Πολύτιμη παρακαταθήκη η ΜΕΘ για τη Ζάκυνθο | Συνέντευξη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ

Οι δύσκολες διακομιδές και ο αγώνας των γιατρών

Συσκέπτονταν για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα από τα Χριστούγεννα


Για το άνοιγμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου μίλησε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «ΙΟΝΙΑΝ», ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος περιέγραψε όλα τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν αλλά και τις προσπάθειες που έγιναν εν μέσω πανδημίας για να αυξηθούν οι κλίνες στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, ο κ. Καρβέλης συγκινήθηκε μιλώντας για τη δοκιμασία που πέρασε μαζί με τον Βουλευτή Ζακύνθου Δ. Ακτύπη και το προσωπικό του νοσοκομείου μας, όταν ένα βράδυ του χειμώνα μετά από τροχαίο ατύχημα, όπου τραυματίστηκε σοβαρά ένας συμπολίτης μας, έψαχναν να βρουν τρόπο για να γίνει γρήγορα η διακομιδή του και να βρεθεί κλίνη σε ΜΕΘ της περιφέρειας.

Βρέθηκε και εκπαιδεύτηκε γρήγορα το προσωπικό για τη Ζάκυνθο
Ο κ. Καρβέλης δήλωσε ότι το άνοιγμα της ΜΕΘ αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και πρόσθεσε ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο θέμα, αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για μία κατάσταση βαλτωμένη. «Ήταν ένα έργο που είχε χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ και εάν δεν καταφέρναμε να ανοίξουμε τη μονάδα θα έπρεπε το ελληνικό δημόσιο να επιστρέψει αυτά τα χρήματα. Τα χρήματα είχαν διατεθεί, η ΜΕΘ είχε εξοπλιστεί πλήρως αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Δεν μπορούσε ουσιαστικά να κάνει ασφαλή νοσηλεία εντατικής θεραπείας γιατί δεν υπήρχε εντατικολόγος και νοσηλευτικό προσωπικό», σημείωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και πρόσθεσε, «δεν δίστασα να μετακινήσω γιατρό για τη ΜΕΘ Ζακύνθου από το ΠΓΝΠ. Το νοσηλευτικό προσωπικό που επιλέχθηκε να υπηρετήσει τη μονάδα έφυγε αμέσως από τη Ζάκυνθο και πήγε σε νοσοκομεία της χώρας (Ρίο, Άγιος Ανδρέας και στη Θεσσαλονίκη) για εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό που υπηρετεί σε μία ΜΕΘ να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Πλέον έχουμε 3 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν και στόχος μας είναι σύντομα να γίνουν έξι. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υλοποιήσαμε ένα αίτημα των κατοίκων και πλέον τα σοβαρά περιστατικά δεν θα διακομίζονται».

Η διακομιδή με το ελικόπτερο και ο αγώνας των γιατρών
Για το βαρύ περιστατικό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το χειμώνα με τον συμπολίτη μας που έπρεπε να διακομιστεί άμεσα, λόγω τροχαίου ατυχήματος, ο κ. Καρβέλης συγκινημένος, είπε: «Ένα βράδυ, στις 00:45, με πήρε τηλέφωνο ο Βουλευτής του νησιού, ο κ. Ακτύπης και μου είπε ότι έγινε ένα τροχαίο στο νησί με μηχανάκι και πως ο άνθρωπος που χτύπησε πρέπει οπωσδήποτε να διακομιστεί σε ΜΕΘ. Ήταν μία δύσκολη νύχτα με κακές καιρικές συνθήκες. Όλο το βράδυ παλεύαμε να βρούμε τρόπο για τη μεταφορά του και τελικά διακομίστηκε με ελικόπτερο στην Πάτρα. Έγινε η επέμβαση στον Αγ. Ανδρέα και ο άνθρωπος σώθηκε. Αυτές είναι από τις στιγμές που πρέπει να θυμόμαστε».

Γνώριζαν και συσκέπτονταν για τον Covid – 19 μετά τα Χριστούγεννα
Επίσης, ο κ. Καρβέλης μίλησε στο ΙΟΝΙΑΝ για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η 6η ΥΠΕ από την αρχή της πανδημίας. Μάλιστα αποκάλυψε ότι μετά τα Χριστούγεννα, το θέμα της εξάπλωσης της πανδημίας και στην Ελλάδα, συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε γίνει υπό τον Υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια. Όπως είπε, γι’ αυτό και στη Δυτική Ελλάδα, ξεκίνησαν από νωρίς οι συσκέψεις με λοιμωξιόλογους, διευθυντές ΜΕΘ, εντατικολόγους, ετοιμάστηκαν οι κλινικές και δημιουργήθηκαν γρήγορα νέες κλίνες ΜΕΘ. «Είχαν γίνει ασκήσεις ετοιμότητας από πολύ νωρίς σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας και όχι μόνο στο νοσοκομείο αναφοράς (Ρίο). Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ήταν έτοιμο και φυσικά σε όλη αυτή την προετοιμασία, δεν διέρρευσε τίποτα. Όλα αυτά έγιναν λίγο μετά τα Χριστούγεννα και δεν έπρεπε να επέλθει ο πανικός γι’ αυτό δεν διέρρευσε τίποτα. Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε πολύ γρήγορα να δημιουργήσουμε νέες κλίνες ΜΕΘ σε όλη την περιφέρεια. Από την έναρξη της πανδημίας, δημιουργήσαμε 52 νέες κλίνες και αυτό θα αποτελεί παρακαταθήκη, όταν τελειώσουμε με την πανδημία», καταλήγει ο κ. Καρβέλης, ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι θα περάσουμε ένα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να λαμβάνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις και να ακούμε τις συμβουλές των επιστημόνων.