι δύσκολη.

Επίσης, αναφέρουν ότι ενώ εφάρμοσαν με σχετική ευκολία τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ένα δύσκολο «όχι» που θα κληθούν να πουν θα είναι στις μεγάλες παρέες, αφού σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα… Μετά από ένα λουκέτο, μακράς διάρκειας είναι δύσκολο να δείξεις την πόρτα στους πελάτες τους και γι’ αυτό, ζητούν από τους συμπολίτες μας, όσο μπορούν, να λαμβάνουν υπόψη τους και αυτό το μέτρο.

Χθες, λίγες ώρες αφότου άνοιξε ο κλάδος ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε καταστήματα στον Πειραιά και αφού άκουσε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών για θέματα ρευστότητας και τζίρου, θέλησε να μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Είπε ότι με λίγη πίστωση χρόνου ο κόσμος της αγοράς θα δρέψει τους καρπούς από την αισιοδοξία των πολιτών, ενώ επίσης εκτίμησε ότι η επίδοση στον τουρισμό θα είναι καλύτερη από ό,τι αναμένεται και αυτό θα αυξήσει την πελατεία των μαγαζιών. Ευχή όλων είναι να υπάρξει γρήγορα μία επιστροφή στην κανονικότητα.

Όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα, υπενθυμίζουμε ότι έχει δοθεί η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα τους επιπλέον χώρο, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετα δημοτικά τέλη, ενώ για όσους δεν υπάρχει χωροταξικά η δυνατότητα, οι δήμοι θα μπορούν να μειώσουν τα τέλη προς τις επιχειρήσεις έως και 50%.


Οι επόμενοι μήνες είναι δεδομένο ότι θα είναι δύσκολοι, ωστόσο αυτό που προέχει τώρα είναι τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και όλοι οι συμπολίτες μας, να δουν τα νέα δεδομένα με ψυχραιμία και αισιοδοξία, ώστε ενωμένοι να καταφέρουμε να περάσουμε και τα τελευταία – όπως φαίνεται – εμπόδια. Μόνο αν στηρίξουμε τον τόπο μας, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές. Η χρονιά δεν θα πάει τελείως χαμένη, αρκεί να υπάρξει μία συλλογική προσπάθεια… Οι επιχειρηματίες απαιτείται να δείξουν αποφασιστικότητα και δύναμη, να τηρήσουν τα μέτρα και να προσφέρουν όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Μέσα στην κρίση, οι καλοί επιχειρηματίες θα ξεχωρίσουν. Αυτό άλλωστε το είδαμε να συμβαίνει και τα χρόνια των μνημονίων. Οι τοπικές αρχές είναι σημαντικό να στηρίξουν με κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα, ενώ οι φορείς θα έχουν και πάλι ουσιαστικό ρόλο για να διεκδικούν συνεχώς από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση ουσιαστικά και δοκιμασμένα μέτρα που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.


Νίκος Μυλωνάς – Ιδιοκτήτης εστιατορίου
«Μετά από μια δύσκολη περίοδο, που τα καταστήματά μας παρέμειναν κλειστά, άνοιξε ο κλάδος της εστίασης, που απασχολεί πολύ κόσμο στο νησί. Ανοίξαμε, ακολουθώντας τη νομοθεσία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλα τα μαγαζιά τηρούν τις αποστάσεις στα τραπέζια, παντού υπάρχουν αντισηπτικά και το προσωπικό φοράει μάσκες. Σίγουρα είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά πρέπει να το σεβαστούμε. Δυστυχώς έχουμε χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού, παρόλα αυτά, ας ελπίσουμε όλοι να μας βοηθήσουν. Και οι Ζακυνθινοί να στηρίξουν ο ένας τον άλλον. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες σεβόμενοι και τους πελάτες και το προσωπικό δεν έκαναν περικοπές και προσπάθησαν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους».


Γιώργος Μπονίκος – Ιδιοκτήτης καφετέριας
«Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Το άνοιγμα της εστίασης είναι ένα «αγκάθι», γιατί περιλαμβάνει πολλά ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία μεταξύ πολιτείας και επιχειρηματιών, χωρίς να πάρει το ρόλο της Αστυνομίας, ο Δήμος. Εάν λείψει ο τουρισμός που είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, δεν θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι… Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει φέτος μια αμοιβαία κατανόηση, χωρίς όμως να παρανομούμε. Ήδη δεν θα ανοίξουν αρκετά ξενοδοχεία».


Μπάμπης Λιβέρης – Ιδιοκτήτης καφετέριας
«Είμαστε αισιόδοξοι. Θέλουμε να πάμε όλοι καλά. Ελπίζουμε ο κόσμος να μην έχει φόβο και να ξαναβγεί στους δρόμους και να έρθει στις καφετέριες για να ζήσουμε μια πολύ καλή σεζόν. Έχουμε τοποθετήσει τα τραπέζια στις αποστάσεις που πρέπει. Επίσης, το προσωπικό φοράει μάσκες και γάντια. Ο κόσμος περίμενε πως και πως αυτή τη μέρα και φάνηκε από το πρωί, αφού η κίνηση ήταν αυξημένη. Ουσιαστικά το είχαν ανάγκη».


Γιώργος Βυθούλκας – Ιδιοκτήτης εστιατορίου
«Άνοιξε σήμερα μετά από πολύ καιρό η εστίαση. Στο κέντρο άνοιξαν τα καφέ και εμείς ανοίξαμε το μαγαζί με τα παγωτά. Σιγά σιγά θα δούμε πως πάει η κίνηση και θα ανοίξουμε και τα εστιατόρια. Έχουμε πάρει τα μέτρα που χρειάζονται και πιστεύουμε ότι θα κυλήσουν όλα όπως πρέπει. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Νιώθουμε σαν κάτι να ξεκινάει από το μηδέν. Κάθε μέρα που θα περνάει, θα βλέπουμε πως πηγαίνει. Ελπίζουμε ότι έστω για δυο μήνες θα έχει κίνηση στο νησί».


Φωτογραφία: Δ. Στραβόλεμος