Επιστρέφεται ο ΕΦΚ σε μικρά οινοποιεία | Τις λεπτομέρειες αναμένουν οι παραγωγοί

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα μικρά οινοποιεία αποφάσισε η κυβέρνηση και με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

Ο Τιμόθεος Χριστόφορος, οινοπαραγωγός στο νησί μας, αλλά και μέλος του Συνδέσμου Μικρών Οινοπαραγωγών Ελλάδας αναφέρθηκε στο θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τόνισε ότι αναζητείται ο τρόπος για την επιστροφή των χρημάτων. «Σε μια προσπάθεια που κάνουν όλοι οι φορείς του κλάδου, ο Σύνδεσμος Μικρών Παραγωγών, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου και οι υπόλοιποι προσπαθούμε να βρούμε ένα μοντέλο για να επιστραφούν τα χρήματα πίσω στους οινοπαραγωγούς. Ακόμα ψάχνουμε τον τρόπο. Έχουν γίνει κάποια προσχέδια, κάποιες διαβουλεύσεις, κάποιες τηλεδιασκέψεις γιατί λόγω του κορωνοϊού δεν υπήρχε η ευκολία της άμεσης επαφής. Έγιναν οι προτάσεις από όλους τους φορείς και το Υπουργείο επεξεργάζεται αυτό το θέμα, γιατί είναι περίπλοκο. Οι φόροι από τα μικρά οινοποιεία έχουν αποδοθεί και αποδίδονταν με βάση τη δήλωση παραγωγής». Ο κ. Χριστόφορος σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει και διευκρινιστική απόφαση που να ξεκαθαρίζει το πώς θα μπορέσουν τα μικρά οινοποιεία να πάρουν τα χρήματα τους πίσω. «Περιμένουμε τη διευκρινιστική απόφαση που θα βγει από το Υπουργείο για να δούμε με ποιο τρόπο και τι θα ζητηθεί για να επιστραφούν τα χρήματα».

Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρέτησε την υπουργική απόφαση. «Πρόκειται για την κορύφωση των προσπαθειών μας ως προς το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Από το 2015, ο Σ.Ε.Ο. έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στον άδικο ΕΦΚ. Με αίτησή του (μαζί με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ) ζήτησαν και πέτυχαν την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπουργικής απόφασης που έθεσε το πλαίσιο είσπραξης του φόρου. Από τους βασικούς λόγους ακύρωσης ήταν και το καθεστώς επιβολής ΕΦΚ στους μικρούς οινοπαραγωγούς».

«Η οινοποιία στηρίζεται από τον τουρισμό»
Όσον αφορά το θέμα της οινοποιίας και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Χριστόφορος σημείωσε ότι οι οινοπαραγωγοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αφού έχουν πολλά και σημαντικά έσοδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Ο κλάδος της οινοποιίας στηρίζεται και «πατάει» στον κλάδο του τουρισμού. Η τουριστική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει και ο χώρος της εστίασης ήταν αποκλεισμένος, άρα επηρεαζόμαστε και εμείς. Ελπίζουμε να προχωρήσει η διαδικασία με σωστά βήματα για να πάρουμε όσο μπορούμε μια ανάσα».