Δημοπρατείται η αποκατάσταση των Στροφάδων (BINTEO)

κ. Χρυσόστομος: «Η έκθεση για τα Στροφάδια θριαμβεύει στο διαδίκτυο»

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, βγαίνει στον αέρα η δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις και για την πορεία του έργου μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» ο Μητροπολίτης Δωδώνης, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος μάλιστα πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε το νησί που μόνασε, έζησε και ετάφη ο Πολιούχος του νησιού, Άγιος Διονύσιος.

Ο Μητροπολίτης είχε επικοινωνία με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία τον ενημέρωσε για τη δημοσίευση της δημοπρασίας. «Επέστρεψα από τα Στροφάδια με ανάμεικτα συναισθήματα. Είναι ένας υπέροχος και ιστορικός τόπος που έχει υποστεί ένα πλήγμα που πραγματικά σε καθηλώνει από θλίψη. Έχω την ελπίδα ότι μπαίνουμε σε μία αρχή για το τέλος… Η υπουργός Πολιτισμού μου είπε ότι εντός των προσεχών ημερών ή τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας δρομολογείται η δημοσίευση της δημοπρασίας. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τη συμπαράσταση και του Βουλευτή μας, ο οποίος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στην κυβέρνηση την αναγκαιότητα της αναστήλωσης του ιστορικού μνημείου. Θέλω να ευχαριστήσω όσους έχουν συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια σε μία προσπάθεια καθημερινή. Γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι πιο δύσκολη για το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων. Πιστεύω ότι θα προλάβουμε. Πιστεύω ότι όσοι δώσει υποσχέσεις, δεν θα φανούν ψεύτες. Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν», δήλωσε ο Μητροπολίτης. Επίσης, πρόσθεσε ότι και φέτος έγινε πολύ καλή δουλειά για τη φύλαξη των Στροφάδων από την Συνομοσπονδία Θηροφυλάκων Πελοποννήσου, το Λιμεναρχείο, το ΕΘΠΖ και τους μοναχούς.«Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» στο Μουσείο Μπενάκη
Επίσης, ο Μητροπολίτης μίλησε και για την έκθεση των Robert McCabe – Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου που ανοίγουν τα Μουσεία, το κοινό έχει την δυνατότητα να κάνει μία πρώτη διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση μέσα από τον ιστότοπο του Μουσείου Μπενάκη ενώ μόλις ανοίξουν ξανά οι πύλες του θα μπορέσει να την απολαύσει και διά ζώσης, στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου έως τις 13 Σεπτεμβρίου που θα διαρκέσει. «Από τις 15 Μαΐου διαδικτυακά προβάλλονται ήδη αρκετά πράγματα από τα Στροφάδια, για να θυμίσουν και να δώσουν στους ανθρώπους την ευκαιρία να δουν μερικά ψήγματα αυτής της παρουσίας ανθρώπων στα δύο μας νησιά που απέχουν 28 μίλια από το πλησιέστερο σημείο της Ζακύνθου και 28 μίλια από την Πελοπόννησο. Αυτή η έκθεση οφείλεται στην δημοσιογράφο, την κα Λυμπεροπούλου, και σε έναν Έλληνα από την Αμερική, τον κ. McCabe. Ήδη η έκθεση θριαμβεύει στο διαδίκτυο», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης.

Τήρηση των μέτρων προστασίας
Επιπλέον, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των εκκλησιών, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα. «Μέσα στην «παγκόσμια πληγή» του κορωνοϊού θα έλεγα ότι είμαστε υποχρεωμένοι και σαν εκκλησία να λάβουμε τα μέτρα που μας συνιστούν οι ειδικοί και ότι καλή διάθεση και αν έχουμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες της εκκλησίας, έχουμε περιθώρια να τα κάνουμε σε καλύτερες ημέρες. Πρέπει να προσαρμοστούμε για να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων και στη συνέχεια, θα έχουμε το χρόνο να πάμε και στην εκκλησία και να κοινωνήσουμε και να απολαύσουμε όσα μας παρέχει η εκκλησία μας».