Ιατρική Βεβαίωση Αθλητών – Διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Ένα θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους συλλόγους αλλά και τους ίδιους τους αθλητές είναι η ιατρική βεβαίωση που είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν κατά την έναρξη των προπονήσεων τους. Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις αναφορικά με το ζήτημα και ξεκαθάρισε ποιες είναι οι διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθηθούν από τους αθλητές.
«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ιατρική βεβαίωση που πρέπει να προσκομίσουν αθλητές, αθλήτριες και αθλούμενοι, για την επανέναρξη των προπονήσεών τους, η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ διευκρινίζει τα εξής:
• Ουδέποτε καθόρισε το μοριακό τεστ PCR ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή αθλητών, αθλητριών και αθλουμένων στην αθλητική δραστηριότητα, όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στις οδηγίες της που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.
• Το έντυπο της αρχικής ιατρικής βεβαίωσης τροποποιήθηκε έτσι ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία περί ανάγκης διενέργειας μοριακού τεστ PCR προκειμένου να υπογραφεί η βεβαίωση από τον ιατρό. Στο νέο έντυπο αναφέρονται αναλυτικά πλέον τα συμπτώματα που συνδέονται με τη λοίμωξη COVID-19.
• Παραμένει το γεγονός ότι αν ο ιατρός, από την κλινική εξέταση και μετά τη συμπλήρωση του ιατρικού ιστορικού, θεωρήσει ότι χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις, παραπέμπει αναλόγως τον εξεταζόμενο».
Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν με την παρακάτω υγειονομική οδηγία προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή διασπορά του ιού. Με την προσκόμιση της ιατρικής βεβαίωσης οι αθλητές πιστοποιούν ότι είναι απόλυτα υγιείς και έτοιμοι να επιστρέψουν στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, χωρίς να έχουν το παραμικρό πρόβλημα.