Μόνο μία Γαλάζια Σημαία στο νησί | Να μη χαθεί άλλη χρονιά…

Μπορεί η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες που καλύπτουν τα πρότυπα του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», με 497 ελληνικές ακτές βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη, αλλά το νησί μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έκανε «χαμηλή πτήση» αποκτώντας μόλις μια Γαλάζια Σημαία στην περιοχή του Τραγακίου, ενώ πέρσι δεν είχε καμία…

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης που είναι και ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Στο νησί μας επικρατεί εκ νέου προβληματισμός, γιατί δεν κατάφερε να έχει πολλές Γαλάζιες Σημαίες, με την Δαρεία Βουρδουμπά που είναι Υπεύθυνη Συντονισμού του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» να εξηγεί στην εκπομπή «Χαμηλή Πτήση» του IONIAN ότι έπαιξε ρόλο και η αλλαγή της δημοτικής αρχής τον περασμένο Μάιο.
«Επί της ουσίας για να μιλήσω συγκεκριμένα, με το δεδομένο ότι είχαμε και την αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης συνέβη το εξής, οι νέοι δήμαρχοι ναι μεν εξελέγησαν τον Μάϊο αλλά μπορούσαν να αναλάβουν τα καθήκοντα τους τον Σεπτέμβρη και δεν υπήρχε η δυνατότητα την καλοκαιρινή περίοδο να λειτουργήσουν και να οργανώσουν όπως έπρεπε τις ακτές».

Η κα Βουρδουμπά αναφέρθηκε μάλιστα και στο νησί μας, λέγοντας ότι η νυν δημοτική αρχή έδειξε ενδιαφέρον για τις Γαλάζιες Σημαίες, αλλά επειδή ανέλαβε τον Σεπτέμβρη δεν μπορούσε να κινήσει τις διαδικασίες για να κάνει αίτηση για ένα τέτοιο βραβείο σε κάποιες από τις ακτές μας. «Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο που υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή για να ενταχθούν οι ακτές στο πρόγραμμα, πλην όμως επειδή το πρόγραμμα διαδικαστικά για να βραβεύσει μια ακτή θέλει να λειτουργήσει όλη την κολυμβητική περίοδο, σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος, δεν ήταν δυνατόν να αξιολογηθεί μια ακτή που λειτούργησε οργανωμένα ως προς τα κριτήρια μόνο κάποιες μέρες τον Σεπτέμβριο. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι για αυτό τον λόγο από το Διεθνές Γραφείο και από το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης ήταν σαφείς οι οδηγίες ότι πρέπει να οργανωθεί και να λειτουργήσει καθ’ όλη τη κολυμβητική περίοδο για να υποβάλει αίτηση. Δεν υπήρχε θέμα με τα νερά».

Πιο αναλυτικά η Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής αναδείχθηκε πρωταθλήτρια φτάνοντας στις 94 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ από το Ιόνιο η Κεφαλονιά είχε 15 σημαίες, η Κέρκυρα 10 και η Λευκάδα 7. Όσον αφορά τους Δήμους εντυπωσιακό είναι το επίτευγμα του Δήμου Αργοστολίου που έχει 10 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ σχετικά με τις Περιφέρειες, τα Ιόνια Νησιά συγκεντρώνουν 34 Γαλάζιες Σημαίες και βρίσκονται στην 4η θέση έχοντας τον ίδιο αριθμό σημαιών με το Βόρειο Αιγαίο. Στην κορυφή της λίστας ήταν η Κρήτη και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο.


Γιώργος Μάργαρης – Ξενοδόχος
«Είναι ντροπή και απαράδεκτο. Το 2019 ψηφίστηκε το Ναυάγιο η καλύτερη παραλία και η Ζάκυνθος φημίζεται για τις παραλίες και τα καταγάλανα νερά. Είναι ντροπή να μην υπάρχουν Γαλάζιες Σημαίες, ενώ στα άλλα νησιά υπάρχουν. Να φροντίσουν οι υπεύθυνοι, να οργανώσουν με ναυαγοσώστες τις παραλίες και να φροντίσουν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Ζάκυνθος να έχει αυτό που της αξίζει».


Θοδωρής Κολπονδίνος – Ξενοδόχος
«Δυστυχώς το νησί μας απουσιάζει και φέτος από τον χάρτη των βραβευμένων περιοχών με τη Γαλάζια Σημαία, που δηλώνει ποιότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία. Για άλλη μια φορά η έλλειψη βασικών υποδομών, οι παθογένειες ετών καθώς και η αδράνεια του Δήμου, μας στερούν τη διάκριση και τη διαφήμιση, τη στιγμή που η χώρα μας καταλαμβάνει τη 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιώτες και Δήμος ας συνεργαστούμε για να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο και να μην χαθεί άλλη τουριστική σεζόν χωρίς βραβευμένες παραλίες».


Διονύσης Γιακουμέλος – Πρόεδρος Πλάνου
Τις Γαλάζιες Σημαίες δεν τις έχασαν σήμερα… Κάποιοι δεν νοιάστηκαν για να μην τις έχουμε. Σήμερα συνεχίζεται αυτό το σκηνικό. Και βλέπω και του χρόνου να μην τις έχουμε. Έχω απογοητευτεί διότι σαν πολίτης, σαν επιχειρηματίας και σαν πρόεδρος βλέπω μία τεράστια αδιαφορία. Ο καθένας προσπαθεί να πάρει μια καρέκλα και μετά τελειώσαμε. Πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα για να πετύχουμε κάποια πράγματα».

Φωτογραφία: lifo.gr