Λαϊκή Συσπείρωση: «Να παρθούν μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων»

Να ληφθούν μία σειρά από μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων ζητά η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Ζακύνθου». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται:

«Οι ανακοινώσεις, που έκανε το υπουργείο Παιδείας, για τo άνοιγμα των σχολείων, εντείνουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τόσο στους μαθητές και τους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν φαίνεται να βρίσκονται στις προθέσεις της κυβέρνησης να επιλυθούν όπως για παράδειγμα: η έλλειψη καθαριότητας, οι ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, η αντισεισμική τους θωράκιση, τα εκπαιδευτικά κενά, τα μέσα ατομικής προστασίας και τα υλικά καθαρισμού κλπ

Η κυβέρνηση προβάλλει για άλλη μια φορά τη ατομική ευθύνη αντί να αναλάβει τη δικιά της ευθύνη, που είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Μάλιστα, αντί να πάρει στοιχειώδη μέτρα για την πλήρωση των κενών, την μείωση των αριθμών των παιδιών ανά τμήμα, την ανέγερση σύγχρονων σχολείων, με το πρόσφατο νομοσχέδιο αυξάνει τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πως θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος, μέσω των Δήμων, στις σχολικές επιτροπές, και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Σας ρωτάμε λοιπόν, τι έχετε προβλέψει και τι θα κάνετε άμεσα στις μονάδες και τάξεις που ανοίγουν αλλά και ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε:

1.Να τηρείται αυστηρά ο αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.

2.Να διασφαλίζεται ο αερισμός και βασικές συνθήκες υγιεινής μέσα στις τάξεις.

3.Να τηρείται ο αριθμός εκπαιδευτικών στην τάξη και στο γραφείο των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.

4.Να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες και να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να εξασφαλίζεται η καθαριότητα και η υγιεινή των σχολικών κτιρίων.

5.Να γίνεται απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξη αυτών, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται.

6.Να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας που χρονίζουν σε τουαλέτες, βρύσες και αύλειους χώρους.

7.Να διατίθενται αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους και σε επάρκεια ανεξάρτητα από το προαιρετικό της χρήσης τους, καθώς όλα τα υλικά καθαρισμού.

8.Να απορριφθεί η απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο που κατατέθηκε.

9.Να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του συνωστισμού κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ

10.Να πραγματοποιείται επαρκής, καθημερινός καθαρισμός -απολύμανση και αερισμός των σχολικών οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.

11.Να γίνει άμεσα ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή για το πως θα διατεθεί η έκτακτη χρηματοδότηση των 117000€ από την κυβέρνηση για τις ανάγκες των σχολείων

Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος, έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για όλους τους εμπλεκόμενους. Καμία έκπτωση, καμία άλλη ολιγωρία δε χωράει πλέον.