«Μητέρα Ελλάδα» | Ένα μουσικό αφιέρωμα στον Πολιτισμό του Ιονίου | Απόψε στις 21:00 στο ΙΟΝΙΑΝ

«Μητέρα Ελλάδα» – ένα μουσικό δρώμενο για την Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα

Απόψε στις 9 το βράδυ….ανήμερα της Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα… Δείτε στο ΙΟΝΙΑΝ ένα μοναδικό, ιστορικό μουσικό πρόγραμμα…
Μια φωνητική καντάτα… ωδή στον Επτανησιακό πολιτισμό…

Στο ΙΟΝΙΑΝ… ο πολιτισμός παίρνει την θέση που του αξίζει…

Πρόκειται για θεματικό έργο με τη μορφή της σύγχρονης φωνητικής καντάτας χωρίς ορχηστρικά μέρη που έγραψε ο συνθέτης/τραγουδοποιός Περικλής Παπαδόπουλος στην Κέρκυρα κατά το έτος 2014 -2015.
Μέσω των επιλεγμένων ποιημάτων γνωστών Επτανησίων ποιητών και των στίχων του δημιουργού επιχειρείται μια ιστορική – σπονδυλωτή αναφορά από την προεπαναστατική περίοδο μέχρι τα τελευταία χρόνια πριν την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1797 – 1864).
Η αναφορά αυτή όμως εκτείνεται μέχρι σήμερα, εκφράζοντας πικρές κοινωνικοπολιτικές διαπιστώσεις, αλλά και την ζώσα ιδιαίτερη κουλτούρα των Επτανησίων.
Μελοποιήθηκαν συγκεκριμένα εμβληματικά ποιήματα Επτανησίων ποιητών και στίχοι που αναφέρουν ιστορικά γεγονότα, τους αγώνες και το πάθος για την Ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα κατά την προσωλομική, Σολωμική και σύγχρονη περίοδο.

Το έργο αποτελείται από 18 συνολικά μελοποιήσεις αντίστοιχων ποιημάτων, ολόκληρων στροφών τους ή επιλεγμένων (για πρακτικούς λόγους) και στίχων.
Από αυτά:
15 ερμηνεύει ή συμμετέχει Χορωδία μικτών φωνών.
Η χορωδία εκφράζει το κοινό αίσθημα του λαού σε κάθε νησί του Ιονίου, πριν και κατά την Ένωση.
3 έργα αποδίδει παιδική χορωδία ή ομοίων γυναικείων φωνών εκφράζοντας νοήματα αγάπης, τρυφερότητας και στοργής αλλά και αγωνίας για το μέλλον και τις εξελίξεις του.
Η Σοπράνο ερμηνεύει μία άρια ως σολίστ και συμμετέχει ως σολίστ και σε τέσσερα χορωδιακά.
Η Σοπράνο είναι η γυναίκα που παρατηρεί τα γεγονότα, παίρνει τη μορφή της Ελευθερίας και τελικά της Μητέρας Ελλάδας.
Ο Βαρύτονος ερμηνεύει 3 άριες και συμμετέχει ως σολίστ και σε 2 χορωδιακά.
Είναι ο αγγελιοφόρος των αδικιών και των πολεμικών συρράξεων για την αποτίναξη των κατακτητών. Συνδιαλέγεται με το λαό (χορωδία) και εκφράζει το κοινό αίσθημα δικαίου και πόθου της απελευθέρωσης και τελικά της Ένωσης.
Ο Τενόρος ερμηνεύει μια σύγχρονη άρια τρυφερού ερωτικού περιεχομένου και επτανήσιου φλέγματος στα χρόνια της αγωνίας.
Τέλος ένα σύγχρονο έργο σε τσάμικο ρυθμό, αποδίδεται από έντεχνο ερμηνευτή και τις δύο χορωδίες.